Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťutinov gól: de facto v poriadku, de iure nie

Zdravý rozum a logika hry sú niekedy na literu pravidiel prikrátke. Rusi namiesto víťaznej radosti v zápase proti USA po samostatných nájazdoch smútili.

16.02.2014 12:40
sergei bobrovski, tj oshea, usa, rusko, soči,... Foto: ,
TJ Oshea prekonáva bezmocného Sergeia Bobrovského.
debata (1)

V prvom vrchole hokejového olympijského turnaja podľahli Američanom 2:3. Štyri minúty pred koncom riadneho hracieho času uzavrel útočné manévre presnou strelou od modrej čiary obranca Fiodor Ťutin.

Všetko sa zdalo byť v poriadku, no na prekvapenie zaplneného hľadiska hlavný rozhodca konzultoval situáciu s videorozhodcom – a po chvíľke rozpažil ruky. Gól neuznal pre posunutie bránky.

„Bola posunutá skôr, než puk preťal bránkovú čiaru, znel verdikt "Ak je bránka mimo svojej normálnej pozície alebo jej konštrukcia nestojí kompletne na ľade, podľa pravidla 471a odsek 5 nemôže byť uznaný gól. Videozáznam ukázal, že bola mimo svojej polohy,“ uvádza sa v stanovisku Medzinárodnej hokejovej federácie.

Aj Vladislav Treťjak, prezident ruskej, potvrdil, že rozhodcovia postupovali v súlde s pravidlami.

„Po zápase sme spornú situáciu posudzovali pol hodiny, aby sme spravodlivosti učinili zadosť a zistili, či mal gól platiť alebo nie. Spojil som sa s funkcionármi, ktorí dohliadajú na prácu rozhodcov. Sporný moment sme rozfázovali. Hoci by som si spolu s ruskými fanúšikmi prial opak, rozhodcovia rozhodli správne. Bránka naozaj bola mierne posunutá, možno päť až desať centimetrov,“ uviedol a priblížil podrobnosti.

„Americký brankár Quick betónom pri presúvaní k žŕdke bránku jemne nadvihol, no ostala na dutom kolíku, na ktorý sa nasúva žŕdka. Kolík sa mierne ohol, bránka sa trochu posunula, vzápätí padol gól. Chvíľu po ňom opäť zapadla na miesto,“ vysvetľoval Treťjak.

Zároveň zdôvodnil, prečo brankár USA nedostal trest za úmyselné posunutie bránky. „Pri jeho zákroku sa nedalo jednoznačne rozpoznať, či šlo o úmysel. Je na rozhodcoch, či sa rozhodnú pre trest alebo nie. V tomto prípade sa rozhodli brankára nepotrestať.“

Na majstrovstvách sveta vo futbale rozhodca neuznal gól, keď lopta bola minimálne pol metra za bránkovou čiarou, ľadový hokej má na posúdenie sporných situácií video. Je to významná technika pri objektivizácií neprehľadných momentov. Neuplatňuje však cit pre hru, základný princíp.

"Sedel som vedľa Reného Fasela, prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie. Aj jeho v prvej chvíli prekvapilo, keď rozhodca gól neuznal. Prečo situáciu neukázali na obrazovke? – reagoval s tým, že sporným momentom sa bude zaoberať. Na výsledku to už nič nezmení.

Jedno významné plus však verdiktu nemožno uprieť. Ak by Rusi vyhrali v riadnom hracom čase, diváci by prišli o skvelú sériu samostatných nájazdov s chladnokrvným útočníkom J.T. Oshiem v hlavnej úlohe. Premenil štyri(!)- a v dramatickom rozuzlení sa zaslúžil o výhru USA.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Soči #Soči 2014 #videorozhodca