Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendy bez práce. Pôjdu do Pjongčangu?

Jaromír Jágr, Jarome Iginla a Shane Doan. Hoci majú spolu 125 rokov a vrchol úspešných kariér už dávno za sebou, ešte aj v minulej sezóne dokazovali, že zamestnávateľom i fanúšikom majú čo ponúknuť. Traja slávni štyridsiatnici však už viac ako mesiac márne čakajú na novú zmluvu v NHL. Dočkajú sa jej?

02.08.2017 08:20
Jaromír Jágr, Nick Leddy, Foto: ,
Útočníka Floridy Jaromíra Jágra sa snaží zastaviť obranca New Yorku Islanders Nick Leddy.
debata

Jágr čaká v Kladne. Pokojný

Druhý najproduktívnejší muž histórie NHL môže v budúcej sezóne prekonať Gordieho Howa v počte stretnutí v základnej časti slávnej ligy. Za lídrom tabuliek zaostáva len o 57 zápasov. Napriek 46 bodom z minulého ročníka však 45-ročný rodák z Kladna stále nevie, kde bude pôsobiť. Podľa Josha Coopera z ESPN by Jágr najviac pasoval Montrealu.

„Bolo by pre mňa jednoduchšie, keby som vedel, čo ma čaká. No musím byť trpezlivý. Ešte nie som taký slabý, aby som už nemohol hrať v NHL. Nepotrebujem si už nič dokazovať. Hokej hrám, lebo ho milujem. Určite by som nepokračoval len kvôli rekordom. Budem hrať tam, kde o mňa budú mať naozaj záujem. Som presvedčený, že nejaká dobrá ponuka príde, či už z NHL, KHL, českej extraligy alebo Kladna," vravel Jágr minulý týždeň pre české médiá.

Hoci je naďalej pokojný a o budúcnosť sa neobáva. Priznáva aj to, že koniec na Floride ho zaskočil. „Veľa ľudí nevie, čo sa tam udialo. Verím, že všetky veci sa dejú z nejakého dobrého dôvodu. Možno ma teda koniec u Panthers posunie zase o čosi vpred. Veril som tomu, čo mi hovorila druhá strana, ale nakoniec to tak nebolo," naznačil.

Larry Brooks z The New York Post cez víkend uverejnil informáciu, že vedenie Floridy sľúbilo Jágrovi nový kontrakt hneď po skončení sezóny. Podpísať ho mali po rozširovacom drafte v Las Vegas. Za zmenou názoru vraj mohol stáť príchod nového trénera Boba Boughnera. Brooks zároveň pripomína, že ak by sa Jágr nevrátil do NHL, mohol byť hrať na zimnej olympiáde v Pjongčangu. Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára a zlatý medailista z Nagana 1998 už síce reprezentačnú kapitolu uzavrel, no u Jágra nikdy neviete.

Lákadlo s piatimi kruhmi

Olympiáda by mohla zohrať úlohu aj pri rozhodovaní dvojice Iginla, Nash. Obaja po predošlom ročníku vyhlásili, že chcú pokračovať v kariére. Netušili však, že ani na začiatku augusta nebudú mať novú zmluvu.

Jarome Iginla na snímke z minulej sezóny v... Foto: SITA/AP, Mark J. Terrill
Jarome Iginla Jarome Iginla na snímke z minulej sezóny v drese Los Angeles.

Generálny manažér kanadskej reprezentácie Sean Burke už prezradil, že oboch 40-ročných krídelníkov už kontaktoval, aby zistil ich postoj k prípadnej účasti pod piatimi kruhmi. Ďalším zaujímavým menom v Burkeho zozname je bývalý kapitán Nashvillu Mike Fisher. O 37-ročného centra však majú v klube aj naďalej záujem a čoskoro by mali začať rokovať o jeho budúcnosti.

„Všetci traja vzbudzujú obrovský rešpekt za to, čo počas kariér dosiahli. Ich líderstvo a skúsenosti by mohli byť pre náš olympijský výber neoceniteľné," naznačil viceprezident Hockey Canada Scott Salmond pre TSN.

Doan, ktorý naposledy reprezentoval Kanadu na MS 2009, by bol ideálny kapitán pre výber poskladaný z hráčov z Európy, AHL či univerzít. Podľa mnohých je dokonalý líder a s kapitánskym céčkom má bohaté skúsenosti. Mal ho na kanadskom drese na troch šampionátoch a vo Phoenixe / Arizone ho nosil už od roku 2003.

Jediný klub, ktorého farby v NHL hájil, sa s Doanom rozlúčil v lete – na zámorské pomery nedôstojne. Vedenie Coyotes mu počas 10-minútového rozhovoru oznámilo, že sa rozhodlo vydať cestou mladších hráčov. Podľa Doanovho agenta sa už skúsenému krídelníkovi ozvalo štyri až päť klubov. Pre Doana je nepochybne ťahákom šanca získať Stanleyho pohár, no v tíme silného klubu by sa mu ťažko ušlo miesto v prvých dvoch formáciách.

V reprezentácii by však mohol byť líder i kapitán. Olympijská medaila mu totiž tiež chýba. Z MS má dve zlaté a tri strieborné a bol i súčasťou tímu, ktorý triumfoval na Svetovom pohári v roku 2003.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Jágr #Shane Doan #Jarome Iginla