Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tímšprint vyhrali Fíni a Nórky, Slováci vo finále neboli

Olympijské zlato v tímšprinte žien klasickou technikou si v stredu v bežeckom komplexe Laura v Červenej Poľane vybojovali reprezentantky Nórska.

19.02.2014 12:07
Alena Procházková Foto: ,
Bežkyne na lyžiach počas tímšprintu klasickou technikou. Alena Procházková druhá sprava.
debata

Duo Ingvild Flugstad Ötsbergová – Marit Björgenová zvíťazilo s náskokom 9,09 s pred Fínkami Aino-Kaisou Saarinenovou a Kerttu Niskanenovou. V dramatickom súboji bronz pre Švédsko vybojovala Stina Nilssonová pred Nemkou Denise Herrmannovou. Švédi získali už desiatu medailu zo súťaží bežcov na lyžiach na ZOH 2014.

Slovenky v zložení Alena Procházková – Daniela Kotschová si v tímšprinte nevybojovali postup do finále, kde sa predstavilo desať najrýchlejších dvojíc z dvoch semifinálových behov. Slovenské reprezentantky vo svojom semifinále obsadili posledné 7. miesto. Tímšprint sa bežal na 1,3 km dlhom okruhu, obe členky družstva sa striedali, pričom každá absolvovala svoj úsek trikrát. Slovenskú dvojicu rozbiehala Alena Procházková, po nej preberala štafetu Daniela Kotschová, ktorá na svojom úseku výraznejšie zaostala.

„Dnes som sa na trati cítila dobre. Svoje úseky som celkom zvládla, myslím si, že sme trafili aj správne lyže a vosky, nemala som problém v stúpaniach ani klesaniach. Žiaľ, Danka na svojich úsekoch zaostala a ja som sa už nevedela dotiahnuť na najlepšie,“ povedala Alena Procházková pre RTVS. Daniela Kotschová ju krátko doplnila: „Robila som, čo som mohla, ale na viac to nešlo. Zistila som, že olympijské hry sú na mňa vysoká liga.“

Nórka Björgenová rozšírila svoju olympijskú zbierku na osem medailí a ziskom piatej zlatej (druhej zo Soči) sa vyrovnala takým velikánom zimných hier, akými boli rýchlokorčuliari Claudia Pechsteinová, Bonnie Blairová, Eric Heiden a Clas Thunberg, či jej slávni predchodcovia z bielej stopy Larisa Lazutinová a Thomas Alsgaard.

Výsledky – beh na lyžiach:
Tímšprint žien klasicky (6× 1,3 km): 1. Nórsko (Ingvild Flugstad Östbergová, Marit Björgenová) 16:04,05 min, 2. Fínsko (Aino-Kaisa Saarinenová, Kerttu Niskanenová) +9,09, 3. Švédsko (Ida Ingemarsdotterová, Stina Nilssonová) +19,77, 4. Nemecko +20,92, 5. Poľsko +31,49, 6. Rusko +40,86, 7. Švajčiarsko +41,42, 8. USA +44,03,… Slovensko (Alena Procházková, Daniela Kotschová) nepostúpili zo semifinále do finále

Medzi muži vyhrali Fínu

Fíni Iivo Niskanen a Sami Jauhojärvi sa stali olympijskými šampiónmi v tímšprinte mužov klasickou technikou v súťažiach bežcov na lyžiach na zimných olympijských hrách v Soči. Striebro si v stredu v komplexe Laura v Červenej Poľane vybojovali domáci Rusi Maxim Vylegžanin, Nikita Kriukov a bronz patrí Švédom Emilovi Jönssonovi a Teodorovi Pettersonovi.

Smolu mali Nemci, keďže ich finišman Tim Tscharnke v záverečnom súboji o zlato spadol a nemecké duo kleslo až na konečné 7. miesto. Je však možné, že Tscharnkemu krátko pred jeho pádom prekrížil trať fínsky súper a ak Nemci podajú protest a rozhodcovia ho uznajú, konečné výsledky by sa ešte mohli zmeniť.

Slovenské duo Peter Mlynár – Martin Bajčičák obsadilo v semifinálovom behu 9. miesto a postup do finále mu ušiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alena Procházková #Daniela Kotschová #beh na lyžiach