Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dostal životnú príležitosť. Povedie Kanadu na ZOH

Willie Desjardins a Sean Burke. Dvojica ostrieľaných veteránov má pred sebou neľahkú úlohu - poskladať káder Kanady na hokejový turnaj v rámci zimných olympijských hier v Pjongčangu (9. až 25. februára).

27.07.2017 11:35
Kanada, hokej Foto: ,
Radosť kanadských hokejistov po góle na MS 2017.
debata

Krajina javorového listu sa predstaví v Kórejskej republike v pozícii olympijského šampióna zo Soči 2014 i Vancouvru 2010. Bude mať však výrazne sťaženú pozíciu, keďže ZOH sa uskutočnia bez hráčov z NHL.

„Asi po prvý raz v histórii príde na olympijské hry tak veľa krajín s pocitom, že majú reálnu šancu triumfovať. My sme jednou z nich. Vieme, že musíme využiť každý jeden deň od dnes až do začiatku turnaja naplno,“ cituje NHL Burka, ktorý je skautom Montrealu.

Bývalý brankár, ktorý odchytal v NHL 18 sezón, sa zúčastnil na dvoch olympiádach – 1988 v Calgary a 1992 v Albertville (striebro).

Kanadský káder bude pozostávať z hráčov pôsobiacich v Európe, farmárskej AHL a do úvahy prichádzajú aj mladíci z univerzitnej NCAA. Realizačný tím má k dispozícii päť turnajov, na ktorých si môže otestovať adeptov na olympijský dres.

Prvé dva sa uskutočnia už v auguste v Rusku, v novembri sa Kanada zúčastní na Karjala Cupe vo Fínsku, v decembri na Turnaji prvého kanála v Moskve a v závere roka na tradičnom Spenglerovom pohári.

„Keď sa pozriete na to, ako boli skladané tímy v predošlom období, uvedomíte si, že my máme pred sebou úžasnú možnosť formovať káder na piatich turnajoch, kde si vyskúšame množstvo chlapcov. Chceme túto príležitosť využiť čo najlepšie. Nikoho vopred neodpisujeme. Chceme mať prehľad o každom jednom hráčovi, ktorý nám môže pomôcť. Som si istý, že v Pjongčangu budeme mať extrémne tvrdo pracujúci a výborne pripravený mančaft. To je naša hlavná úloha na najbližších šesť mesiacov,“ naznačuje Burke. Jedným z jeho spolupracovníkov bude aj jeden z najlepších brankárov histórie Martin Brodeur.

Šesťdesiatročný Desjardins viedol ostatné tri sezóny Vancouver Canucks a v roku 2010 priviedol juniorskú reprezentáciu k strieborným medailám. Jeho asistentmi budú Dave King, Scott Walker a Craig Woodcroft.

„Som nadšený, že môžem spolupracovať so skvelými ľuďmi. Už sme spoločne preberali základné veci. Je to pre nás všetkých životná príležitosť a veľmi sa na ňu tešíme,“ uviedol pre zámorské médiá Desjardins.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #Pjongčang 2018