Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Chára: Ako na Česko? Aspoň tak, ako proti Rusku

Prestíž, rivalita, postup do olympijského štvrťfinále. Do hokejovej kroniky vzájomných zápasov Slovenska a Česka pribudne v utorok ďalší významný zápis.

17.02.2014 18:14
debata (13)
zväčšiť Zdeno Chára počas tréningu v Soči. Za ním je... Foto: TASR, Jakub Súkup
Zdeno Chára Zdeno Chára počas tréningu v Soči. Za ním je asistent trénera Vladimír Országh.

Štvrtý z olympijského turnaja. Predchádzajúce tri víťazne napísala česká reprezentácia. V jej prospech hovorí aj presvedčivé skóre 13:3. Pred štyrmi rokmi vo Vancouveri vyhrala síce v základnej skupine 3:1, ale Slováci skončili lepšie. Postúpili do semifinále a obsadili 4. miesto, Česi neprešli cez štvrťfinále.

V poslednom meraní síl, v polovici olympijského cyklu sa obaja rivali stretli v semifinále majstrovstiev sveta 2012 v Helsinkách. V pamätnom zápase zverenci Vladimíra Vůjteka vyhrali 3:1 a postúpili finále. V ňom podľahli Rusku 2:6, striebro však bolo nečakaným úspechom.

„Na semifinálové víťazstvo nezabudnem do konca života. Odrazili sme do súboja o zlato, príjemne sme prekvapili,“ pripomenul tréner Vůjtek.

Spomenutý zápas si dobre pamätajú viacerí hráči oboch tímov. Vedú ich aj rovnakí kapitáni: slovenský obranca Zdeno Chára, český útočník Tomáš Plekanec. Obe reprezentácie v základnej skupine nepresvedčili, teraz si chcú napraviť reputáciu.

„Čaká nás veľký zápas. Môj otec je Čech, mama Slovenka. Sme miešaná rodina, ja som Slovák. To však nehrá nijakú úlohu,“ odpovedal Chára na otázku českého kolegu o česko-slovenských rodinných súvislostiach. Zaujímavosťou sú aj hráčske väzby: niektorí spoluhráči z klubov NHL sa stanú súpermi. Týka sa to aj najväčších osobností: Chára s Jaromírom Jágrom obliekali v minulej sezóne dres Bostonu.

„Jaromír je výnimočný hokejista. Takých hráčov je v histórii len niekoľko, ktorí sú v jeho veku takí efektívni. Hoci sme boli spoluhráčmi len krátko, registroval som, že na ľade vie skvelé veci,“ konštatoval s uznaním slovenský kapitán. Zároveň pripomenul, že české mužstvo je veľmi silné, sú v ňom aj ďalší vynikajúci hráči, ktorí vedia rozhodnúť zápas. Patrí medzi nich aj útočník David Krejčí, takisto Chárov spoluhráč z Bostonu.

„David je v klube jedným z našich najlepších útočníkov, ťahá našu ofenzívu. Veľmi dobre viem, aký vie byť nebezpečný a nepríjemný. My sa však nebudeme sústreďovať na jednotlivcov, ale na celé mužstvo. Na každého súpera sa dá pripraviť,“ zdôraznil víťaz Stanley Cupu.

Slováci po dvoch slabých výkonoch zdvihli proti favorizovanému Rusku hlavy. Čo bude rozhodovať v najbližšom súboji?

„Proti Rusku sme nastupovali s vedomím, že musíme podať čo najlepší výkon. Dôležité bolo, že sme hrali podstatne lepšie ako v predchádzajúcich zápasoch. Na to musíme nadviazať. Dozadu sa už nepozeráme, pripravujeme sa na ďalší zápas tak, aby sme ho zvládli čo najlepšie mentálne i fyzicky.“

Nehrozí Slovákom premotivovanosť?

„Zápas s Českom berieme ako ktorýkoľvek iný, nepociťujeme ani viac emócií, ani menej. Považujeme ho za veľmi dôležitý, lebo postúpi len jeden.“ V slovenskej bránke bude Ján Laco, takisto jeden z hrdinov strieborného šampionátu 2012.

zväčšiť Slovenský brankár Ján Laco počas tréningu pred... Foto: TASR, Michal Svítok
Ján Laco Slovenský brankár Ján Laco počas tréningu pred zápasom Slovensko - Česko.

„O tom, že budem chytať, som sa dozvedel v pondelok ráno na krátkej porade. Obe mužstvá sú v porovnaní spred dvoch rokov trochu iné. Pred dvoma rokmi to vyšlo skvele, teraz sa o to pokúsime znova. Český tím je kvalitný, všetky štyri päťky sú nebezpečné. Musíme hrať maximálne zodpovedne, dávať pozor na všetkých. Je to vyraďovací zápas, rozhoduje o úspechu a neúspechu,“ podotýka najlepší brankár MS 2012.

Zaregistroval, že jeho „medvedí“ bodyček ruskému útočníkovi sa stal hitom internetu? „V tej chvíli som urobil, čo som uznal za vhodné. Zlepšený výkon proti Rusku nám dal pozitívny impulz. Mierne napätie pociťujem, je to predsa olympijský turnaj. Stretnutie proti Česku chceme odohrať s radosťou, no zodpovedne. Súper má takisto kvalitných zakončovateľov. Všetko sa odvíja od konkrétnej situácie na ľade. Preto musíme byť maximálne koncentrovaní.“

Ondřej Pavelec, brankár Česka, hovoril podobne: „Ak nechceme ísť domov, musíme vyhrať. Slováci to cítia rovnako. Potrápili Rusov, budú si veriť. Hrali veľmi dobre, bod si zaslúžili. Čo sa stalo v skupine, je už minulosť. Teraz prichádza najdôležitejší zápas. Bude možno o jednej chybe, jednej presilovke, jednom odraze puku, ktorý môže zápas rozhodnúť.“

Slováci nastúpia v rovnakej zostave ako proti Rusku. Stretnutie sa hrá v aréne Šajba o 18.00 nášho času. Víťaz vyzve v stredajšom štvrťfinále reprezentáciu USA.

zväčšiť Pre zväčšený náhľad kliknite na obrázok. Foto: Pravda
Infografika Pre zväčšený náhľad kliknite na obrázok.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Soči 2014