Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

An je po štafete najúspešnejším športovcom v Soči

Naturalizovaný Rus Viktor An získal v záverečnom dni súťaží na krátkej dráhe dva tituly a s tromi zlatými medailami a jedným bronzom sa stal najúspešnejším športovcom olympijských hier v Soči.

21.02.2014 22:54
debata
Viktor An. Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
Viktor An Viktor An.

Dvadsaťosemročný rýchlokorčuliar tak zopakoval svoju zbierku z Turína 2006, kde ešte súťažil za Kóreu pod rodným menom An hjon-so.

An v piatok v hale Iceberg najprv ovládol preteky na 500 m, čo bola posledná trať, z ktorej doteraz nemal olympijské zlato. Potom čo v Soči už triumfoval na 1000 m, vybojoval piate zlato a stal sa najúspešnejším zástupcom svojho športu v histórii ZOH.

Triumf korunoval o necelú hodinu neskôr v štafete, v ktorej doviezol Rusko do cieľa na prvom mieste. Rovnako ako pred ôsmimi rokmi v Turíne tak vybojoval tri zlaté medaily a jeden bronz (z pretekov na 1500 m ) a s ôsmimi medailami vyrovnal rekordnú zbierku Američana Apola Antona Ohna.

„Som šťastný, že sa mi ho podarilo vyrovnať. A ešte viac ma teší, že som to dokázal ako Rus,“ uviedol 18-násobný majster sveta An, ktorý má ruské občianstvo od roku 2011. S kórejskými funkcionármi sa rozhádal pre to, že sa rok predtým nedostal do nominácie na olympijské hry vo Vancouvri.

„Mám radosť predovšetkým zo štafety, že sme získali zlato ako tím. Mal som pre dnešok jediné prianie, aby sme sa všetci mohli spoločne smiať. Na Soči nikdy nezabudnem,“ uviedol An. Na päťstovke v piatok za ním došli Číňan Wu Ta-ťing a Kanaďan Charle Cournoyer, v štafete brali ďalšie medaily Američania a Číňania.

debata chyba