Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijské kruhy zviera oceľová obruč

Rýchlejšie, vyššie, silnejšie. A bezpečnejšie? Z takmer štyridsiatich miliárd eur, čo stojí najdrahšia olympiáda všetkých čias, pol druha až dve miliardy idú na bezpečnosť. Bude pevnosť Soči skutočne nedobytná? Alebo ju môže ohroziť obyčajná tuba od zubnej pasty?

07.02.2014 12:15
Sochi Olympics Foto: ,
Bezpečnosť olympiády chráni 37-tisíc príslušníkov polície a armády.
debata (8)

Prezident Vladimir Putin, pre ktorého je nerušený priebeh hier otázkou osobnej prestíže, sľúbil, že za „oceľovú obruč“ obkolesujúcu dejisko olympiády sa nijaký terorista nedostane.

Je všetko pod kontrolou?

Obruč skutočne pôsobí nepreniknuteľným dojmom. Soči zo severovýchodu chráni kaukazský chrbát, z juhozápadu Čierne more. Hranica s Abcházskom, ktoré sa po odtrhnutí od Gruzínska stalo prakticky ruským protektorátom, je počas olympiády uzavretá a nárazníkové pásmo posunuté vyše desať kilometrov hlboko do jeho vnútrozemia.

Do dejiska hier tak vedie jediná cesta, ktorá sa tiahne pozdĺž pobrežia. Asi sto kilometrov pred centrom Soči motoristov zastaví obrovská betónová zátarasa. Cez ostro strážený kontrolný post sa ďalej dostanú len autá s miestnou ŠPZ alebo so špeciálnou priepustkou. Návštevníci na vstup potrebujú mať osobitné fanúšikovské pasy, ktorých systém udeľovania umožnil odfiltrovať podozrivé alebo nežiaduce osoby.

Tento sprísnený bezpečnostný režim, pripomínajúci pomery po vyhlásení výnimočného stavu, platí už mesiac. Ako oko v hlave je strážené letisko Adler i železničná stanica. Monitorovaný je takmer každý krok obyvateľov a návštevníkov Soči, kde na verejných priestranstvách inštalovali vyše 1 400 bezpečnos­tných kamier. Úrady ani netaja, že tajné služby usilovne odpočúvajú telefonické hovory a sledujú prenos dát na internete. V celom Krasnodarskom kraji fakticky prestalo platiť listové tajomstvo, keď od začiatku januára pošta prijíma len otvorené zásielky.

„Využívanie ,oceľových obručí‘ je stále obľúbenejší spôsob zabezpečenia rozsiahlej akcie, ako sú olympijské hry. Umožňujú vytvárať superbezpečné verejné priestory a izolovať podujatie od okolitého prostredia,“ hovorí pre Pravdu Will Jennings, analytik zo Southamptonskej univerzity. „Vedľajším efektom je, že hrozby môžu byť rozptýlené na periférii – do oblastí, kde bezpečnostné zdroje nie sú sústredené, takže miestne obyvateľstvo môže byť vystavené ohrozeniu. Ďalším problémom zimných olympijských hier je, že na rozdiel od väčšiny iných významných udalostí konaných v mestských centrách alebo na štadiónoch sú rozťahané na väčšom otvorenom priestore v členitom teréne, ktorý je zložitejšie policajne zabezpečiť,“ dodáva.

Moskva upokojuje svet, že všetko je pod kontrolou. „Nie je dôvod myslieť si, že stupeň ohrozenia v Soči je vyšší ako v inom bode planéty, či už je to Boston, Londýn, New York, či Washington. Môžeme zaručiť bezpečnosť ľudí rovnako ako iné vlády usporadúvajúce masové podujatia,“ citovala včera agentúra RIA – Novosti ruského vicepremiéra Dmitrija Kozaka. Tento Putinov dôverník zodpovedný za organizáciu hier zrejme nie náhodou spomenul ako príklad štyri svetové metropoly, ktoré od prelomu tisícročia čelili zničujúcim teroristickým útokom. „Očakávam, že tam budú veľmi prísne bezpečnostné opatrenia okolo hlavných olympijských športovísk a miest, ale ani krajina s takou vojenskou silou, ako je Rusko, nemôže zaručiť absolútnu bezpečnosť mimo týchto oblastí,“ myslí si Jennings.

