Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampova motivácia pred 2. kolom? Priateľka

Skvelé 6. miesto obsadil slovenský reprezentant Adam Žampa v špeciálnom slalome mužov na XXII. zimných olympijských hrách v Soči.

22.02.2014 20:37 , aktualizované: 20:59
Adam Žampa. priateľka, mama Foto: ,
Adam Žampa s priateľkou a mamou v cieli druhého kola.
debata (1)

V stredisku Roza Chutor nad Červenou Poľanou sa na šiestu pozícii „katapultoval“ z 26. priečky po prvom kole, keď predviedol vynikajúcu druhú jazdu – ako jediný ju zvládol pod 54 sekúnd. "Išiel som úplne na riziko a hore v dvojbránke som to až príliš prisadol. Pozor som si dával len tam, aj tak som mal namále. Ušli mi trochu lyže a vravel som si, že to musím ‘rozbaliť. Podarilo sa mi to a keď som prišiel do cieľa, vedel som, že to bude veľmi dobré. Keby mi niekto povedal pred Soči, že budem piaty v superkombinácii a šiesty v slalome, tak mu asi ani sám neuverím. Vážim si, že som vyhral druhé kolo na olympijských hrách v superkombinačnom slalome aj klasickom slalome. Je to neuveriteľný pocit ako zo sna. Je to niečo, pre čo sa určite oplatí makať,“ znelo emotívne hodnotenie Adama Žampu.

Dvadsaťtriročný Tatranec si po prvom kole uvedomoval, že na súťažnom svahu neodovzdal maximum. "Nebol som to ja. Neviem síce prečo, ale na štarte som mal divný pocit. Pred druhým kolom som si povedal, že nemám čo stratiť. Na dvadsiate miesto nikto nečaká, musím ísť aspoň do pätnástky. Keď som prišiel do cieľa a videl svoj náskok, tak som nevedel, či slalomári pred mnou neurobili chyby, alebo som ja šiel tak dobre. Keď prišli s odstupom za mnou aj ďalší pretekári, vedel som, že to bude dobré. Chcel som skončiť do 15. miesta, potom do desiatky. Frajerka mi vravela, že skončím šiesty, lebo je to jej obľúbené číslo. A skončil som šiesty,“ pokračoval rodák z Kežmarku, ktorý si šieste miesto v slalome váži omnoho viac ako celkovú piatu pozíciu zo superkombinácie. "Možno boli na Slovensku ohlasy, že Žampa skončil v superkombinácii piaty a je to disciplína, ktorá nikoho netrápi. Keď má však človek olympijskú medailu, nikoho nezaujíma, z akej disciplíny. Šieste miesto v slalome pre mňa znamená oveľa viac ako piate miesto v superkombinácii. Rovnako ako pre profesionálnejších lyžiarov. Obe umiestnenia si však veľmi vážim,“ pokračoval v cieli Adam Žampa.

Slovenský reprezentant po svojej druhej jazde stál dlho pred panelom pre najlepších pretekárov. Mal pri sebe aj morálnu podporu v podobe priateľky Danky. "Je úplne super, že sem mohla prísť a vyšlo mi to. Po prvom kole mi povedala, načo sem chodila. Vraj všetci budú hovoriť, že kvôli nej som nezajazdil dobre. Ja som jej odpovedal, že ešte nie je koniec, na čo reagovala, že musím skončiť do desiatky a vyhrať druhé kolo. Povedala mi, že ak nebudem do desiatky, tak so mnou nepôjde na Svetový pohár do Kranjskej Gory (9. 3.). Musel som jej sľúbiť, že pôjdem druhé kolo naplno. A v cieli ma potom čakala aj sladká odmena – dostal som pusu,“ priznal najstarší z bratov Žampovcov, ktorého po pretekoch veľmi boleli nohy. "Boleli ma už pri prejazde cieľom, pretože to bol ťažký slalom. Navyše som sa ešte zmohol na to, aby som trochu vyskočil. A začali ma bolieť ešte viac. Povedal som si, že už mám po olympiáde a môžem sa dať dokopy na Svetový pohár,“ poznamenal Adam Žampa.

