Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Organizátori olympiády v Soči skončili s rekordným ziskom

Usporiadateľ zimných olympijských hier v Soči skončil podľa predbežných údajov so ziskom 261 miliónov dolárov.

19.06.2014 21:03
Soči, ilustračná, olympijské kruhy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na informácie od ruských organizátorov. Údaj je o 119 miliónov USD vyšší ako organizátori oznámili v apríli.

Organizačný výbor uviedol, že zisk zo Soči je v porovnaní s ďalšími olympijskými hrami rekordný. Ruská vláda podľa údajov z tohtoročného decembra podporila výbor čiastkou 420 miliónov USD.

AP upozornila, že hry v roku 1984 v Los Angeles skončili so ziskom 232 miliónov USD. Olympijské hry v Pekingu v roku 2008 mali zisk vyše 146 miliónov USD a olympiáda v Londýne v roku 2012 osem miliónov USD.

Číslo zahŕňa len hospodárenie organizačného výboru, ktorý mal prevádzkový rozpočet vo výške zhruba dvoch miliárd USD. Nepokrýva náklady na výstavbu športovísk a infraštruktúru. Celkové výdavky Ruska na olympiádu predstavovali 51 miliárd USD.

Šéf organizačného výboru Dmitrij Černyšenko vo vyhlásení uviedol, že celý zisk pôjde na rozvoj športu v Rusku, vrátane paralympijských športov.

Organizátori olympiády získali okrem podpory od vlády peniaze aj z predaja tovaru a vstupeniek a zo sponzorských darov, vrátane darov od ruských štátnych firiem. Organizačný výbor sľúbil zverejniť konečné výsledky do konca tohto roka. Do tej doby by mal tiež ukončiť svoju činnosť a mali by ho rozpustiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014