Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Energiu som čerpala aj z listov detí

Olympijské zlato je už doma. "Neviem sa už dočkať syna," podotkla na stretnutí s médiami biatlonistka Anastasia Kuzminová.

25.02.2014 23:34
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Obrovská radosť Anastasie Kuzminovej na pódiu.
debata

Na zimnej olympiáde v Soči sa stala jedinou medailistkou v slovenskej výprave. S dvoma zlatými a jedným striebrom je najúspešnejšou slovenskou olympioničkou.

„Verila som, že k zlatu z rýchlostných pretekov pridám ešte ďalšiu medailu. Veľmi ma mrzí, že mi to nevyšlo. Snažila som sa, urobila som všetko, čo som v daný moment bola schopná. Taký je však šport i život. Pribrzdilo ma i prechladnutie. Nie je jednoduché nastúpiť na štart, keď sa necítiš na sto percent. Ale – aj tak som veľmi šťastná. Hoci si doma veľmi neoddýchnem, veľmi sa teším na návrat do Banskej Bystrice – a najmä na syna. O pár dní ma čakajú tri kolá Svetového pohára, nimi ukončím sezónu. V príprave na ďalšiu si musím premyslieť, čo všetko treba urobiť, aby som si oddýchla a nazbierala sily a inšpiráciu,“ naznačila najbližší program.

Vzápätí priblížila, ako jej po víťazstve gratuloval biatlonový suverén Ole Einar Björndalen. Obaja vyhrali rýchlostné preteky. „Ole triumfoval v sobotu, ja v nedeľu. Zastavil sa pri mne so slovami: blahoželám, kráľovná. Prijmi gratuláciu od kráľa. Vidíte – a v stíhacích pretekoch nezískal medailu ani on, ani ja.“

Biatlonisti na otváracom ceremoniáli v Soči chýbali, v Krasnej Poľane sa pripravovali na preteky. Kuzminová na záverečnom ceremoniáli niesla slovenskú vlajku. Užila si ho?

„Deň predtým sa môj zdravotný stav začal mierne zlepšovať. Keď som pochodovala so slovenskou vlajkou, tak som mala podobné pocity ako keď ma dekorovali zlatou medailou.“

V biatlonovom areáli Laura v prvý deň ženského programu získala zlato Anastasia, v posledný deň mužského jej mladší brat Anton. Vytiahol ruskú štafetu na prvé miesto. Kto je najúspešnejším biatlonistom v rodine?

Nasťa (má o olympijské zlato viac) nezaprie vrodenú skromnosť: „Sme na jednej úrovni, je to remíza. Štafetu mužov som sledovala v televízii. Krátko sme sa stretli, odfotili sa s medailami. Antoška bol v centre pozornosti, mal veľa povinností. V Rusku sú olympijskí víťazi hrdinovia, veľmi mu to žičím. A som veľmi rada, že naše úspechy videli aj rodičia. Chodievali na preteky, povzbudzovali nás. Stretla som sa s nimi, dodávali mi energiu,“ pripomína rodáčka z Ťumene.

Pred odchodom do Soči namietala proti prítomnosti rodičov v dejisku.

„Neverila som, že si ustrážim svoj režim. Som ich dcéra. Keď rodičov dlho nevidím, tak by som sa o nich rada postarala, venovala im maximálny čas. A to som nemohla. Oni ako bývalí športovci nás veľmi dobre chápali, snažili sa byť v úzadí. Nechali nás, aby sme si všetko robili podľa plánu. Keď sme mali voľnejšiu chvíľku, prišli za nami. V lete budú v mojej rodnej Ťumeni majstrovstvá sveta v letnom biatlone. Ak budem zdravá, veľmi rada by som sa nich zúčastnila,“ prízvukuje.

V Soči sa najúspešnejšou olympijskou biatlonistkou stala s tromi zlatými Bieloruska Darja Domračevová. „Poznáme sa dlho, spolu sme trénovali v Chanty-Mansijsku, kam sa prisťahovali jej rodičia. Vtedy to bolo skromné dievčatko, teraz je to veľká hviezda,“ vraví Anastasia. Pozíciu slovenskej hviezdy odmieta.

„Som obyčajný človek z kože a krvi. Mala som šťastie, že mi v rýchlostných pretekoch vyšlo všetko, ako má: lyže šli perfektne, odstrieľala som čisto, dobre sa mi dýchalo. Trate boli ešte tvrdé. Neskôr boli preteky zložitejšie, otepľovalo sa, do snehu som sa viac zabárala. To ovplyvnilo moje ďalšie súťaže. Najviac ma mrzí uletený výstrel z poslednej streľby postojačky v stíhacích pretekoch. Preto som sa aj ospravedlnila.“ Na čo myslí športovec na najvyššom stupni víťazov?

„Čo sa deje v hlave, to sa nedá opísať slovami. Emócie sa miešajú so šťastím a radosťou. Je to emocionálny výbuch v duši.“

Kuzminová priznala, že energiu čerpala aj z pozdravných esemesiek, mailov i listov.

„Nech mi prepáčia tí, ktorým som ešte neodpovedala. Na maily odpovedal manžel, čítal mi ich nahlas. Som za všetky veľmi vďačná, písali nám i ľudia, ktorých nepoznáme. Najviac ma povzbudili deti, ktoré nám písali do olympijskej dediny. V prvý deň sme dostali kôpku pozdravov z celého Slovenska. Každý bol originálny, písali aj kreslili. Vždy, keď som mala zlú náladu alebo som pociťovala sklamanie, čítala som ich. Prebrali ma k životu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Soči 2014