Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Sotnikovovej zlate žiaria dve splnené túžby

Zlato z ostro sledovanej súťaže krasokorčuliarok dalo aspoň trochu zabudnúť na fiasko ruských hokejistov.

22.02.2014 12:00
krasokorčuľovanie, sotnikovová, adelina, ZOH... Foto: ,
Adelina Sotnikovová (na fotke) vyšla z tieňa Julie Lipnickej.
debata

Vo štvrtok neskoro večer si 17-ročná Moskovčanka Adelina Sotnikovová v hale Ajsberg spontánne vychutnávala ovácie divákov. Stala sa prvou ruskou olympijskou víťazkou v krasokorčuľovaní, nedovolila 23-ročnej Kim Ju-Na z Kórejskej republiky, ktorá viedla po krátkom programe, obhájiť titul.

Adelinu mrzelo, že v tímovej súťaži, novinke v krasokorčuli­arskom programe, dostala prednosť o dva roky mladšia Julia Lipnická. „Zdravo ma to nahnevalo. Povedala som si, že v súťaži žien predvediem všetko, čo viem,“ vravela médiám.

Krivdu cítiť však nemohla. Rusko aj vďaka zázračnej a energickej Julii – Sotnikovovú zdolala na majstrovstvách Európy – súťaž družstiev vyhralo. Lipnická sa razom dostala do svetiel reflektorov, a aj keď rýchlo odišla trénovať do Moskvy, veľkej pozornosti fanúšikov a médií neunikla.

Poznačilo ju to, krátky program nezvládla, bola po ňom šiesta. Sotnikovová druhá. Za voľnú jazdu dostala od rozhodcov „kozmické“ ohodnotenie: 149,95 bodov (len o 0,11 menej ako rekord Kórejčanky spred štyroch rokov).

Nastupovali ste s vedomím udržať striebro alebo bojovať o zlato? – dostala otázku v mediálnej mixzóne, kde jedným očkom sledovala, ako sa na voľnú jazdu chystá obhajkyňa titulu. „Bojovať o zlato! Rozdiely na prvých troch miestach neboli veľké. Vedela som, že ak zajazdím absolútne bez chýb, tak môžem útočiť na prvé miesto. Akonáhle som začula muziku, všetko som pustila z hlavy, sústredila som sa na každý prvok. Budem však veľmi spokojná aj so striebrom. Srdce mi ide vyskočiť z hrude, taká som napätá,“ vypúšťala adrenalín. Na rozvičke spadla, voľnú jazdu však zvládla takmer bezchybne a bravúrne.

Bude to stačiť? Štíhla Kórejčanka sa tiež nedopustila výraznejšej chyby, korčuľovala s chladnou eleganciou, no bez výraznejších emócií. Keď dojazdila, všetky pohľady sa sústredili na obrazovku, kde sa objavujú známky.

Na technickom monitore pri mene Kórejčanky zasvietila – dvojka. Sotnikovová ju predbehla. „Uverím, až keď budem mať na krku zlatú medailu,“ neveriaco hľadela Adelina na monitor. Keď sa o chvíľu objavili výsledky na veľkej obrazovke, nadšene vykríkla a utekala za trénerkou a ďalšími členmi ruského tímu.

O niekoľko minút o svojom najšťastnejšom dni v živote hovorila na tlačovej konferencii. „Som nesmierne rada, že som vyhrala. Po takomto úspechu som túžila od dvanástich rokov, keď som vyhrala prvú celonárodnú súťaž. Neskôr som v dobrom závidela tým, ktorí reprezentovali na zimnej olympiáde vo Vancouvri. Predsavzala som si, že v Soči nesmiem chýbať. Splnili sa mi dve túžby: dostala som sa do reprezentácie, získala som zlato,“ vravela natešená.

„Na olympijský triumf som myslela dlho, nielen v týchto dňoch. Keď sa mi nedarilo, začala som o sebe pochybovať. Aj vďaka mojej trénerke som pochopila, že som sa v sebe mýlila, že si môžem trúfať na najvyššie ciele. Teraz som to dokázala!“ V čom bola lepšia než obhajkyňa? Podľa expertov zajazdila dynamickejšie, najväčšiu súperku prevýšila v náročnejšej kombinácii skokov.

Kim Ju-Na odvetu v juhokórejskom Pjongčangu 2018 nechystá. Uviedla, že v Soči absolvovala svoju poslednú olympiádu. Pred mladými Ruskami sa otvára veľká budúcnosť.

Slovenke Nicole Rajičovej voľná jazda nevyšla, Nevychádzali jej skoky, obsadila konečné 24. miesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Soči 2014 #Adelina Sotnikovová