Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský oheň zapálili Rodninová a Treťjak, Chára niesol slovenskú vlajku

Ruský prezident Vladimir Putin slávnostne otvoril XXII. zimné olympijské hry. Stalo sa tak v piatok 7. februára o 22.26 h miestneho času (19.26 SEČ). V Soči sa začal otvárací ceremoniál o 17.14 slovenského času. Olympijský oheň zapálili bývalá krasokorčuliarka Irina Rodninová a hokejový brankár Vladislav Treťjak.

07.02.2014 17:46 , aktualizované: 19:56
Otvárací ceremoniál, Soči Foto: ,
Irina Rodninová a Vladislav Treťjak zapaľujú olympijský oheň.
debata (19)
Otvárací ceremoniál v Soči Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Americká výprava patrí tradične k tým najväčším.

Ruský prezident Vladimir Putin slávnostne otvoril XXII. zimné olympijské hry o 22.26 h miestneho času (19.26 SEČ). „Týmto považujem XXII. zimné olympijské hry za otvorené,“ predniesla hlava usporiadateľskej krajiny po rusky predpísanú formulku.

„Vitajte na 22. zimných olympijských hrách. Dnes otvárame novú stranu v olympijskej histórii. Rusko pre svoju vášeň pre zimné a ľadové športy veľmi chcelo tieto zimné olympijské hry. Ďakujem všetkým robotníkom za ich obrovský vklad pri výstavbe, ľuďom v Soči za pochopenie. Teraz žijete v olympijskom regióne, hry budú pre vás prínosom na dlhé obdobie. Odteraz, drahí športovci, nie ste iba najlepší vo svete, ste olympionici. Prišli ste sem s olympijskými snami. MOV vám želá, aby sa naplnili vaše sny. Olympijský šport spája ľudí. Toto je olympijské posolstvo. Chcel by som odkazáť svetovým politikom: ďakujem za vašu podporu športovcom, ktorí sú najlepšími reprezentantmi vašich krajín,“ uviedol šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.

Ruský prezident Vladimir Putin oficiálne otvára... Foto: SITA, David Goldman
Otvárací ceremoniál, Soči Ruský prezident Vladimir Putin oficiálne otvára olympiádu.

Na Olympijskom štadióne Fišt v ruskom Soči sa v piatok symbolicky o 20.14 h miestneho času (17.14 SEČ) začalo slávnostné otvorenie XXII. zimných olympijských hier. V hľadisku ho spoločne so 40 000 divákmi sledovalo v spoločnosti prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha ruský prezident Vladimir Putin, hlavy ďalších 44 krajín a množstvo prominentných hos­tí.

Veľká slávnosť s podtitulom Ruské sny, v ktorých divákom na štadióne i miliónom pri televíznych obrazovkách predstavilo krajinu jedenásťročné dievčatko Ľubov, čo má symbolizovať lásku, vyvrcholí zapálením olympijského ohňa. Meno posledného bežca štafety bolo dlho zahalené tajomstvom. Nakoniec to boli bývalá krasokorčuliarka Irina Rodninová a legendárny hokejový brankár Vladislav Treťjak.

Olympijský oheň na plochu štadióna Fišt priniesla ruská tenistka Maria Šarapovová, od ktorej pochodeň prebrala atlétka Jelena Isinbajevová. Za mohutného aplauzu publika bol ďalším bežcom na záverečnom úseku olympijskej štafety zápasník Alexander Karelin. Od modernej gymnastky Aliny Kabajevovej dostali pochodeň Tretiak s Rodninovou a vybehli s ňou severnou bránou štadióna pomedzi špalier dobrovoľníkov a účinkujúcich k malej čaši, v ktorej zapálili oheň. Ten potom vystúpil do hlavnej čaše a rozhorel sa nad Olympijským parkom.

Ruská tenistka Maria Šarapovová nesie... Foto: SITA, Mark Humphrey
Otvárací ceremoniál, Soči Ruská tenistka Maria Šarapovová nesie olympijský oheň.

