Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Soči dopovali aj hokejista Pavlovs a bežkyňa Lisogorová

Zimné olympijské hry v Soči majú na svojom sklonku ďalšie dva dopingové prípady. Kontrolou neprešli tiež lotyšský hokejista Vitalijs Pavlovs a ukrajinská bežkyňa na lyžiach Marina Lisogorová.

22.02.2014 22:09
Marina Lisogorová Foto: ,
Marina Lisogorová.
debata

Pozitívne vzorky odovzdali v Soči celkovo štyria olympionici.

Už v piatok z hier pre dopingu vylúčili nemeckú biatlonistku Evi Sachenbacherovú-Stehleovú a talianskeho bobistu Williama Frullaniho. V sobotu ich nasledovali ďalší dvaja.

Pavlovs, ktorý pôsobí v KHL v Dyname Riga, mal po stredajšej štvrťfinálovej prehre Lotyšov s Kanadou v tele zakázaný stimulant metylhexanamín. Teda rovnakú látku ako biatlonistka Evi Sachenbacherová.

Lisogorovú pristihli s trimetazidínom, ktorý je na zozname zakázaných látok až od 1. januára tohto roku. Športovkyňa odmietla, že by zakázaný stimulant užila zámerne. „V roku 2004 som podstúpila operáciu štítnej žľazy a môj kardiológ mi predpísal liek Preductal, aby som sa s ňou lepšie vyrovnala. Tento liek sa dá kúpiť v každej lekárni a široko sa využíva. Bola som si istá, že neobsahuje žiadne zakázané látky, takže som ho brala aj počas hier,“ uviedla Lisogorová pre internetové stránky Ukrajinského olympijského výboru.

„Bohužiaľ od 1. januára 2014 sú niektoré komponenty tohto lieku na zozname zakázaných látok. Je to moja chyba, ale bohužiaľ už sa to stalo,“ povedala Lisogorová.

Trimetazidín podľa Svetovej antidopingovej agentúry WADA patrí k látkam, ktoré je možné požiť neúmyselne. Za jej prítomnosť vo vzorke možno preto uložiť aj nižšie ako štandardné dvojročné tresty.

Ukrajinská lyžiarka, ktorá súťažila už na olympiáde v Turíne v roku 2006, štartovala v Soči v šprinte a na klasickej desiatke a v oboch prípadoch obsadila 58. miesto.

Frullaniho vzorka bola pozitívna na stimulant dimetylpentylamín ešte pred jeho štartom v súťaži štvorbobov.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Vitalijs Pavlovs #Marina Lisogorová