Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinci sa dočkali prvého zlata v Soči, Slovenky stiahli z trate

Zlato v súťaži ženských štafiet na 4x6 km v rámci biatlonových súťaží na zimných olympijských hrách v Soči si v piatok vybojovali reprezentantky Ukrajiny.

21.02.2014 16:58
Olena Pidgrušná Foto: ,
Olena Pidgrušná odchádza z poslednej streleckej položky.
debata (4)

Kvarteto v zložení Vita Semerenková, Julia Džimová, Vaľ Semerenková a Olena Pidgrušná nemuselo absolvovať ani jedno trestné kolo a napriek piatim dobíjaniam malo v cieli náskok 26,4 s pred domácou ruskou štvoricou. Bronz si vybojovali Nórky s finišmankou Torou Bergerovou s odstupom 37,6 s za víťazkami.

Biatlonistky vybojovali pre Ukrajinu iba druhú zlatú medailu v histórii zimných olympijských hier. O tú prvú sa zaslúžila krasokorčuliarka Oksana Bajulová v Lillehammeri 1994.

Slovenskej štvorici Janka Gereková, Paulína Fialková, Terézia Poliaková a Martina Chrapánová preteky v bežeckom a biatlonovom komplexe Laura nevyšli bežecky ani strelecky a pred poslednou položkou na strelnici v stoji finišujúcu Martinu Chrapánovú stiahli rozhodcovia z pretekov. Dovtedy Slovenky museli absolvovať päť trestných kôl a dovedna devätnásť dobíjaní. Slovenské biatlonistky oficiálne klasifikovali na 14. mieste, ktoré im patrilo v čase, keď odstupovali z trate a boli kolo pozadu. V slovenskej zostave chýbala pre chorobu olympijská víťazka zo šprintu Anastasia Kuzminová.

„S mojou streľbou v ľahu to bola katastrofa. Tri trestné kolá, naozaj neviem, čo sa mohlo stať. Nie je to celé podľa mojich predstáv. Na trati to bolo ťažké, ale tá streľba. Bez nej to nejde. Išli sme dnes prekvapiť. Aj sme prekvapili, ale negatívne,“ povedala Terézia Poliaková pre RTVS v cieli. Paulína Fialková ju ešte počas neukončených pretekov doplnila: „Určite sme nesplnili očakávania, tá streľba bola zlá. Myslím si, že nás stiahnu z trate. Celkovo nie som spokojná s výsledkami, ktoré sme na olympijských hrách dosiahli. Netuším, kde sa stala chyba, musíme s tým niečo urobiť.“

Výsledky – biatlon:

Štafety žien na 4×6 km: 1. Ukrajina (Vita Semerenková, Julia Džimová, Vaľ Semerenková a Olena Pidgrušná) 1:10:02,5 h (0 trestných okruhov + 5 dobíjaní), 2. Rusko (Jana Romanovová, Oľga Zajcevová, Jekaterina Šumilovová, Oľga Viluchinová) +26,4 (0+4), 3. Nórsko (Fanny Welle-Strand Hornová, Tiril Eckhofová, Ann Kristin Aafedt Flatlandová, Tora Bergerová) +37,6 (0+5), 4. Česko +1:23,2 (0+14), 5. Bielorusko +1:30,9 (1+8), 6. Taliansko +1:40,8 (1+9), 7. USA +2:11,7 (0+13), 8. Kanada +2:19,0 (2+12),… 14. Slovensko (Janka Gereková, Paulína Fialková, Terézia Poliaková a Martina Chrapánová) – stiahnuté z trate pred poslednou streľbou, dobehnuté o kolo rovnako ako ďalšie tri štafety.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Soči 2014