Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo môže v derby rozhodnúť? Brankári a kolektívny výkon

Prečítajte si názory hokejových odborníkov na olympijský osemfinálový duel Česko - Slovensko.

18.02.2014 11:00
éning, slovensko, bolšoj, reprezentácia, zoh... Foto: ,
Tréning slovenskej hokejovej reprezentácie v ľadovom paláci Bolšoj.
debata (1)

Vladimír Růžička, olympijský víťaz a tréner
Očakávam vyrovnaný zápas, ktorý môže rozhodnúť jedna chybička. Česko má k dispozícii väčšiu ofenzívnu silu, aj keď ju zatiaľ nepotvrdzuje. Videl som však, ako Slováci výborne bránili proti Rusom a podržal ich brankár Laco. Prekvapilo ma, že sa tieto dva tímy stretnú už v boji o štvrťfinále, ale Slováci si sami skomplikovali situáciu prehrou so Slovinskom. Čo bolo doteraz, vôbec nie je podstatné, turnaj sa začína v utorok.

Antonín Stavjaňa, československý reprezentant a tréner
Vyhrá ten, kto bude lepšie útočiť a brániť (smiech). Pre oba tímy to bude extrémne dôležitý zápas, ktorý rozdeľuje mužstvá na turnaji na úspešné a neúspešné. Navyše, ide o derby. Miernym favoritom sú pre mňa Česi, ktorí majú v kádri viac hráčov so skúsenosťami z najťažších a najdôležitejších stretnutí. Očakávam skôr defenzívne ladený duel, ale možno nás obaja tréneri prekvapia ofenzívnym hokejom.

Rostislav Čada, český tréner
Rozhodovať bude kolektívny výkon a obrana. Slovensko podalo proti Rusku výrazne lepší výkon. Aby uspelo aj proti Česku, musí naň nadviazať a potrebuje aj výborný výkon brankára, ako v nedeľu. Mierni favoriti sú pre mňa Slováci. Dajú do toho viac hernej disciplíny a nadšenia. Neprekvapuje ma, že sa tímy stretli už teraz. Na olympiáde sú len silné tímy. Je to však škoda pre hokej, že sa nepredstavia oba vo štvrťfinále.

Radim Rulík, český tréner
Výkony brankárov. Obaja majú na to, aby podržali svoj tím. Mužstvá sa navzájom veľmi dobre poznajú, neverím, že sa dokážu prekvapiť. Uspieť môže ten, kto bude menej vylučovaný a vyhne sa zbytočným chybám. Viem, že Slovensku chýba pár zranených hráčov z optimálnej zostavy. V Česku sa zas o niektorých menách búrlivo diskutovalo. My máme v zostave viac hráčov z NHL, vy z KHL, ale široké ihrisko tento rozdiel trochu zmazáva

Dárius Rusnák, československý reprezentant
Mužstvá sú veľmi vyrovnané, šance na postup do štvrťfinále sú päťdesiat na päťdesiat. Rozhodne pozorná obrana a koncentrácia, každý hráč musí odovzdať stopercentný výkon. Kľúčové budú výkony brankárov. Českým hráčom sa zatiaľ na turnaji príliš nedarí, ale to sa môže otočiť. Slováci prvé dva zápasy prehrali, no potom odohrali s Rusmi vyrovnanú partiu. Chlapci musia začať strieľať góly, aby mohli vyhrať.

Igor Liba, československý reprezentant
Obe mužstvá sa doteraz trápili smerom dopredu. Uvidíme, koho útočníci sa zobudia. Očakávam bratovražedný taktický boj. Ak chcú Slováci uspieť, musia hrať disciplinovane a nehrnúť sa príliš do ofenzívy. Pre Slovensko je asi aj dobre, že ho čaká silný súper. Proti takým zvykne hrať lepšie, ako keď je v pozícii favorita. Rakúsko by bolo asi nepríjemnejšie. Očakávam remízový duel, ktorý rozhodnú až samostatné nájazdy.

Jerguš Bača, slovenský reprezentant a tréner
Slováci musia podať podobný defenzívny výkon podporený brankárom Lacom, aký ukázali v nedeľu, aby proti Čechom uspeli. Potrebujú však premeniť šance, v akých sa proti Rusku ocitli Bartovič či Radivojevič. Asi málokto čakal súboj Slovenska a Česka už teraz, ale aspoň bude mať zápas veľký náboj. Pozerať sa na to, ako hrali obe mužstvá doteraz je zbytočné. Je úplne jedno, či hral tím v skupine dobre alebo zle.

Jozef Golonka, československý reprezentant a tréner
Mám dobrý pocit z nedeľného zápasu proti Rusku. Brankár Laco priniesol do mužstva potrebný pokoj. Dovtedy to bola zo slovenskej strany slabota. Ak chceme postúpiť, potrebujeme hrať zodpovedne a kolektívne, Jano Laco musí nadviazať na výkon proti Rusom. Treba si vziať príklad zo Švajčiarska. To pozornou obranou vôbec nedovolilo Čechom rozvinúť ofenzívnu hru. Brániť však musíme už v strednom pásme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014