Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Björndalen je definitívne kráľom ZOH, prekonal aj legendu Dählieho

Víťazstvo v pretekoch miešaných štafiet biatlonistov na zimných olympijských hrách v Soči si v stredu vybojovali reprezentanti Nórska. Strieborní Česi zaostali o 32,6 s a bronz získali v komplexe Laura v Červenej Poľane v premiére tejto disciplíny na zimnom olympijskom sviatku Taliani (+58,2 s).

19.02.2014 17:14
Ole Einar Björndalen Foto: ,
Ole Einar Björndalen prichádza na druhú streleckú položku.
debata

Slovenské kvarteto v zložení Janka Gereková, Anastasia Kuzminová, Pavol Hurajt, Matej Kazár obsadilo 6. miesto s odstupom 1:47,7 min za víťaznými Nórmi. Slováci ukončili súťaž s desiatimi chybami na strelnici, ale všetky dobíjané náboje premenili na úspešné výstrely a nemuseli na trestné kolo.

Po zlate Anastasie Kuzminovej v šprinte a 5. mieste Adama Žampu v superkombinácii je to tretie najlepšie umiestnenie Slovenska v rámci súťaží na XXII. ZOH. Šiesta bola aj Kuzminová v stíhacích pretekoch.

Víťazní Nóri sa predstavili v hviezdnom zložení Tora Bergerová, Tiril Eckhoffová, Ole Einar Björndalen a Emil Hegle Svendsen a boli úplne suverénni. Už 40-ročná legenda Björndalen rozšíril svoju jagavú zbierku zo ZOH na 13 medailí (8–4–1), čím prekonal doteraz najdekorovanejšieho olympionika histórie zimných hier krajana a bežca na lyžiach Björna Dählieho (8–4–0). Zároveň ôsmou zlatou sa Björndalen v tomto smere vyrovnal Dähliemu.

Slovenskú štafetu rozbehla Janka Gereková, ktorá musela na oboch streleckých položkách dovedna päťkrát dobíjať, ale trestné kolo neabsolvovala a odovzdávala na 10. mieste Anastasii Kuzminovej. Dvojnásobne zlatá olympionička zo šprintu Kuzminovaná na druhom 6 km dlhom úseku v streľbe v ľahu dvakrát dobíjala, ale „stojku“ zvládla rýchlo a bezchybne a odovzdala Pavlovi Hurajtovi s minútovým odstupom na 5. mieste.

Najskúsenejší zo slovenskej štvorice Hurajt na strelnici potvrdil znamenitú formu len spolovice. Uvodnú „ležku“ absolvoval bez chybného výstrelu, v stoji síce dvakrát zaváhal, ale s dobíjanými nábojmi už trafil terč a bez trestného kola posunul po streľbe Slovákov na skvelé 4. miesto za trojicu Nórsko, Česko a Taliansko.

Napokon Hurajt odovzdával Kazárovi na 5. mieste s odstupom 1:57,3 za lídrami z Nórska. Najúspešnejší slovenský biatlonista medzi mužmi v Soči Kazár len raz musel dobíjať na strelnici a napokon v záverečnom finiši o 5. miesto tesne podľahol Rusovi Antonovi Šipulinovi.

„S tou streľbou sa to so mnou vlečie. Dnes som spokojná s behom. Čo som stratila na strelnici, som vykompenzovala bežecky,“ povedala pre RTVS Janka Gereková. „Trochu ma mrzí tá streľba v ľahu, ktorá mi trvala s dvoma chybnými výstrelmi trochu dlhšie, ale so ‚stojkou‘ som spokojná. Všetci dnes podávame heroický výkon, nielen ja. Nie som zdravotne v poriadku, dusí ma kašeľ, ale to je po pretekoch normálne,“ podotkla Anastasia Kuzminová. Pavol Hurajt ju doplnil:

„Škoda, že tesne pred cieľom Matej Kazár nepredbehol aj Šipulina, chýbali mu centimetre. Čiže z našej strany tam bola v závere aj trochu smola. Naše umiestnenie ovplyvnil aj Kazárov pád, škoda i tých pár dobíjaní. Aj tak to bol dnes z našej strany slušný výkon po bežeckej aj streleckej stránke. Janka a Nasťa potvrdili, že sú veľmi dobré pretekárky. Robili sme, čo sme mohli, dali sme do toho všetko. Fourcade po stojke zvoľnil, ale to je už jeho problém,“ uviedol pre RTVS Hurajt.

Miešané štafety 2×6 + 2,7,5 km: 1. Nórsko (Tora Bergerová, Tiril Eckhoffová, Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen) 1:09:17,0 h (0 trestných okruhov + 2 dobíjania), 2. Česko (Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec) +32,6 (0+7), 3. Taliansko (Dorothea Wiererová, Karin Oberhoferová, Dominik Windisch, Lukas Hofer) +58,2 (0+6), 4. Nemecko +1:41,3, 5. Rusko +1:47,4, 6. Slovensko (Janka Gereková, Anastasia Kuzminová, Pavol Hurajt, Matej Kazár) +1:47,7 (0+10).

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Soči 2014 #Jana Gereková #Pavol Hurajt #Matej Kazár