Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Björgenová: Na ďalšiu olympiádu už zrejme nepôjdem

Nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová je už najúspešnejšou ženou v histórii zimných olympijských hier.

23.02.2014 08:35
Marit Björgenová Foto: ,
Marit Björgenová.
debata

Tridsaťtriročná rodáčka z Trondheimu si sobotňajším triumfom na 30 km voľnou technikou s hromadným štartom vybojovala na ZOH 2014 v ruskom Soči už tretiu zlatú medailu, predtým vystúpila na najvyšší stupienok na týchto hrách aj v tímšprinte a skiatlone.

S celkovou bilanciou 6 – 3 – 1 Björgenová predstihla dosiaľ najúspešnejšie „zimné olympioničky“ – ruskú bežkyňu na lyžiach Ľubov Jegororovú (6 – 3 – 0) ako aj rýchlokorčuliarku z bývalého ZSSR Lidiu Skoblikovovú (6 – 0 – 0). V počte medailí zo ZOH sa na čele ženského poradia vyrovnala Ruske Raise Smetaninovej, ktorá si v behu na lyžiach pripísala desať cenných kovov (4 – 5 – 1).

Dvanásťnásobná majsterka sveta a trojnásobná víťazka Svetového pohára zatiaľ neprikladá veľkú váhu svojim úspechom. „Keď skončím, potom začnem počítať všetky medaily a budem spomínať. Teraz mám pred sebou ďalšie preteky a aj v nich chcel uspieť,“ vyhlásila Nórka.

Björgenová pravdepodobne už ďalšie olympijské kovy nepridá, keďže nepočíta s účasťou na ďalších hrách v roku 2018 v kórejskom Pjongčangu. V bielej stope naisto vydrží do budúcoročných majstrovstiev sveta vo švédskom Falune a po nich sa bude rozhodovať o budúcnosti.

„Štyri roky sú dosť dlhá doba, telo sa opotrebúva, nemladnem, ale starnem. Premýšľam aj o rodine. V tom čase už asi nebudem pretekať, je to na 90 %,“ povedala Björgenová. Priateľom tridsaťtriročnej Nórky je Fred Börre Lundberg, olympijský víťaz v severskej kombinácii 1994.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marit Björgenová