Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sočský diár: Rivalita

Kedysi spoločný štát, teraz dve republiky. A dnes večer aj hokejoví súperi. Je to zvláštna kombinácia priateľstva v atmosfére vzájomnej rivality. Spomienky na spoločné osudy i túžba toho druhého tromfnúť.

18.02.2014 10:00
Alois Hadamczik, Vladimír Vůjtek.
Alois Hadamczik kontra Vladimír Vůjtek.
debata

V Soči sa dnes odohrá ďalší zo súbojov bývalých federálnych partnerov. Najmä pre Slovákov majú stále špeciálnu príchuť. Prehnanú túžbu pokoriť staršieho brata umocňoval dlhé roky pocit skrivodlivosti. Po rozdelení federácie určili za nástupnícku krajinu Česko, Slovensko sa muselo prebiť do elitnej kategórie z hokejového suterénu. Navyše, na prvé veľké víťazstvo čakali Slováci veľmi dlho.

Občas sa iskrilo aj medzi hokejistami v zákulisí. Slováci boli šašovia, Čechom mali doma na záhradkách chystať lopaty. Hráčska rivalita však postupne opadla. Najmladší z oboch olympijských výberov, Tomáš Jurčo, sa narodil v čase, keď už bol osud spoločného štátu spečatený.

Napriek tomu podfarbí dnešnú bitku veľa spomienok či spoločných príbehov – v hľadisku, pred obrazovkami, na ľade i na striedačkách. Vladimír Vůjtek verzus Alois Hadamczik. Český tréner proti českému trénerovi. V roku 2005 sa obaja uchádzali o post kouča českej reprezentácie. Uspel Hadamczik. V semifinále MS 2012 v Helsinkách sa na slovenskej striedačke tešil Vůjtek. Oboch koučov včera v Soči pozvali na debatu do štúdia Českej televízie. Vůjtek súhlasil, Hadamczik odmietol…

Na oboch stranách hranice sa dnes večer vypijú hektolitre piva, no len na jednej bude – hoci rovnako horké – chutiť viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #hokej #Soči #rivalita