Upozornenia SIS

  • Možná hrozba teroristických útokov je relevantná hlavne vo väčších ruských mestách a v regiónoch hraničiacich so severným Kaukazom.
  • Športovci a návštevníci olympiády môžu predstavovať pre islamských teroristov aj cieľ v podobe rukojemníkov.
  • Treba počítať so zvýšenou činnosťou polície a sprísnenými bezpečnostnými opatreniami v dejisku Hier a tiež v širšom okolí Soči.
  • Odporúča sa striktne dodržiavať pokyny bezpečnostných zložiek a využívať priame oficiálne tranzity. Nenechávať voľne položenú batožinu, nerobiť fotografie a nenakrúcať videá policajtov a vojakov. Nenosiť predmety, ktoré by mohli byť považované za podozrivé (platí to napríklad aj o vysielačkách). Nezúčastňovať sa na protestoch v Soči, vyhnúť sa akýmkoľvek prejavom podpory alebo nenávisti v súvislosti s vierovyznaním.

Štát v štáte

Podľa Marka Galeottiho z newyorského Centra pre globálne záležitosti Moskva rozhodne nepodcenila otázky bezpečnosti olympiády. „Oceľová obruč je do istej miery nástrojom zastrašovania, ale možno ju vnímať aj ako akési štátne hranice. Bezpečnostná zóna Soči je v podstate štát v štáte, s vlastnými hraničnými kontrolami, kde na vstup potrebujete špeciálne povolenie, a dokonca má aj vlastné ozbrojené sily,“ hovorí pre Pravdu. „Ruská stratégia stojí na štyroch prvkoch: kontrole obyvateľov vnútri zóny a nevpúšťaní nikoho, kto by mohol predstavovať hrozbu; pravidelnom a všadeprítomnom preverovaní každého vnútri pásma od legitimovania až po elektronické sledovanie, zastrašovaní imidžom tejto oceľovej obruče a vystupňovaní kampane proti povstalcom na severnom Kaukaze v nádeji, že budú príliš zaneprázdnení, aby plánovali útoky. Nie je to jemná stratégia, ale môže to fungovať,“ dodáva Galeotti.

Len dva dni pred otvorením hier sa Moskva pochválila, že bezpečnostné sily zastrelili v severokaukazskom Dagestane organizátora dvojice samovražedných atentátov, ktoré si vo Volgograde, asi 650 kilometrov od Soči, vyžiadali koncom decembra 34 ľudských životov. Podľa bývalého podpredsedu bezpečnostného výboru ruského parlamentu, plukovníka KGB vo výslužbe Gennadija Gudkova, jasným cieľom atentátnikov bolo vyvolať paniku a pokaziť atmosféru pred olympiádou. „Výbuchy mali ukázať, že ľubovoľné mesto v Rusku je zraniteľné. Teroristi chceli zároveň pred svetom spochybniť garancie prezidenta Putina, že je schopný zaistiť bezpečnosť olympiády,“ povedal Gudkov pre Pravdu. Podľa jeho názoru Soči, rovnako ako Moskva či Petrohrad, sú veľmi dobre chránené pred bombovými útokmi, hoci, ako zdôrazňuje „hrozby vodcu islamistických teroristov Doku Umarova, že hry prekazí, treba stále brať smrteľne vážne“.

Gudkov sa skôr obáva, aby teroristi neudreli v niektorom juhoruskom meste, kde by mohli využiť voľnejší bezpečnostný režim a pritom vďaka olympiáde by získali obrovskú svetovú publicitu. „Útok môže smerovať aj na západné ciele nejakým spôsobom spojené s olympiádou v Soči, ktoré ruské bezpečnostné zložky nemajú pod kontrolou,“ varuje.