Autorom scenára i kreatívnym riaditeľom slávnostného otvorenia je Konstantin Ernst, generálny riaditeľ ruskej televíznej stanice Prvý kanál. Pri tvorbe mu pomáhal aj Andrej Boltenko, umeleckú stránku mal na starosti Georgij Cypin, svetelnú Al Gurdon.

V programe vystúpilo 3000 mladých umelcov, 2694 dobrovoľníkov. Celkovo 132 projektorov vyprodukovalo 2,64 milióna luxov. Na príprave programu sa podieľalo celkovo sedemnásť národností. Sníma ho 140 kamier. Hlavnú hrdinku ceremoniálu – Ľubov – hrá jedenásťročná Liza Temnikovová z Krasnodaru.

V úvode šou predstavili organizátori v obrazoch s azbukou velikánov a míľniky ruskej histórie, následne plávali nad plochou rôzne obrazy a symboly Ruska. Po príchode prezidentov Ruska a MOV sa začal slávnostný nástup športovcov. Prvýkrát v histórii ceremoniálov nevychádzali športovci pri slávnostnom nástupe z bočných brán štadióna, ale priamo z jeho stredu.

Na ploche bolo vidieť pri nástupe obrazy jednotlivých krajín, ako vyzerajú z vesmíru. Už tradične ako prvá kráčala grécka výprava, ktorú viedla bežkyňa na lyžiach Panagiota Tsakirisová. Slovenskú zástavu priniesol v poradí ako 64. na štadión najvyšší muž medzi vlajkonosičmi Zdeno Chára. Na plochu vstúpil o 21.07 miestneho času (18.07).

Hokejový obranca Zdeno Chára nesie slovenskú... Foto: Reuters, BRIAN SNYDER
Otvárací ceremoniál, Soči, Zdeno Chára Hokejový obranca Zdeno Chára nesie slovenskú zástavu počas otváracieho ceremoniálu v Soči.

„Je to pre mňa veľká pocta. Nikdy som nečakal, že budem na slávnostnom otvorení olympijských hier. Je to veľké privilégium a nebolo by to možné bez podpory môjho tímu, spoluhráčov, majiteľa a manažmentu. Som im veľmi vďačný. Atmosféra otvorenia a táto noc je pre mňa niečím novým. Som skutočne vzrušený celou organizáciou. Bolo by skutočne pekné, ak by mohol každý hokejista z NHL zažiť túto atmosféru. Je to zážitok na celý život,“ povedal krátko pred nástupom na plochu štadióna Fišt hokejový obranca tímu NHL Boston Bruins Zdeno Chára.

O 18.22 h vypochodoval na plochu za mohutného potlesku a kriku tribún vlajkonosič ruskej výpravy bobista Alexander Zubkov. Pri nástupe ho sprevádzala skladba dua Tatu – „Nas nedogoňat“. Samotné duo už vystúpilo v predprograme.

Ceremoniál sa nezaobišiel bez drobnej chybičky, v jeho úvode sa po technickej chybe jedna z vločiek nezmenila na olympijský kruh.

Po nástupe výprav nasledoval prelet históriou Ruska – od Kyjevskej Rusi cez Ivana Hrozného, Petra Veľkého, budovateľské obdobie socializmu až po súčasnosť. Na divákov i športovcov sa sypal sneh – aj keď umelý. Rusi sa pochválili svojím baletom – nechýbalo Labutie jazero – klasickou hudbou Čajkovského či Rachmaninova, plukmi Petra Veľkého, scénou z prvého bálu Nataše Rostovovej z Tolstého románu Vojna a mier.

Slávnostný program otváracieho ceremoniálu. Foto: Reuters, BRIAN SNYDER
Otvárací ceremoniál, Soči Slávnostný program otváracieho ceremoniálu.

Medzi hviezdy otvorenia patrili na pódiu boxer Nikita Valujev, zbor Stretenského kláštora, Diana Višnevová, Anna Netrebková, baletní umelci Vladimir Vasiliev, Svetlana Zacharovová, Danila Korsuncevová, Alexander Petuchov a Ivan Vasieliev.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014