Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krasokorčuliarsky príbeh L&L: Útek s Taliankou, slovenský pas, olympiáda

Po Osudovej zaznela podmanivo Óda na radosť. Vysnívanú olympijskú. Hoci slovenský tanečný pár Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley nejazdia na Beethovenove symfónie, ich názvy akoby charakterizovali krasokorčuliarsky príbeh L&L.

06.10.2017 15:00
Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley Foto: ,
Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley.
debata

Je prinajmenej taký zaujímavý a pôvabný ako ich tanečné kreácie, o zápletkách ani nehovoriac. Za trinásť mesiacov, čo tancujú spolu, si splnili najväčšiu športovú túžbu – minulý týždeň si na olympijskej kvalifikácii v Oberstdorfe vybojovali miestenku do juhokórejského Pjongčangu. Dočkali sa toho, čo im nevyšlo s inými partnermi/kami.

Životný úspech oboch

„Verili sme, že to môžeme zvládnuť. Bol to náš cieľ, na kvalifikáciu sme boli pripravení adekvátne tomu, čo sme chceli dosiahnuť. S postupom sme vopred nemohli počítať, konkurencia bola veľká, rozhodovali stotiny bodu. Vedeli sme, že musíme podať najlepší výkon. Predviedli sme taký, na aký sme si trúfali: odtancovali sme suverénne a v plnej sile. V krátkom programe sa objavili nejaké chybičky, ale všetky prvky sme zachránili, aj keď sme o nejaké body možno prišli. Zavážilo, že sme neboli opatrní. Voľná jazda nám vyšla stopercentne. V pravej chvíli sme predviedli zatiaľ naše najlepšie vystúpenia,“ opisovala životný úspech šarmantná rodáčka z Čeladnej.

Prežívali bezprostredne po postupe veľké emócie?

„Obrovské. Bol to stres do poslednej chvíle. Už sme boli na tribúne, súťaž sa ešte neskončila. Sedeli sme a keď bolo všetko jasné, premkli nás úžasné pocity,“ priblížil Lukáš.

Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley. Foto: SITA, Monika Zaťková
Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley.

„Také emócie som ešte nezažila. Prvý raz som plakala od šťastia. Už po odjazdení som na ľade vedela, že sme tancovali emotívne. Lukáš ma pochválil, že to bolo super. Na to, ako som bola spočiatku nervózna, som si to veľmi užila. Veľmi. Dali sme do toho všetko, čo v nás bolo, cítili sme spoločný fíling. Obaja sme súťaživé typy. Sme šťastní z postupu, spadla z nás ťarcha zodpovednosti,“ tešila sa česká partnerka.

Asi to tak malo byť

Kým sa ich cesty spojili, prežili si svoje.

Lucie priznala, že keď pred tromi rokmi skončila s krasokorčuľovaním a začala trénovať v Nórsku, o olympiáde vôbec neuvažovala. Pred ZOH vo Vancouvri 2010 získala s Matejom Novákom miestenku – ajhľa, tiež v Oberstdorfe – pre Českú republiku, no zranenie lakťa jej neumožnilo potvrdiť ju na domácom šampionáte. V dobrom rozmare prezradila, že keď hľadala nového tanečného partnera, ozvala sa aj Lukášovi. „Odmietol, už sa dohodol s Taliankou Federicou Testovou,“ podpichla ho.

Lukáš sa s talianskou partnerkou pod päť kruhov do Soči 2014 nepretancoval. Ostala im najnevďačnejšia pozícia prvých náhradníkov. Federica mu v lete 2016 nečakane oznámila, že s krasokorčuľo­vaním končí.

„Vtedy som uvažoval o konci kariéry aj ja. Federice som vravel – keď skončíš ty, skončím aj ja. Keď sa ma však súperi, priatelia a blízki pýtali, či mi krasokorčuľovanie nebude chýbať a či som dosiahol všetko, čo som chcel, odpovedal som – nie. Do olympiády ostávali dva roky.“ A zavolali ste Lucii – sondujeme.

„Lucie vie, že nebola prvá. Nijaká z partneriek, o ktorých som uvažoval, však nebola voľná. Zrazu mi vyskočila ona. Áno, volala mi, keď som začínal s Federicou. Povedal som, že mi je ľúto, ale už mám partnerku. Možno keby sme sa pred piatimi rokmi dali dohromady, tak sme spolu doteraz. Ale asi to malo byť, ako to bolo a je. Zavolal som je na skype, ostala v šoku. Daj mi aspoň pár hodín, naznačila. Aj pár dní, hovorím.“

„Lebo som vedela, ako si mi utiekol s Federicou. Vravela som si, či mi zasa nedáva plané nádeje (so srdečným smiechom).“

Na čo myslela, keď ju Lukáš oslovil?

Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley. Foto: SITA, Marek Mrviš
Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley.

„Na olympiádu určite nie. Ak by som na ňu mala ísť, tak skôr ako trénerka alebo novinárka. Už som mala vlastne po kariére, neuvažovala som o návrate na súťažný ľad. Vtipné je, že som o olympiádach písala diplomovku. Olympijské hry a médiá v 21. storočí. Keď sme sa už dohodli na spolupráci, povedali sme si, že pôjdeme k olympijskému cieľu – ak nám to pôjde. Veľmi nám pomohol aj náš nový trénerský tím na čele s Barbarou Fusar Poli, majsterkou sveta i Európy v tancoch. Vedel, že máme pred sebou najdôležitejšie preteky v štýle buď – alebo.“

Mozog fungoval s nohami

Na tohtoročnom európskom šampionáte v Ostrave obsadili šestnáste miesto, na svetovom chýbali. Lucie musela na operáciu s ľavým ramenom.

„Ruku som zdvihla na deväťdesiat stupňov. S boľavým ľavým ramenom som nemohla jazdiť. Našťastie – operácia nebola ani bolestivá, ani nepríjemná,“ opisuje sympatická tanečníčka. Ako prijal zákrok jej partner?

„Bol som prvý, čo som jej povedal – okej, daj sa do poriadku – a potom sa vrhneme do prípravy. Nejaký čas sme síce stratili, ale ten, čo nám ostával, sme maximálne využili. Mysleli sme aj takticky – aký program urobiť, na čo sa zamerať. Vedeli sme, že technicky musíme byť čo najprecíznejší. Po prvom tohtosezónnom vystúpení v talianskom Bergame sme neboli celkom spokojní. Dolaďovali sme, čo nebolo dobré. Aby aj výrazovo a výzorovo vyzeralo všetko, ako má, aby sme my aj rozhodcovia mali dobrý dojem. Prišli sme bojovať do vojny tanečných párov o posledné miestenky. Sústredili sme sa na to, čo sme si povedali – aby mozog fungoval s nohami, boli sme maximálne koncentrovaní. Nič sme nenechali na náhodu. Je to obrovské zadosťučinenie pre Luciu i pre mňa. Vieme, čím sme si prešli. Sme veľmi radi, že budeme tancovať pod piatimi kruhmi a že sme pre to urobili maximum.“

Akú odmenu dostali od renomovanej trénerky?

„Týždeň dovolenky. A po ňom sa opäť vrhneme do tréningov,“ načrtáva Lukáš najbližší program. Lucie sa zasa teší na slovenský pas. Mala by ho dostať v najbližších dňoch. „Som hrdá na to, že môžem reprezentovať Slovensko,“ zdôrazní odhodlane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Csölley #Pjongčang 2018 #Lucie Myslivečková