Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slopestyle je bolestivá paráda. Slovenkám premiéra nevyšla

Slovenské reprezentantky v akrobatickom lyžovaní Natália Šlepecká a Zuzana Stromková nepostúpili do utorkového finále disciplíny slopestyle na XXII. zimných olympijských hrách v ruskom Soči.

11.02.2014 09:31 , aktualizované: 13:20
Natália Šlepecká Foto: ,
Natália Šlepecká.
debata (3)

Parádne skoky, akrobatické kúsky, ale aj hrozivo vyzerajúce pády. Tak vyzerala olympijská premiéra disciplíny slopestyle s dvoma Slovenkami v štartovom poli. Zuzana Stromková ani Natália Šlepecká medzi finálový tucet z kvalifikácie nepostúpili. Prvú odsunuli v poradí pády, druhú zradila choroba.

Odvážne baby sa spúšťali po náročnej trati, na ktorej ich čakali umelé prekážky (jednej dali organizátori meno matrioška podľa obrej figuríny týčiacej sa vedľa), či mostíky. Snažili sa vo vzduchu uchopiť lyže, nechýbali ani saltá. V cieli čakali na známky od piatich rozhodcov.

Stromková odštartovala celkom prvá a najmä jej prvá jazda vyzerala veľmi sľubne – až kým po poslednom skoku nedopadla na zadok. „Som sklamaná z toho, že som dvakrát spadla a neabsolvovala ani jednu jazdu čisto,“ vravela 23-ročná lyžiarka, ktorej napriek neúspechu neschádzal z tváre úsmev.

„Mám z jazdenia radosť, takže sa stále smejem – pred štartom, na skokoch, aj cieli,“ dodala študentka fotografovania na Univerzite Jana Amosa Komenského v Prahe. V hľadisku extrémneho parku v Krasnej Poľane pozorne sledovali Liptáčku rodičia i brat, ktorý ju pred ôsmimi rokmi k tomuto športu priviedol.

Šlepecká na olympiáde nebojovala ani tak so súperkami a traťou, ako s narazeným kolenom a virózou, ktorá ju v dejisku hier na tri dni pripútala do postele. V pretekoch absolvovala len úvodné prekážky, skoky celkom vynechala.

„Narazená chrupavka z prvého tréningového dňa bolí, koleno odmietlo spolupracovať. Niekedy je zdravie než snaha o niečo, čo nemusí vyjsť. Som rada, že som vyštartovala, že som sa dostala medzi dvadsať štyri najlepších žien na svete. Je to pre mňa veľký úspech. Som naozaj šťastná, že som tu mohla byť a reprezentovať Slovensko,“ vysvetľovala pretekárka v bunde s vojenským maskáčovým vzorom.

V stopercentnom zdravotnom stave si Šlepecká trúfala skončiť okolo desiateho miesta a veľmi fandila aj svojej kolegyni. „Zuzka tu mala skvelú jazdu, veľmi ma mrzí, že ju neustála. Deň pred pretekmi jej to išlo na tréningu parádne. Šťastie je vrtkavé, raz stojí pri nás, inokedy pri niekom inom. Tu nám to nevyšlo, ale verím, že nie je všetkým časom koniec. Motivácia mi určite nechýba, zahojím si narazené koleno a budem súťažiť ďalej.,“ dodala tridsiatnička.

Kvalifikáciu i finále poznamenalo niekoľko pádov. Švédka Dahlströmová narazila v prvom kvalifikačnom kole rebrami na prekážku. Najhoršie však vyzeral pád Kanaďanky Yuki Tsubotaovej, ktorú museli odniesť z trate na nafukovacích nosidlách. Podľa prvých správ si zlomila čeľusť. Nešťastne sa súťaž skončila aj pre ďalšiu Kanaďanku a jednu z favoritiek Kayu Turskú. Aktuálna majsterka sveta a nedávna víťazka X-Games v Aspene spadla v oboch kvalifikačných jazdách a včlenila sa medzi Slovenky na 19. miesto.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia #Natália Šlepecká #slopestyle #Zuzana Stromková