Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smoliarom dňa v Soči je Kazár. Pri rybičke do cieľa si zlomil pažbu

Veľmi emotívne chvíle prežíval v cieli stredajšej miešanej biatlonovej štafety na XXII. zimných olympijských hrách v Soči slovenský reprezentant Matej Kazár.

19.02.2014 18:34
Matej Kazár Foto: ,
Matej Kazár v cieli so zlomenou pažbou.
debata (1)

Tridsaťročný Košičan sa na jednej strane tešil z pekného šiesteho miesta slovenského kvarteta, no aj si poplakal pre zlomenú pažbu. Drevená súčasť pušky nevydržala pád Mateja Kazára na cieľovej čiare, keď sa snažil všemožne predstihnúť piateho Rusa Antona Šipulina.

"Dobiehal som ho a snažil som sa kopnúť lyžu dopredu. Tam človek musí padnúť dopredu, no v takomto ľade je ťažko skákať rybičku. V páde ma otočilo, padol som na pažbu a škoda, že si to odniesla. V cieli som plakal, pretože som na ňu zvyknutý. Mal som síce radosť zo šiesteho miesta, ale pri prezliekaní som videl pažbu a bolo mi jej veľmi ľúto,“ prezradil v cieli posledný člen slovenského kvarteta v stredajších pretekoch v komplexe Laura nad Červenou Poľanou a pokračoval:

„Plakal som, pretože som si na ňu za tri roky zvykol. Podľa mňa sa s ňou už nebude dať bežať, čo je veľký problém. Máme tu síce náhradnú pažbu, no tá nie je presne na mňa. Táto bola, aj keď ju pôvodne robili na Mira Matiaška, ale v stojke mu viac vyhovovala stará. Prenechal mi ju a bol som veľmi rád, že ju mám. Šťastím v nešťastí bolo, že sa to stálo až v cieli, nie pri prvom páde na trati. Prvý pád ma nevyviedol z konceptu. Bola tam ťažká zákruta, ktorá bola pred pretekmi v poriadku. Dostal som sa blízko mantinelu a na ľade mi nohy posunulo dopredu. Padol som na pušku, no našťastie ju odrazilo nado mňa. Vtedy stáli pri mne všetci svätí. Inak by som musel na strelnici použiť náhradnú. pušku.“

Biatlonista a jeho zbraň neodmysliteľne patria k seba. Mateja Kazára zamrzelo, že dôležitá súčiastka jeho športového náčinia zlomená a bude si musieť zvykať na novú. "Nemám tu takú istú. Každý má naozaj svoju len jednu pažbu, ktorá je urobená presne na neho. Sú dosť drahé a dal nám ich spraviť Slovenský zväz biatlonu. Táto je z Česka a je špeciálna, urobená presne na ruku. Preto mi to prišlo veľmi ľúto. Človek sa tým musí zaoberať mesiac až dva, kým urobí takúto pažbu znova,“ prezradil člen biatlonového klubu VŠC Dukla Banská Bystrica.

Smútok zo zlomenej pažby mu čiastočne zmazalo umiestnenie slovenskej štvorice. „Šiesta pozícia je výborný výsledok. Taký bol náš cieľ a splnilo sa nám to,“ poznamenal športovec, ktorý pre chorobu vynechal ZOH 2010 vo Vancouveri. Matej Kazár priznal, že pri biatlone si už poplakal viackrát. "Keď človeku nevyjdú preteky, tak sa stane, že sa objavia aj slzy. Dnes to bolo ešte viac emotívne,“ dodal Kazár.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Matej Kazár