Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na slalomárov si posvietia. Zažiari aj Žampa?

Odraziť sa, nabrať rýchlosť, jeden oblúk, druhý, tretí... Dravo, agresívne, bez chyby! Bude to jeden z ťahákov posledného víkendu zimnej olympiády.

22.02.2014 08:00
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa na slalomovej trati v Soči.
debata

V stredisku Rosa Chutor ukončia v sobotu podvečer program v alpských disciplínach slalomári. Preteky, ktoré vyvrcholia v žiari reflektorov, majú troch favoritov – Rakúšana Marcela Hirschera, Nemca Felixa Neureuthera a Nóra Henrika Kristoffersena. O ďalšie prekvapenie sa pokúsi aj Slovák Adam Žampa.

Hirscher je lídrom Svetového pohára a zatiaľ najlepším slalomárom sezóny. Na prvú medailu útočil v Krasnej Poľane už v stredu, no v obrovskom slalome skončil štvrtý. „Bol som nervózny, ale teraz už zo mňa všetko napätie opadlo. V slalome budem riskovať aj s vedomím, že to môže zle skončiť,“ vravel 24-ročný Rakúšan novinárom.

Hirschera veľmi potešilo, že jeho krajania už získali na olympiáde dve zlaté (do včerajšieho ženského slalomu). „Aspoň sa nemusím báť, že ak nevyhrám, useknú mi hlavu,“ dodal so smiechom rodák z Annabergu. Hirscher štartoval aj pred štyrmi rokmi na zimnej olympiáde vo Vancouvri, kde skončil štvrtý (obrovský slalom) a piaty (slalom). Sklamanie však rýchlo zahnal. Ovládol Svetový pohár (2012 i 2013), vyhral majstrovstvá sveta (slalom, 2013). „Na zlato si môže trúfať ktokoľvek z prvej pätnástky na štarte,“ dodal na margo konkurencie.

Jeho najväčší rival je zároveň aj veľký kamarát. Felix Neureuther zažil menšiu drámu ešte skôr, než si vyskúšal zjazdovku v Krasnej Poľane. Cestou na letisko pred odchodom do Soči stratil kontrolou nad svojim vozidlom a narazil do bariéry. Do dejiska hier pricestoval o deň neskôr so spevňujúcim límcom na krku. Natiahol si v ňom väzy, narazil dve rebrá. V obrovskom slalome skončil ôsmy, stále cítil bolesti. Napriek tomu si nepripúšťal, že by chýbal na štarte slalomu. „Pôjdem za každú cenu,“ dušoval sa.

Kristoffersen vyhral posledný slalom pred olympiádou. Na sklonku januára mu v Schladmingu tlieskalo 50 000 ľudí vrátane Arnolda Schwarzeneggera. Kristoffersen je dvojnásobný juniorský majster sveta, v tejto sezóne bol v slalome štyrikrát na pódiu. Ak by mu to vyšlo aj dnes, stal by sa v devätnástich rokoch najmladším mužom s olympijskou medailou v alpskom lyžovaní.

Adam Žampa sa už na olympiáde blysol piatym miestom v superkombinácii. V slalome využil dobrú štartovú pozíciu (spúštal sa na trať tretí v poradí) a zajazdil najlepší čas. „V obrovskom slalome s chybami 22. miesto. To je dobré, už sa teším na slalom,“ avizoval 23-ročný Tatranec, ktorý vyrazí na trať so štartovým číslom 30.

Prvé kolo slalomu je v sobotu o 13.45, druhé o 17.15.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #slalom #Soči 2014