Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nečakané osemifinále Slovensko - Česko. Ďalší veľký zápas, vraví Chára

Súperom slovenskej hokejovej reprezentácie v súboji o postup do štvrťfinále olympijského turnaja v Soči bude v utorok 18. februára o 18.00 Česko.

16.02.2014 15:58 , aktualizované: 20:48
ZOH 2014, soči, hokej, slovensko - rusko,... Foto: ,
Alexander Ovečkin a Zdeno Chára v zápase Rusko-Slovensko.
debata (9)

Slováci skončili v základnej A-skupine na 4. mieste, Česi boli v „céčku“ tretí. V konečnej tabuľke základných skupín sú Česi siedmi a Slováci desiati. Čas zápasu o postup do štvrťfinále bude známy po nedeľňajšom večernom záverečnom dueli skupinovej fázy medzi Kanadou a Fínskom.

„Vieme, že sú to vždy veľké zápasy, aj tento bude taký. Keď chceme postúpiť, musíme vyhrať. Zlepšujeme sa od zápasu k zápasu, to bol náš cieľ,“ vravel po zápase na margo osemfinálového súpera kapitán Zdeno Chára.

Slovenskí hokejisti sa meno súpera dozvedeli po zápase proti Rusom od novinárov, viacerí reagovali s úsmevom. „Myslím, si, že to bude zaujímavé pre obe krajiny. Šance sú 50 na 50, v pondelok si musíme dobre oddýchnuť a pripraviť sa na to,“ vravel Branko Radivojevič a dodal: „Vieme, že nám prvé dva zápasy nevyšli, aj to aké boli reakcie ľudí doma. Ale nič sa nedeje. Turnaj sa začína ďalším zápasom, keď podáme takýto výkon, máme šancu ísť ďalej.“

ZOH 2014: Galéria zo zápasu Rusko - Slovensko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Slovenský brankár Ján Laco atakovaný Igorom...

Podľa českého trénera Aloisa Hadamczika nie je žiadny súper jednoduché sústo. „Vo Vancouveri sme porazili Lotyšov v skupine 5:2 a potom v osemfinále až v predĺžení. Keď chceme postúpiť do do štvrťfinále, musíme poraziť každého,“ povedal.

"Je však jasné, že súboj so Slovenskom je umocnený tým, že je to derby. Je pravda, že sme počítali skôr s tým, že pôjdeme na Lotyšov. Nečakali sme, že Slovensko dnes uspeje po porážke so Slovinskom. Ale zdvihli sa, podali obetavý výkon, výborne zachytal Laco, " doplnil.

História hovorí v prospech Čechov

Celkovo majú Česi so Slovenskom vo vzájomných súbojoch na konte z 56 zápasov 36 výhier, sedem remíz a 13 porážok. Pod piatimi kruhmi sa bývalí federálni partneri stretli doteraz trikrát a vždy sa radoval český tím. V Lillehammeri v roku 1994 vyhral v zápase o piate miesto 7:1, vo štvrťfinále v Turíne pred ôsmimi rokmi zvíťazil 3:1 a rovnakým výsledkom sa skončil súboj v základnej skupine na minulej olympiáde vo Vancouveri.

Na veľkých turnajoch prehrali Česi so Slovenskom celkom z 16 zápasov len trikrát. Na majstrovstvách sveta v roku 2003 v Helsinkách v stretnutí o bronz (2:4), o štyri roky neskôr v Moskve v osemfinálovej skupine (2:3) a v semifinále pred dvoma rokmi v Helsinkách (1:3). Tam proti sebe tiež stáli na lavičke Vůjtek a Hadamczik.

Priamy postup do štvrťfinále si vybojovali reprezentácie Švédska a USA, o ďalších dvoch miestach sa rozhodne až večer. Istotu voľného dňa navyše bude mať víťaz súboja Kanada – Fínsko. Ak sa duel neskončí vysokým rozdielom, tak aj zdolané mužstvo. K štvorici štvrťfinalistov pribudnú víťazi kvalifikačných zápasov. Už teraz je isté, že okrem súboja Česko – Slovensko sa uskutoční aj zápas Slovinsko – Rakúsko.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #hokejový turnaj Soči