Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred rekordným Björndalenom sa sklonil aj jeho idol Dählie

Nórsky biatlonista Ole Einar Björndalen je už najúspešnejším športovcom v dejinách zimných olympijských hier z hľadiska počtu i hodnoty medailí.

20.02.2014 08:53
Ole Einar Björndalen Foto: ,
Ole Einar Björndalen.
debata

Štyridsaťročný veterán sa na čelo poradia dostal po stredajšom triumfe v súťaži miešaných štafiet na ZOH 2014 v Soči, v ktorých si spolu s reprezentačnými kolegami suverénne vybojoval zlato. Pre Björndalena je to už ôsmy najcennejší olympijský kov, v zbierke má aj štyri striebra a jeden bronz, vďaka čomu je už pred krajanom Björnom Dähliem.

Legenda bežeckého lyžovania nazbierala v Albertville 1992, Lillehammeri 1994 a Nagane 1998 dovedna 8 zlatých a 4 strieborné medaily. Iba dva štarty pod piatimi kruhmi – v Albertville a Lillehammeri – stačili Ruske Ľubov Jegorovovej, aby v rovnakom športe ako Dählie získala šesť zlatých a tri strieborné kovy. Štvrtá priečka v medailovej bilancii patrí niekdajšej sovietskej rýchlokorčuliarke Lidii Skoblikovovej, ktorá v kalifornskom Squaw Valley 1960 a o štyri roky neskôr v rakúskom Innsbrucku vybojovala dohromady šesť najcennejších metálov. Na 5. pozíciu sa v stredu prepracovala ďalšia Nórka Marit Björgenová, ktorá zásluhou víťazstva v tímšprinte žien po boku Ingvild Flugstad Östbergovej získala už 9 medailu, z toho piatu zlatú. Okrem toho má aj tri strieborné a jednu bronzovú.

Dählie bol v minulosti pre Björndalena veľkým vzorom. Fenomenálny nórsky biatlonista si zatiaľ asi veľmi neuvedomuje, čo sa mu podarilo. Priznal to aj v prvom rozhovore. "Dosiahol som obrovskú vec. Dôjde mi to však asi až oveľa neskôr,“ priznal Björndalen. Štyridsaťročný biatlonista vyhral na ZOH 2014 rýchlostné preteky jednotlivcov, vďaka čomu sa stal najstarším individuálnym víťazom v histórii tohto podujatia. Teraz pridal rekord v počte olympijských medailí.

„Björn bol pre mňa vždy veľký vzor a inšpirácia. Jeho úspechy sú unikátne. Bol najlepším bežcom na lyžiach, prekonať ho je veľmi príjemný pocit,“ priznal Björndalen, ktorý stále odmieta, že je úspešnejší ako Dählie. Obaja sú už legendami svetového športu. Dählie stratu hsitorického prvenstva zobral športovo: "Skláňam sa pred Olem. Zaslúži si túto slávu.“

V Nórsku je Björndalen národným hrdinom. Podľa Emila Hegleho Svendsena sa vďaka nemu podarilo vybudovať v krajine biatlonový systém. Pre mnohých je rodák z Drammenu veľkou inšpiráciou. "Ole je úžasný. Podľa mňa jeden z najväčších športovcov všetkých čias,“ uviedla skvelá nórska biatlonistka Tora Bergerová.

V kombinácii zimných olympijských hier s letnými majú len traja športovci na konte historicky viac medailí ako Björndalen. Na čele rebríčka olympijskej nesmrteľnosti tróni americký plavec Michael Phelps s 22 medailami, z toho 18 zlatými (18–2–2). Bývalá sovietska športová gymnastka Larisa Latyninová má 18 medailí (9–5–4) a jej krajan, tiež niekdajší športový gymnasta Nikolaj Andrianov si počas kariéry pod piatimi olympijskými krumi vybojoval 15 cenných kovov (7–5–3). Rovnaký počet medailí ako Björndalen, čiže trinásť, majú sovietsky športový gymnasta Boris Šachlin (7–4–2) a taliansky šermiar Edoardo Mangiarotti (6–5–2).

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Ole Einar Björndalen #Soči 2014