Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejové semifinále v Soči sa ponesie v štýle derby

Pred štyrmi rokmi sa popasovali o olympijské zlato. Teraz precestovali pol zemegule, aby zviedli bitku o miestenku v olympijskom finále.

21.02.2014 08:00
Sidney Crosby Foto: ,
Prebudí sa strelecky kapitán Kanady Sidney Crosby?
debata

Napriek tomu, že v zámorskej NHL vládne prestávka, milióny hokejových fanúšikov v Severnej Amerike budú dnes na nohách. Svoje zraky uprú do Soči, kde si to o postup do finále rozdajú Kanaďania s Američanmi.

Ľad v Boľšoj aréne bude plný hviezd, ktoré by sa mali postarať o jeden z vrcholov olympijských hier. Hokejoví fajnšmekri sa môžu tešiť na atraktívne ofenzívne divadlo. Nasvedčujú tomu nielen súpisky, ktoré sú preplnené elitnými superstrelcami, ale aj doterajšie štatistiky oboch tímov. Američania nastrieľali v predošlých štyroch zápasoch dvadsať gólov a sú v tejto štatistike najlepší na turnaji, Kanaďania sa gólovo presadili trinásťkrát.

„Verím, že aj proti Kanaďanom podáme výkon na hranici našich možností. Nie sme síce nadšení, že sa s nimi stretávame už v semifinále, ale radosť z toho určite nemá ani súper. Naším jednoznačným cieľom je postup do finále, nech si môžeme povedať, že sme neprecestovali 5-tisíc míľ zbytočne,“ vraví útočník David Backes, ktorý nechýbal v americkom výbere ani pred štyrmi rokmi vo Vancouvri.

Američania, ktorí nedali vo štvrťfinále šancu Čechom (5:2), sa na predošlej olympiáde stretli s odvekým rivalom hneď dvakrát. V súboji o prvenstvo v základnej skupine síce Kanaďanov predčili (5:3), no v tom dôležitejšom meraní síl im podľahli. Vo finále síce prehrávali Spojené štáty už 0:2, ale necelú polminútu pred koncom poslednej tretiny sa postaral o vyrovnanie Zach Parise. Hrdinom sa však napokon stal kanadský hokejista – hviezdny Sidney Crosby, ktorý strelil vo ôsmej minúte predĺženia víťazný gól.

K veľkému derby sa schyľuje aj v druhom semifinále, v ktorom sa predstavia Fíni a Švédi. Miernym favoritom sú zverenci Pära Martsa, no vo výbornej forme sa v Soči prezentujú aj fínski hokejisti. Potvrdili ju nielen v základnej skupine, ale aj vo štvrťfinále, keď ukončili ruský sen o zisku zlata (vyhrali 3:1). Navyše, Fíni majú svojmu severskému sokovi pod piatimi kruhmi čo vracať. Vo Vancouvri s nimi prehrali v základnej skupine 0:3, o štyri roky skôr sa obaja súperi stretli v turínskom finále. Znovu boli úspešnejší švédi, ktorí zvíťazili 3:2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #kanadská hokejová reprezentácia #hokejový turnaj v Soči #americká hokejová reprezentácia