Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi postúpili do finále, keď v severskom derby zdolali Fínov 2:1

Hokejisti Švédska si po ôsmich rokoch opäť zahrajú o olympijské zlato. Istotu medaily v Soči získali semifinálovou výhrou 2:1 v severskom derby nad Fínskom.

21.02.2014 16:18
Henrik Lundqvist Foto: ,
Švédski hráči sa okolo brankára Henrika Lundqvista tešia z postupu.
debata

Všetky góly padli v druhej tretine: tím Suomi otvoril skóre zásluhou Olliho Jokinena, ale výsledok otočili Loui Eriksson a Erik Karlsson. Švédi sa v nedeľu stretnú s lepším z dvojice Kanada – USA, Fínsko si v sobotu zahrá s porazeným o bronz.

Po veľmi svižnom úvode predovšetkým zo strany Švédov mali Fíni v polovici štvrtej minúty k dispozícii prvú presilovku. V nej mohol vylúčeného Steena poslať predčasne späť do hry Mikael Granlund, vychytal ho však gólman Lundqvist. Fínsky talent následne naservíroval puk na ideálnu streleckú parketu Selännemu, ktorému ale skĺzol pri zakončení puk z hokejky.

Švédi boli potom naďalej aktívnejším tímom, avšak Lehtonen vo fínskom bránkovisku zostával bezchybný a boli to naopak jeho spoluhráči, kto sa ocitol vo výraznejších príležitostiach. Pred polovicou prvej tretiny išli Fíni dvaja na jedného, prečíslenie samostatne zakončil Komarov, Lundqvist ale skvele zasiahol lapačkou.

V 14. minúte hralo Fínsko 95 sekúnd v piatich proti trom, Selänne po rýchlej súhre zakončoval do poloodkrytej bránky, ale Lundqvist pravým betónom zachránil. Krátko pred prestávkou minul vo veľkej šanci Aaltonen.

V druhom dejstve najprv vyšli naprázdno aj Švédi pri svojej prvej početnej výhode a netrvalo dlho a museli doháňať súperov náskok. Po vyhodení Fínov prekvapil napádajúci Olli Jokinen v 27. minúte Lundqvista strelou z uhla a Švédi prvýkrát na turnaji inkasovali ako prvý tím. Platnosť gólu následne potvrdil aj videorozhodca, ktorým bol Čech Pavel Halas.

Chvíľku nato mali Fíni možnosť zvýšiť v presilovke, lenže dorážajúcemu Salovi prekazil radosť Lundqvist. A Fínov to muselo mrzieť o to viac, keď v 32. minúte poslal Jonathan Ericsson parádnu prihrávku na Louia Erikssona a ten sa zblízka nemýlil.

V 37. minúte navyše priložil ruku k dielu aj najproduktívnejší zo Švédov, ktorým je v Soči zatiaľ bek Erik Karlsson. V presilovke vypálil od modrej, a hoci si Lehtonen siahol na puk, dostať mimo tyče ho nedokázal. Chvíľu potom navyše teč švédskeho kapitána Kronwalla z bezprostrednej blízkosti skončil na hornej tyčke.

Na začiatku tretej tretiny Sedin z uhla nedokázal prestreliť Lehtonena. Na druhej strane neuspel Tuomo Ruutu a stavom nepohol ani Hagelin. S blížiacim sa záverom sa Švédi čoraz viac sťahovali do nepriepustnej obrannej ulity, ktorá bola najviac v ohrození po Sedinovom faule, ale Selänne ani Salo nevyrovnali.

V 56. minúte naopak mohol poistiť švédsky náskok Loui Eriksson, ktorý zakončil z uhla do bočnej siete. Fíni to skúsili ešte bez brankára, ale bez vytúženého efektu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #Švédsko #Soči 2014