Takým cieľom by sa napríklad mohli stať lietadlá, ktoré zvážajú divákov a účastníkov olympiády do Ruska. Americké spravodajské služby tesne pred otvorením hier varovali letiská a letecké spoločnosti vo svete, že pri letoch do Ruska by teroristi mohli na palubu prepašovať látky na výrobu bomby v tubách na zubnú pastu. Rusko už s predstihom pred olympiádou prepravu akýchkoľvek tekutín a gélov na palubách lietadiel zakázalo. Na bezpečnostné opatrenia na letiskách v cudzine však nemá dosah.

Ruské problémy

Expert na bezpečnostné otázky Galeotti je z pohľadu stratégie s prístupom ruských organizátorov olympiády spokojný. „Háčik sa však môže skrývať v taktike a v detailoch,“ myslí si a prezrádza otázky, ktoré ho znepokojujú. „Budú aktivity polície, tajnej služby FSB a vojakov dôsledne zladené? Neprijmú zodpovední v kľúčovom momente úplatok, aby privreli oko? Neplánuje niektorý z miestnych obyvateľov napriek prevereniu zo strany FSB potajme nejaký teroristický útok? Problém Rusov spočíva v tom, že pri chýbajúcich spravodajských zdrojoch infiltrovaných medzi povstalecké skupiny sa musia pokúsiť ubrániť pred každým potenciálnym útokom, a to je veľmi ťažké.“

Bezpečnosť, teroristické hrozby a zimná olympiáda v Soči

  • Moskva ubezpečuje, že športový sviatok bude bezpečný. Hrozba teroristických útokov v Rusku je dlhodobá. Potvrdili to, žiaľ, viaceré atentáty. Posledné dva sa stali vo Volgograde, kde v decembri 2013 zahynulo 34 ľudí. Terčom boli trolejbus a železničná stanica. Pridelenie olympiády zvýšilo obavy, že islamskí radikáli udrú v Soči. Ruská tajná služba v máji 2012 oznámila, že prekazila plány na útok v dejisku Hier. Vyhlásila, že odhalila desať skladov zbraní v Abcházsku, odkiaľ sa granáty, pušky, trhaviny a plameňomety mali dostať do Soči.
  • Pred mesiacom sa dejisko olympiády premenilo na pevnosť. Do platnosti vstúpil špeciálny režim. Napríklad odvtedy sa do Soči dostanú len automobily so zvláštnym povolením, mimoriadne sú kontrolované poštové zásielky aj mobilná komunikácia. Okolité lesy prečesávajú veteráni z čečenských vojen.
  • Celkovo sa na juhu Rusku zapojilo do práce približne 100-tisíc príslušníkov polície a armády. Môžu využívať družice, radary, sonary, bezpilotované lietadlá, pyrotechnické roboty. Odhaduje sa, že prísne bezpečnostné opatrenia stoja v prepočte takmer 1,5 až 2 miliardy eur. Špeciálny režim sa v Soči zachová až do 21. marca, čiže prestane platiť krátko po skončení paralympiády.
  • Viaceré národné olympijské výbory dostali v anonymných e-mailoch varovanie, že ich športovci sa stanú v Soči terčom atentátov. Rakúskemu výboru navyše niekto poslal z Ruska list, že unesú skeletonistku Janinu Flockovú a zjazdárku Bernadette Schildovú. Strážia ich preto v Rusku dvaja členovia rakúskeho policajného komanda.
  • Viaceré skupiny športovcov sprevádzajú agenti daných štátov. Tí majú dbať aj na bezpečnosť divákov zo svojich krajín. Tento postup si napríklad zvolilo Francúzsko.
  • Možné hrozby sa vzťahujú aj na leteckú dopravu. Američania varovali prepravcov a letiská, že tuby na zubnú pastu by mohli obsahovať látky na výrobu výbušniny na palube lietadiel. Má ísť o lety do Ruska.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #bezpečnosť #Olympijské hry #Soči