Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Traja Žampovci na olympiáde? Prečo nie, vraví hrdý tatko

Investovať do vlastných detí je lepšie, než ich ťahať z kaše, tvrdí Tomáš Žampa, otec lyžiarskych talentov Adama, Andreasa a Tea.

19.02.2014 08:00
Žampovci Foto: ,
Rodina Žampovcov na zápase slovenskej hokejovej reprezentácie v Soči.
debata

Rodinný Klan Žampovcov si olympiádu v Soči užíva. Po Adamovom skvelom piatom mieste v superkombinácii zavládla u nich veľká pohoda. A to ešte čakajú chlapcov štarty v obrovskom slalome (Adam i Andreas) a v slalome (Adam).

„Už nám tu chýba iba mentálny tréner a ten je na ceste,“ pousmeje sa Žampa senior avizujúc príchod Adamovej priateľky Daniely. „Výborne sa mi s ňou spolupracuje. Keď máme s Adamom na niečo odlišný názor, Daniela je väčšinou na mojej strane. Konečne sa to Adam z novín dozvie.“

Lyžovanie v génoch

Tomáš Žampa je bývalý zjazdár, československý reprezentant. Zkraja 90. rokov minulého storočia začal v Tatrách podnikať. Firma, ktorá má v názve veľhory, šport a jeho meno sa uchytila. Dnes ponúka návštevníkom kompletný servis – obchod a požičovňu športového výstroja, ubytovanie i lahodnú kuchyňu.

„Chlapcom som na začiatku ukázal lyžovanie. Zapáčilo sa im to. Tak som vytvoril podmienky na ich rast a teraz ich už len vylepšujem. Čo som si navaril, musím aj zjesť. Obdivujem moju ženu, najväčšia ťarcha je na jej pleciach. Ona je náš najväčší sponzor,“ vraví Žampa senior.

Kým chlapi kočujú po celom svete za snehom, Slávka Žampová doma riadi rodinnú firmu. A keď chce, aby bola família aspoň na pár dní spolu, sadne za volant, vezme najmladšieho syna Tea a vyrazí. Do Rakúska, do Francúzska, do Talianska…

„Ročne najazdím okolo 30-tisíc kilometrov. Rekord je 8-tisíc za mesiac vlani vo februári. Zvládam to v pohode. Mám okolo seba dobrý tím, stabilných zamestnancov, ktorí s nami vyrástli a veľkú oporu v mame a otcovi, ktorí nám maximálne pomáhajú. Aj vďaka nim si môžeme dovoliť trebárs odísť za chlapcami na víkend do zahraničia,“ vysvetľuje húževnatá žena.

Žampovci majú lyžovanie v génoch. Venoval sa mu už pradedko Karol Bruk, babka Oľga Žampová, dedko Franto Žampa i otec Tomáš. Dvadsaťtriročný Adam už dosiahol okrem olympiády pekné výsledky aj na majstrovstvách sveta (13. v kombinácii, 15. v slalome), či pretekoch Svetového pohára (9. v obrovskom slalome v Söldene). Dvadsaťročný Andreas v obrovskom slalome už teraz poráža skúsenejšieho brata a v stopách starších súrodencov kráča, či skôr lyžuje, aj jedenásťročný Teo.

„Je súčasťou nášho tímu. Cez Vianoce mu nerobilo problém s nami vyraziť ráno pred siedmou trénovať na Chopok,“ uviedol Tomáš Žampa. „Keď má ísť do školy, tak ho musím budiť. Keď ideme na preteky alebo na tréning, on budí nás,“ dopĺňa manžela Slávka Žampová.

Potrebujú tím

O osem rokov bude mať Teo devätnásť. Traja Žampovci na olympiáde, to by bol unikát – naznačíme pred rodičmi. „Neviem, či tatko s nimi vydrží,“ pousmeje sa mama. „Prečo nie. Pozrime sa na veľké mená, ktoré majú cez tridsať. Uvidíme, čas ukáže. V prvom rade je treba zdravie. A keď bude chuť u všetkých troch makať…“ zamyslí sa Tomáš Žampa.

Piata priečka v superkombinácii dodala Žampovcom guráž, ale zároveň nastolila otázku, kam sa ešte môžu posunúť a čo k tomu potrebujú. „Lyže máme super. Na oblečenie sa nemôžeme sťažovať, kombinéza je pekná a rýchla. Čo by sa nám ešte zišlo? Profesionálny tím!“ odvetí pohotovo Tomáš Žampa.

„Ukázali sme, že dokážeme držať s elitnými pretekármi krok, ale keď nás chce Slovensko porovnávať so svetom, potrebujeme adekvátnu starostlivisť. Pre dvoch pretekárov potrebujem okrem trénera a asistenta aj servismana a fyzioterapeuta, ktorý s nami bude chodiť na preteky i sústredenia,“ vysvetľuje Žampa senior a pridá čerstvý príklad z Krasnej Poľany.

„Pred začiatkom olympijských súťaží sme tu trénovali s Kosteličovcami. Z Chorvátska prišlo sedem ľudí, takže okolo Iva a Adama kmital zrazu deväťčlenný tím. Mali čo robiť. Oprava bránok, meranie, zhotovovanie videozáznamu… Po kombinácii mi Ante Kostelič povedal, že tréning s Adamom je skvelý, lebo Ivicu tlačí dopredu. Na tréningu mu dal Adam dve sekundy, ale v slalome zatiaľ nerúbeme tak vysoko. Azda dosiahneme pekný výsledok tu v Soči.“

Štátna podpora nepokryje náklady Žampovcov na jednu sezónu ani z desiatich percent. Chlapci napredujú predovšetkým vďaka peniazom rodičov či sponzorov. Zmení na tom niečo táto olympiáda? „Uvidíme, s čím vyrukuje druhá strana. My sme už predviedli dosť,“ uzatvára tému Tomáš Žampa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andreas Žampa #Soči 2014 #Tomáš Žampa