Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dosť bolo striebra, tešili sa Nemci po triumfe na veľkom mostíku

Reprezentanti Nemecka zvíťazili v pondelkovej súťaži družstiev v skokoch na lyžiach na veľkom mostíku HS-140 na zimných olympijských hrách v ruskom Soči a po druhom mieste pred štyrmi rokmi vo Vancouveri vystúpili tentoraz na najvyšší stupeň.

17.02.2014 23:03
Nemecko, skoky na lyžiach Foto: ,
Radosť nemeckých skokanov na lyžiach po zisku zlata v súťaži družstiev.
debata

V historickom meradle ide o tretí nemecký triumf na ZOH v tímovej súťaži, predtým sa tešili skokani tejto krajiny v Lillehammeri 1994 a Salt Lake City 2002.

Skoky družstiev figurujú v programe ZOH od roku 1988 a Nemecko je jedinou krajinou s tromi olympijskými prvenstvami. „Dosť bolo striebra, teraz mám konečne zlato. Bolo to veľmi tesné, všetky tímy mali svojich najlepších skokanov. Na veľkom mostíku som mal problémy, nebolo jednoduché začleniť sa do tímu. Preto som rád, že som to dokázal. A teraz sa môže začať veľká párty,“ uviedol člen nemeckého zlatého tímu Andreas Wank pre informačný servis ZOH 2014. Jeho kolega z tímu Severin Freund dodal: „Ani neviem, aký bol náš konečný náskok pred Rakúšanmi. Som však rád, že sa to takto skončilo.“

Kvarteto v zložení Andreas Wank, Marinus Kraus, Andreas Wellinger a Severin Freund viedlo už po 1. kole a po absolvovaní ôsmich pokusov triumfovalo s výsledným súčtom 1041,1 bodu. Striebro s minimálnym odstupom 2,7 bodu si vybojovali obhajcovia prvenstva zo ZOH 2010 skokani Rakúska, ktorí sa tak nedočkali zlatého hetriku (uspeli aj v Turíne 2006). Dočkali sa však šiestej medaily (bilancia 2 – 2 – 2) v histórii tejto súťaže na ZOH. „Mali sme za sebou ťažké dni bez medaily v individuálnych súťažiach, ale teraz ju konečne máme. Zlato bolo blízko, ale tešíme sa aj zo striebra,“ skonštatoval Rakúšan Michael Hayböck.

Na treťom mieste skončilo v areáli RusSki Gorkij v Červenej Poľane družstvo Japonska v zostave aj so 41-ročným veteránom Noriakim Kasaiom (1024,9 b.). Japonci si vybojovali medailu v skokoch družstiev prvý raz od Nagana 1998. Nestarnúci Kasai sa ziskom tretej medaily (druhej v Soči) zo ZOH vyrovnal svojím úspešným krajanom z minulosti Kazujošimu Funakimu a Masahikovi Haradovi. Poradie na medailových priečkach v tejto dramatickej večernej súťaži sa nemenilo v porovnaní s prvým súťažným kolom.

Predstavilo sa spolu 12 krajín, do finálového 2. kola sa prebojovala len elitná osmička. Slovensko nemalo zastúpenie.

Skoky na lyžiach – muži – súťaž družstiev (veľký mostík HS-140) – pondelňajšie výsledky:
1. Nemecko (Andreas Wank, Marinus Kraus, Andreas Wellinger, Severin Freund) 1041,1 bodu, 2. Rakúsko (Michael Hayböck, Thomas Morgenstern, Thomas Diethart, Gregor Schlierenzauer) 1038,4, 3. Japonsko (Reruhi Šimizu, Taku Takeuči, Daiki Ito, Noriaki Kasai) 1024,9, 4. Poľsko (Maciej Kot, Piotr Zyla, Jan Ziobro, Kamil Stoch) 1011,8, 5. Slovinsko (Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jernej Damjan, Peter Prevc) 995,6, 6. Nórsko (Anders Bardal, Anders Fannemel, Anders Jacobsen, Rune Velta) 990,7, 7. Česko (Jakub Janda, Antonín Hájek, Roman Koudelka, Jan Matura) 967,8, 8. Fínsko (Anssi Koivuranta, Jarkko Määttä, Olli Muotka, Janne Ahonen) 942,8 – týchto osem krajín postúpilo aj do finálového druhého kola, 9. Rusko 422,3, 10. USA 402,5, 11. Kórejská republika 402,0, 12. Kanada 399,2 – skokani týchto štyroch krajín absolvovali iba prvé súťažné kolo a do finálového 2. kola nepostúpili

debata chyba
Viac na túto tému: #skoky na lyžiach #Soči 2014