Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sočský diár: Pjongčang 2018 a NHL

S víťazstvom na hokejovom olympijskom turnaji sa nedá nič porovnať, tvrdí René Fasel, šéf Medzinárodnej hokejovej federácie.

19.02.2014 10:00
ZOH 2014, Soči, rukavice, nechty, Foto: ,
Tematické rukavice fanúšika v Soči.
debata

Súhlasím – s výnimkou triumfu v Stanleyho pohári, konštatuje Gary Bettman, najvyšší funkcionár NHL. Hoci hokejový turnaj v Soči je sotva v polovici, už naznačil, že účasť hráčov z NHL na zimnej olympiáde v Pjongčangu 2018 je otázna. S dôvetkom, že si vie predstaviť ich účinkovanie pod piatimi kruhmi v roku 2022.

Inými slovami – pod olympijským ohňom sa opäť rozohráva vážny zápas. Olympijská idea súperí s obrovským biznisom NHL.

Takmer protichodné stanoviská dvoch najvplyvnejších mužov zámorského a európskeho hokeja symbolizujú už tradične rôzny pohľad na svetový hokej. Ako obohratá platňa sa opakujú pred každým olympijským turnajom. NHL je proti srsti uvoľňovať naň hráčov z najkvalitnejšej profesionálnej hokejovej ligy bez primeranej protihodnoty.

Medzinárodná hokejová federácia by bola rada, keby sme v Soči potvrdili, že NHL príde do Pjongčangu. Tu o tom nebudeme rokovať, prišli sme sa nabažiť vynikajúcim hokejom. Naša spolupráca musí byť výhodná pre obe strany. Napokon, Soči je od Nagana 1998 piaty turnaj s účasťou hráčov z NHL, prízvukuje Bettman. Ak hokejisti povedia, že nechcú hrať na zimnej olympiáde, nemôžeme ich k tomu nijako nútiť, dôvodí.

Lenže – veľká väčšina hráčov z NHL víta možnosť hrať o olympijské kovy. Potvrdzuje to prieskum Hráčskej asociácie NHL pred každým olympijským turnajom. Jej šéf Donald Fehr tiež tvrdí, že sa netreba nikam ponáhľať. Dôležité je, že obe strany už začínajú hľadať kompromis. Hokejový turnaj patrí k najväčším magnetom pod piatimi kruhmi, preto tie rituálne tance.

Napriek nim s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou možno povedať, že najlepší hokejisti prídu aj do Pjongčangu.

Velí tak tradícia i zdravý rozum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #René Fasel