Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruský doping mohli vyšetriť už dávno, hnevá sa druhý muž svetového biatlonu

Druhý muž svetového biatlonu Max Cobb kritizoval zdĺhavé vyšetrovanie ruského dopingu, na ktorom pracujú dve komisie Medzinárodného olympijského výboru.

16.10.2017 13:30
Rusko, olympiáda, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Viceprezident Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) pre šport je presvedčený, že sa mohlo závery mohli vyniesť pred polrokom. Posudky komisií, ktoré preverujú údajnú manipuláciu s dopingovými vzorkami pri ZOH v Soči 2014 a systematický doping v Rusku, budú kľúčové pre rozhodovanie o účasti ruských športovcov na februárovej zimnej olympiáde v Pjongčangu.

Ani jedna komisia zatiaľ k žiadnym konkrétnym záverom nedospela. Minulý týždeň to kritizoval výkonný riaditeľ olympijského výboru Spojených štátov amerických Scott Blackmun, podľa ktorého oneskorená spravodlivosť nemá zmysel.

Rovnaký názor má aj jeho krajan Cobb, ktorý je jedným z vrcholných biatlonových funkcionárov. Práve v biatlone je pritom téma ruského dopingu veľmi horúca. „Môj osobný názor je, že oneskorenie je pre našich športovcov úplne neprijateľné. Niet pochýb o tom, že špičkoví forenzní experti mohli mať prácu hotovú pred šiestimi mesiacmi. Zvýšilo by to dôveru medzi športovcami,“ povedal Cobb pre insidethegames.

Kým Oswaldova a Schmidova komisia nevynesú svoje závery, nebude Medzinárodný olympijský výbor rozhodovať o osude ruských športovcov v súvislosti so zimnými olympijskými hrami v Pjongčangu, ktoré sa začnú o necelé štyri mesiace.

Na vlaňajšej olympiáde v Riu de Janeiro závisela účasť ruských športovcov od rozhodnutia jednotlivých športových federácií. MOV nedal odporúčanie WADA k plošnému vylúčeniu a niekoľko ruských športovcov nesmelo štartovať. Výnimkou boli najmä atléti, pre ktorých kolektívny zákaz účasti na medzinárodných akciách platí dodnes. Federácia IAAF povoľuje súťaženie Rusov ako neutrálnych športovcov, ak dokážu, že nie sú napojení na ruský systém.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #MOV #WADA #Pjongčang 2018 #Max Cobb