Dve umiestnenia v najlepšej šestke pod piatimi olympijskými kruhmi so sebou určite prinesú aj zvýšené očakávania na výkony mladého Slováka. On sám je na to pripravený. "S tým každý športovec musí rátať. Ak niekto takto zajazdí na olympiáde, každý by chcel, aby som vyhral „sveťák“. Ja by som to chcel takisto. Robím pre to všetko. Nie vždy to ide podľa plánov, ale prečo nie. Nie je to nemožné. Vďaka tomuto výsledku budem mať asi lepšie číslo vo Svetovom pohári. Verím, že už na najbližších pretekoch v Kranjskej Gore zabodujem čo najviac, aby som sa kvalifikoval na finále Svetového pohára,“ dodal po zlatej medailistke Anastasii Kuzminovej druhý najúspešnejší slovenský športovec na ZOH 2014.

Otec a tréner Adama Žampu: Paráda. Fantázia

Po úspešných vystúpeniach svojho syna a zverenca Adama žiaril Tomáš Žampa nadšením. Jeho potomok totiž pri svojej premiérovej účasti pod piatimi kruhmi dosiahol výborné výsledky – po piatom mieste v superkombinácii skončil v jednej z najsledovanejších disciplín – slalome mužov na 6. pozícii. K tomu zajazdil druhé kolo absolútne najrýchlejšie zo všetkých pretekárov.

"Byť na olympiáde piaty a šiesty – to je paráda. Čo k tomu dodať, fantázia. Adam síce nemá medailu, ale je dvojnásobný olympijský víťaz. Zatiaľ len v druhých kolách, ale máme čo robiť najbližšie štyri roky, aby sme to zlepšili,“ povedal v priestore cieľa Tomáš Žampa a pokračoval: “Po minuloročných MS sme mali latku nastavenú veľmi vysoko. Aj preto som mal strach, aby sa nám podarilo zopakovať výsledok (15. miesto v slalome a najlepší čas v 2. kole – pozn. red.). Adamovi sa to však podarilo ešte preskočiť. Musíme naďalej tvrdo pracovať, aby sme aj v ďalších rokoch kráčali nahor.“

Adamovi Žampovi sa v alpskom olympijskom stredisku Roza Chutor nad Červenou Poľanou naplno podarilo využiť 26. pozíciu z prvej jazdy, na základe ktorej štartoval v druhej časti ako piaty v poradí. Na trati, ktorú postavil chorvátsky tréner Ante Kostelič, otec Ivicu, s ktorým Žampovci trénovali, nemal slovenský reprezentant konkurenciu. "Dnes trať veľmi rozhodovala. Prvé kolo bolo postavené pre Ligetyho, ktorý tam mal niekoľko obrákových oblúkov či zmien rytmu, to on má rád. Adamova jazda možno vyzerala opatrná, ale trať už bola skutočne rozbitá. V druhom sa pustil veľmi rýchlo a zopakoval to, čo previedol v superkombinácii. Ukázali sme, že to medzi špičkou vieme zajazdiť aj v slalome. Je to fantázia. No nesmieme zaspať na vavrínoch a snáď nám pomôže ešte niekto, federácia, štát,“ skonštatoval otec a tréner úspešného mladíka .

Tomáš Žampa tiež prezradil, že cestou na svah pred druhým kolom obaja, on aj jeho úspešný syn, akoby cítili blížiaci sa úspech. "Šli sme spolu hore sedačkou a obaja sme boli ticho, obaja sme niečo tušili. Adam zavrel oči a premietal si trať. Ja som na oblohe zbadal jednu jedinú hviezdu a bolo mi jasné: ’Sme tu, sme pod touto hviezdou a máme anjelov okolo seba’.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #motivácia #Adam Žampa #slalom #priateľka