Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FOTO: Olympijský štadión je už takmer hotový. Pozrite sa, ako bude vyzerať

Výstavba kontroverzného štadióna, ktorý bude hostiť otvárací i záverečný ceremoniál zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu v roku 2018, je tesne pred finišom.

29.09.2017 10:38
Pjongčang 2018 Foto:
Záverečné práce na štadióne v Pjongčangu, kde bude aj otvárací ceremoniál hier.
debata

Organizačný výbor hier v piatok informoval, že štadión v tvare päťuholníka s kapacitou 35-tisíc miest na sedenie bude v sobotu dokončený. Po skončení olympiády bude rozobraný a stane sa z neho múzeum a miesto pre voľnočasové aktivity.

Kórejská republika zvažovala pre olympijské ceremoniály existujúce štadióny, aby znížila výdavky. Nakoniec sa však rozhodla pre výstavbu dočasného športového stánku po tom, ako obyvatelia Pjongčangu vyjadrovali svoj nesúhlas s presunutím slávnostných aktov mimo mesta.

V krajine panujú obavy, že otvorený štadión v hornatej oblasti, notoricky známej silnými vetrami, nepriláka na ceremoniály v mrazivom počasí dostatočný počet divákov. Takisto im robia starosti obrovské náklady v spojitosti s organizáciou hier ako aj to, že zariadenia budú po skončení olympijských hier nevyužité.

Štadión v Pjongčangu je takmer hotový Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Štadión v Pjongčangu z vtáčej perspektívy.

Výdavky na olympiádu by mali dosiahnuť pre Kórejskú republiku okolo 12,4 miliardy amerických dolárov, čo je podstatne viac, ako sa plánovalo v roku 2011 (7–8 miliárd dolárov), keď krajine pridelili organizáciu ZOH.

Otvárací ceremoniál sa uskutoční 9. februára 2018, záverečný 25. februára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018