Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci boli po šprinte nespokojní, mrzela ich hlavne horšia streľba

Slovenskí biatlonisti po rýchlostných pretekoch na 10 km na zimných olympijských hrách v Soči veľmi nevyskakovali do výšky.

08.02.2014 18:26
Pavol Hurajt Foto: ,
Pavol Hurajt počas šprintu na 10 km.
debata

V areáli Laura skončil zo štvorice Slovákov v prvej polovici výsledkovej listiny len Matej Kazár, ktorý obsadil 37. priečku. Do pondelkových stíhacích pretekov postúpil ešte aj Pavol Hurajt z 52. miesta. V prvý deň nového týždňa budú mať voľno Tomáš Hasilla i Martin Otčenáš. Obaja skončili mimo postupujúcej šesťdesiatky na 65., resp. 68. mieste.

Slováci si pochvaľovali najmä lyže, ale s výnimkou Hurajta im vôbec nevyšla streľba. Kazár, Otčenáš i Hasilla netrafili na dvoch položkách každý tri terče a s týmto výkonom nemôžu pomýšľať na kvalitný výsledok. „Dnes som mal veľmi dobre pripravené lyže, čo sa ukazovalo najmä v zjazdoch. Po bežeckej stránke mi to išlo, ale horšie to bolo so streľbou. Škoda, mohol som dosiahnuť lepší výsledok,“ povedal Matej Kazár, ktorý vo svojom treťom olympijskom štarte dosiahol najlepšie umiestnenie. V Turíne 2006 bol v šprinte 57. a v stíhačke 52.

Matej Kazár na olympijskej trati. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Matej Kazár Matej Kazár na olympijskej trati.

V areáli Laura pod vrcholmi Červenej Poľany absolvoval 30-ročný rodák z Košíc tri trestné kolá. Prvé dve po streľbe v ľahu, ďalšie po ‚stojke‘. „Pred prvou streľbou som musel prestavovať mieridlá, keďže sa zmenil vietor. Obe minuté rany išli na druhú hodinu, ako hovoríme v našom žargóne. Na druhej streľbe som dal prvé štyri výstrely, ale piaty mi zanieslo mimo. Pritom na obe streľby som prichádzal v pokoji, nemyslel som si, že budem mať problémy,“ povedal Matej Kazár, ktorý v závere bežal za víťazným Björndalenom. Nór ho v priebehu pretekov dobehol. „Keď ma dostihol, tak som sa naňho zavesil a držal s ním krok. Pred cieľom som ho chcel predstihnúť, ale nepodarilo sa mi to,“ dodal Kazár.

Horšia streľba mrzela aj Tomáša Hasillu. Účasť v stíhacích pretekoch mu unikla o necelých desať sekúnd. V tejto sezóne sa doteraz vždy kvalifikoval z rýchlostných medzi šesťdesiatku do stíhacích pretekov. Na ZOH mu to však nevyšlo a v mixzóne len smutne krútil hlavou. „S troma chybami na streľbe je v tejto konkurencii náročné dosiahnuť kvalitný výsledok. Po dvoch chybách na prvej ležke som vedel, že to bude už len boj o stíhacie preteky. Napokon mi chýbalo necelých desať sekúnd, tie sa však dali niekde na trati získať, aj keď nie na záverečnom úseku po druhej streľbe. Som sklamaný, takto som si to nepredstavoval,“ povedal Tomáš Hasilla, ktorý pod piatimi kruhmi debutoval.

TomṚ Hasilla. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
TomṚ Hasilla TomṚ Hasilla.

Prvé biatlonové preteky na ZOH absolvoval aj Martin Otčenáš. Na vrcholnom podujatí štartoval už v roku 2006, v Turíne sa však predstavil v šprinte v behu na lyžiach (49. miesto). Dvadsaťšesťročný rodák z Popradu veril, že sa kvalifikuje do pondelkových pretekov. „Nie som spokojný. Nečakali sme nikto nejaké extrémne výsledky, vieme, čo môžeme v tejto konkurencii dosiahnuť. S jednou nulou by som mohol byť oveľa viac vpredu. Základom bolo zvládnuť streľbu, ktorá mi nevyšla podľa predstáv. Ak by som netrafil iba jeden terč v ‚ležke‘, potom by sa dalo ešte pomýšľať na lepšie umiestnenie. S dvoma chybami pri druhej streľbe to už bolo nemožné,“ skonštatoval Martin Otčenáš.

Martin Otčenᚹ. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Martin Otčenᚹ Martin Otčenᚹ.
debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Pavol Hurajt #Martin Otčenáš #Tomáš Hasilla #Matej Kazár