Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý úspech. Tanečníci na ľade sa kvalifikovali na ZOH 2018

Reprezentanti Slovenska v tancoch na ľade Lucie Myslivečková s Lukášom Csölleyom sa kvalifikovali na ZOH 2018 do juhokórejského Pjongčangu. Na podujatí Nebelhorn Trophy 2017 v nemeckom Oberstdorfe, ktoré je zároveň olympijskou kvalifikáciou, obsadili konečné 6. miesto.

30.09.2017 12:24 , aktualizované: 13:55
krasokorčuľovanie Foto: ,
Lucie Myslivečková s Lukášom Csölleyom sa kvalifikovali na ZOH 2018 do juhokórejského Pjongčangu.
debata

Na ZOH ide šesť najlepších tanečných párov. Pôvodne sa malo v Nemecku bojovať o päť miest, no Dánsko nevyužilo svoju miestenku z MS 2017, pretože Kanaďanke Laurence Fournierovej Beaudryovej sa nepodarilo splniť podmienky štartu na ZOH 2018 vo farbách európskej krajiny.

Slováci v sobotňajšom voľnom tanci previedli kabaretné vystúpenie na hudbu Lizy Minelliovej, od rozhodcov dostali 87,25 bodu, čo je ich osobné maximum.

V súčte s krátkym tancom (55,97 bodu) dostali slovenskí tanečníci 143,22 bodu, vylepšili si tak osobný rekord (137,22 b.) z bratislavského Memoriálu Ondreja Nepelu 2016.

Suverénnymi víťazmi súťaže tanečníkov sa stali Briti Penny Coomesová a Nicholas Buckland (177,13 b.), ktorí boli lídrami súťaže aj po krátkom tanci. Druhú pozíciu obsadili Kana Muramotová a Chris Reed reprezentujúci Japonsko (159,30).

Miesta na olympiádu si okrem nich a Slovákov vybojovali aj Nemci, Česi a reprezentanti Kórejskej republiky.

Olympijská kvalifikácia

Tanečné páry – po voľnom tanci: 1. Penny Coomesová, Nicholas Buckland (V. Brit.) 177,13 b., 2. Kana Muramotová, Chris Reed (Jap.) 159,30, 3. Kavita Lorentzová, Joti Polizoakis (Nem.) 152,50, … 6. Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley (SR) 143,22 – postúpili na ZOH 2018

Csölley po postupe priznal prúd emócií, Myslivečkovej slzy šťastia

Reprezentanti Slovenska v tancoch na ľade Lukáš Csölley a Lucie Myslivečková možno len tajne dúfali, že sa im na pretekoch Nebelhorn Trophy 2017 v nemeckom Oberstdorfe podarí vybojovať miestenku na ZOH 2018 do kórejského Pjongčangu. Na spomenuté podujatie tvrdo trénovali napriek problémom, ktoré ich postretli.

Partnerka musela v závere predchádzajúcej sezóny podstúpiť operáciu ramena a v lete prišlo aj k zmenám v zázemí. Čas na prípravu mali obmedzený, ale využili ho naplno. A podarilo sa, od soboty majú vo vrecku účasť na olympiáde.

"Prúdi nami veľa emócií, pretože to bolo do posledných chvíľ stresujúce. V Nemecku sme previedli dva dobré programy, čisté a technicky ohodnotené na najvyššej úrovni, ako sa dalo. Z našej strany sme urobili maximum a sme šťastní, že to takto dopadlo,“ povedal Lukáš Csölley pre agentúru SITA po konečnom šiestom mieste na Nebelhorn Trophy.

Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley. Foto: SITA, Monika Zaťková
Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley.

Slovenská dvojica sa preniesla ponad všetky trampoty, ktoré ich postretli. Verili, že sa im to môže podariť.

"Bez toho by to asi nešlo. Od začiatku sme museli mať v sebe dôveru. Nebolo to ľahké, času bolo dosť málo. Stále sme mali silnú motiváciu, verili sme. Obaja sme dobrí korčuliari a máme skúsenosti. Stačilo len zostať v pokoji a nedostať sa pod zbytočný tlak,“ pokračoval.

"Stále máme pred sebou veľa práce, v našom výkone je dosť medzier. Ak by táto kvalifikácia bola o dva týždne neskôr, tak by sme doťahovali ďalšie veci. V danom momente sme previedli maximum, ale nie je to absolútne maximum. Od novembra nás čakajú ďalšie medzinárodné preteky, od januára potom ME, ZOH a potom MS,“ dodal 27-ročný Bratislavčan Lukáš Csölley.

Emócie sa len veľmi ťažko darilo opísať Lucii Myslivečkovej. „Prvýkrát v športovej kariére som tento výsledok oplakala šťastím. Sme veľmi spokojní, pretože sme dreli celé leto aj celú minulú sezónu. Od mojej operácie ramena, ktorú som musela podstúpiť, aby sa nám toto všetko podarilo, sme mali trochu meškanie oproti konkurencii. Môžem však všetko robiť na sto percent. Leto bolo ťažké, ale stálo to za to,“ poznamenala 27-ročná rodáčka z Čeladnej.

Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley. Foto: SITA, Marek Mrviš
Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley.

"Keby mi niekto pred dvoma rokmi povedal, že vôbec budem súťažne korčuľovať a potom sa kvalifikujem s Lukášom na olympiádu, tak by som mu neverila. V podstate som už mala po kariére, no Lukáš sa mi ozval, či to neskúsime. Máme za sebou krásnu cestu za ostatné obdobie,“ pokračovala.

A ako sa jej pozdávalo vystúpenie na Nebelhorn Trophy v Oberstdorfe?

"S voľným tancom sme boli veľmi spokojní, vydaril sa nám. Lukáš ma hneď po vystúpení objal a povedal, že to bolo skvelé. Obaja sme cítili, že sme tam nechali sto percent. Možno tam boli malé zaváhania, ale na začiatku sezóny to bol super výkon. V prvom okamihu sme ani nemysleli na olympiádu, len sme chceli vydať maximum,“ prezradila Lucie Myslivečková.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH #krasokorčuľovanie #Pjongčang 2018