Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V očakávanom semifinále padol iba jeden gól. O zlato sa pobije Kanada

Hokejisti Kanady sa stali druhými finalistami olympijského turnaja v Soči a v nedeľu nastúpia proti Švédom.

21.02.2014 20:16 , aktualizované: 21:25
Jonathan Quick Foto: ,
Jonathan Quick v bránke zisťuje, že puk z kanadských hokejok nechytil.
debata

Kanaďania v zámorskom semifinále zdolali výber USA najtesnejším rozdielom 1:0. Javorové listy pripravili Američanom prvú prehru na turnaji a stále majú šancu obhájiť prvenstvo z Vancouveru 2010. Hokejisti USA neodplatili súperom prehru z finále predchádzajúceho olympijského turnaja. „Neukázali sme našu hru, ktorú sme predvádzali v doterajšom priebehu turnaja. Je to frustrujúce. Táto prehra bolí oveľa viac ako pred štyrmi rokmi vo finále vo Vancouveri,“ tvrdil po zápase pre ONS Ryan Suter.

V Ľadovom paláci Boľšoj sa hral od začiatku svižný hokej, oba tímy si vypracovali viaceré šance, ale dlho sa nevedeli presadiť. Brankári Jonathan Quick i Carey Price predviedli výborné zákroky. Kanaďania mali najmä v úvode viac z hry. V 22. min poslal strieľanú prihrávku popred bránku Jay Bouwmeester a Jamie Benn šikovne tečoval puk do siete. Kanaďania si potom vypracovali aj ďalšie možnosti na skórovanie, ale proti bol predovšetkým pozorný Quick. Američania sa nevedeli vyrovnať s pozornou a veľmi tesnou obranou súpera. V tretej tretine netrafil takmer prázdnu bránku Američanov v páde Sidney Crosby, na opačnej strane žiaril Price. V závere hrali hokejisti USA bez Quicka, ale Kanaďania už tesné vedenie ubránili a brankár Price sa tešil v prestížnom zápase z čistého konta.

„Vedeli sme, čo nás čaká. Američania výborne korčuľovali. Snažili sme sa o pozorné bránenie. Obom tímom zachytali brankári. Som rád, že sa nám podarilo zvíťaziť a môžeme ísť za naším cieľom – obhajobou zlata,“ povedal obranca Duncan Keith. „Kanaďania dnes hrali vzadu skvele, my sme sa nevedeli presadiť pred ich bránkou, dostať sa poriadne do pásma a utvoriť si dobrý tlak,“ priznal americký útočník Ryan Callahan.

Naposledy sa Švédsko a Kanada stretli v boji o zlato na niektorom z veľkých turnajov v roku 2004 na majstrovstvách sveta 2004 v Prahe, kde sa z triumfu radoval zámorský výber. Oba tímy budú bojovať vo finále olympijského turnaja vo vzájomnom zápase prvýkrát od roku 1994, keď v Lillehammeri vyhrali Švédi až po pamätných samostatných nájazdoch s koncovkou Petra Forsberga. „Švédi majú výborný tím, na turnaji ešte neprehrali a predvádzajú skvelý hokej. Potrebujeme si teraz poriadne oddýchnuť. Čaká nás veľká bitka,“ povedal Ryan Getzlaf.

USA – Kanada 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Gól: 22. Jamie Benn (Bouwmeester)
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Meier (USA), Sutherland (Kan.) – Deduľa (Biel.), Devorski (Kan.), 11 172 divákov

debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Kanada - USA