Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nasťa je skvelá motivácia pre mladšie kolegyne, tvrdí viceprezident IBU

Po nedeľňajšom zisku zlatej olympijskej medaily Anastasie Kuzminovej v biatlonových rýchlostných pretekoch na 7,5 km mal obrovskú radosť aj viceprezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) a Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Ivor Lehoťan.

10.02.2014 08:01
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová v cieli biatlonového šprintu. Na ZOH v Soči obhájila zlato z Vancouveru!
debata (1)

Aj on z každej strany prijímal gratulácie k vynikajúcemu úspechu slovenskej reprezentantky, ktorá v komplexe Laura na XXII. zimných olympijských hrách dokázala obhájiť najcennejší kov z Vancouveru 2010.

„Po štyroch rokoch slovenský biatlon opäť ukázal, aký silný šport máme na Slovensku, že v skromných podmienkach dokážeme robiť takéto veľké výsledky. Je to naozaj grandiózne. Nedeľňajší výkon Nasti Kuzminovej bol podľa mňa jej najlepší v celej kariére. Bežala a strieľala lepšie ako vo Vancouveri, to je isté. Čo to prinesie pre budúcnosť? Je to určite motivácia pre ďalšie mladé reprezentantky, pretože vidia vzor v Nasti Kuzminovej. Spoločné malé kontrolné preteky v stredu pred celou súťažou priviedli Nasťu na iné myšlienky. Bola s mladými a určite im niečo ukázala. Ony to v pretekoch ešte nedotiahli do úspešného konca, ale Nasťa je naozaj veľká šampiónka. Ja si želám, aby mal slovenský biatlon v rezerve ďalšie jej nasledovníčky, ktoré sa môžu postupne dotiahnuť aspoň približne na jej úroveň,“ povedal krátko po tlačovej konferencii s olympijskou víťazkou Ivor Lehoťan.

So skúseným funkcionárom sa delili o radosť aj jeho kolegovia z IBU. „Mal som to šťastie, že po návrate z komentátorskej pozície tam boli všetci moji kolegovia, a tak sme sa navzájom vyobjímali, čo je dobrým zvykom v našej medzinárodnej federácii. Bolo to ešte viac emotívnejšie ako vo Vancouveri, pretože tam to nik z mojich kolegov nečakal. Dnes mi mnohí vraveli, že videli Nasťu v Anterselve a zdalo sa im, že postupne prichádza do formy. Zároveň mi po pretekoch mnohí povedali, že až taký senzačný výkon od nej predsa nečakali. Ja osobne som čakal, že to takto môže dopadnúť. Videl som totiž, že v posledných pretekoch Svetového pohára v Anterselve jej výkon išiel hore. Získavala streleckú istotu a dostávala sa do svojej pohody. V nedeľu odbehla súťaž v jej medailovom tranze. Dobrý signál bol už ten, že na štarte bola vysmiata. Na trati ukázala veľkú rozvahu, všetko mala vykalkulované. Každý meter trate si prešla s manželom Danielom a bolo to vidieť v jej bežeckom čase,“ pokračoval Ivor Lehoťan a v súvislosti s ďalšími pretekmi na ZOH 2014 v Soči doplnil: "Najkrajšie je, že má ešte ďalšie tri individuálne šance. Podľa mňa máme na základe jej výkonu veľkú šancu aj v miešanej štafete. Síce v miešanej štafete nehovoríme o medailových plánoch či snoch, ale o prvej šestke určite. Na základe jej výkonu si myslím, že pred sebou máme ešte veľa radosti.“

Kuzminovej triumf v Soči je cennejší možno o to viac, že ho dosiahla vo svojej rodnej krajine, aj keď už dlhšie reprezentuje Slovensko. „História, ako prišla Nasťa na Slovensko je známa. Pred siedmimi rokmi by možno málokto povedal, že sa toto stane. Celá snaha a úsilie kompetentných orgánov pri udelení štátneho občianstva aj Slovenského zväzu biatlonu v tomto smere boli už tretíkrát odmenené prekrásnou olympijskou medailou,“ dodal činovník SZB aj IBU.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Ivor Lehoťan