Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sočský diár: Už horí

Kto zapáli olympijský oheň, je vždy v režime najvyššieho utajenia. Sused v lietadle tipoval šarmantnú modernú gymnastku Alinu Kabajevovú.

07.02.2014 20:50
Otvarací ceremoniál, Soči Foto: ,
Olympijský oheň zapálili azda dve najväčšie legendy ruského športu, Vladislav Treťjak a Irina Rodninová.
debata

Veď viete, prečo, beťársky sa usmial. Iste – nielen ruský prezident sa v jej prítomnosti cíti príjemne. Pred otvorením zimných Hier v Soči sa spomínala i športová legenda Larisa Latyninová, chýrna krasokorčuliarka Irina Rodninová, ba i nemenej chýrny hokejový brankár Vladimír Treťjak.

Ono to býva zvyčajne tak, že o kom sa najviac hovorí, ten to nebude. Lebo ako zdôraznil hlavný scenárista otváracieho ceremoniálu Konstantin Ernst, zapálenie ohňa je najpôsobivejšia chvíľa celej slávnosti, gradácia gradácie. Preto ho zahaľuje tajomno do poslednej chvíle.

Vôbec netušíme, vraveli dobrovoľníci, ktorých sú ochotní pomôcť na každom kroku.

Do otváracieho ceremoniálu ostávalo pár hodín, pred jedným z mediálnych hotelov hrala chytľavá rezká hudba. Na voľnom priestranstve spontánne tancovala a spievala skupina z Kubáne. Ženy, niektoré už aj staré mamy, sa hrdo niesli v pestrofarebných krojoch, muži, viacerí už dedovia pochodovali v kozáckych uniformách ako mladíci. Aj majstri, ktorí spojazdňovali v budove výťah, sa šli pozrieť. Ten hrdý výraz v tvárach zo spomenutej formácie neopíšeš, ten musíš mať v sebe. Tak, ako ho mali v sebe účinkujúci v pôvabnom, mohutne pôsobiacom a hravom večernom slávnostnom ceremoniáli.

Sú dva svety, a predsa je jeden svet. Ten, ktorý defiloval vo veľkom klobúku, ako sa hovorí štadiónu Fišt, je krajší a inšpirujúcejší, hoci aj ten súperí a nikto nikomu nič nedaruje.

Napokon sa prekvapenie nekonalo. Na konci ohňovej reťaze sa objavil Vladimir Treťjak a Irina Rodninová – a zapálili čašu. Malo to symboliku, ľadový hokej a krasokorčuľovanie sú krvou zimných hier.

Vzrušujúce športové divadlo na ľade a snehu sa začína.

debata chyba
Viac na túto tému: #otvárací ceremoniál #Soči 2014