Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z Pchjongjangu do Pjongčangu? Slečna Ryom a pán Kim skáču salchov mieru

"Ak budeme nútení brániť seba či svojich spojencov, totálne vás zničíme.“ Alebo, "si blázon, naša odveta bude veľmi krutá.“

29.09.2017 06:00
debata (2)
Tanečný pár z KĽDR Ryom Tae-ok a Kim Ju-sik v... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Ryom Tae-ok, Kim Ju-sik Tanečný pár z KĽDR Ryom Tae-ok a Kim Ju-sik v týchto dňoch bojuje o prípadnú účasť na budúcoročných ZOH v Južnej Kórei.

Vyhrážky, urážky, sankcie. Prehrávajú politici, na frak dostávajú profesionálni diplomati. Nad kórejským polostrovom už mesiace zúri verbálna vojna. A každé nesprávne rozhodnutie môže viesť k tragédii.

Politika rozdeľuje, šport spája. Nie vždy a všade, ale vtedy, keď to je naozaj potrebné. Nádejou pre Pchjongjang a ostatných by mohli byť zimné olympijské hry v neďalekom Pjongčangu. To, čo nedokázali mocní tohto sveta, sa môže podariť dvom útlym krasokorčuliarom. Ryom Tae-ok a Kim Ju-sik, tanečný pár z KĽDR, v týchto dňoch bojuje o prípadnú účasť na hrách v Južnej Kórei.

Mohli to byť iba obyčajné preteky, stačila však jedna dvojica z izolovaného štátu a súťaž razom dostala geopolitický rozmer. Na olympiádu sa totiž do týchto chvíľ nikto z diktátorskej krajiny nekvalifikoval. "Sme si vedomí, že je o nás mimoriadny záujem,“ odpovedal stroho na otázku novinárov kouč v krasokorčuli­arskych kruhoch neznámeho páru Kim Hyon-son.

Napriek neželaným jadrovým skúškam, odpaľovaniu rakiet a iným hrozbám, Severná Kórea nedávno naznačila, že zváži účasť na februárových hrách v Pjongčangu. Do nemeckého Oberstdorfu vyslala štvorčlennú, dôkladne stráženú, ale podľa reportéra New York Times aj prístupnú a dobre naladenú delegáciu. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) teraz dúfa, že salchovmi a odpichnutými rittbergermi v rytme Beatles, ktorý si táto dvojica vybrala, dajú budúci rok zabudnúť na vybičované napätie.

Ťažká, ale zmysluplná výzva

Zbytočne predražené a skorumpované, také bývali, ale aj sú olympiády uplynulých desaťročí. Z odkazu ich zakladateľa Pierra de Coubertina zostalo jediné – šport má spájať aj vtedy, keď to vládcovia nedokážu.

"Správanie nášho suseda je mimoriadne agresívne a poľutovaniahodné. Ale olympiáda s účasťou KĽDR je pre nás ťažká a zmysluplná výzva,“ podotkol prezident južnej časti polostrova Moon Jae-in. "Ak nás dokážu tieto hry spojiť, bude to nádherný a predovšetkým mierový odkaz pre celý svet. Nie je to nemožné,“ dodal.

Góly, body, sekundy. Do Pjongčangu napokon môžno pôjdu aj tí, ktorí nevyhoveli ani jednému z kvalifikačných kritérií. MOV v súčasnosti zvažuje, že Severokórejčania by tam mohli štartovať s tzv. divokou kartou.

Slečna Ryom (18) a pán Kim (25) sa však na tento prípadný milodar nespoliehajú. Do Bavorska si prišli vybojovať jednu z piatich voľných vstupeniek na najväčší športový sviatok.

"Neustále a dookola sa ma pýtajú: Myslíš si, že máme šancu sa tam kvalifikovať? Sme dostatočne dobrí? Čo máme robiť, aby sa tak stalo?,“ prezradil opakujúce sa otázky športovej dvojice Bruno Marcotte, kanadský kouč, ktorý s ňou spolupracuje. "Ale o politike sa rozprávať nechcú. Je to všetko iba o športe, olympizme a rúcaní medziľudských múrov,“ poznamenal.

Pálivé kimči pre kamarátov z juhu

Počas letnej prípravy trénovali v spoločnosti jedného z juhokórejských párov. Žiadna bariéra ani demilitarizovaná zóna, vzťahu dominovali priateľstvo a úcta. "Dokonca im pripravili aj kimči (chrumkavá fermentovaná kapusta v náleve z pálivých čili papričiek, pozn.). Cítil som z nich úprimnú snahu o kamarátstvo a vôľu po mieri. Od druhého páru sa chceli neustále učiť, boli ako špongie,“ pripomenul Marcotte.

Ryom Tae-ok a Kim Ju-sik. Foto: Reuters, MICHAEL DALDER
Ryom Tae-ok, Kim Ju-sik Ryom Tae-ok a Kim Ju-sik.

Ryom a Kim sú teraz v Bavorsku pod obrovským tlakom. Avšak predovšetkým športovým. O tom politickom nemôže byť ani reč. Ri Čol-un, predstaviteľ severokórejského krasokorčuľovania, prekvapujúco oznámil, že dvojica bude môcť po pretekoch hovoriť aj s novinármi. Pre športovcov z KĽDR vec nevídaná. "Ale len pokiaľ ide o šport,“ povedal.

V apríli tohto roka poslal Pchjongjang svoj ženský hokejový tím, aby odohral priateľský zápas proti svojmu susedovi z juhu. O mesiac ho nasledovali taekwondistky. V rovnakom čase juhokórejský minister športu naznačil možnosť, že v olympijskom hokejovom tíme by mohli byť aj hráči zo severu. Alebo že krajina, ktorú má pod palcom Kim Čong-un, môže vo februári hostiť jednu z lyžiarskych súťaží.

To, o čom sa špekulovalo ešte nedávno, je zdá sa, dnes už nepredstaviteľné. Šport však spája aj nezmieriteľných.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Pjongčang 2018 #Ryom Tae-ok #Kim Ju-sik