Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Záborský si želá zdolať Rusov, Vůjtek postup do štvrťfinále

Napoludnie absolvovali na bratislavskom ľade posledný tréning, pred pol treťou popoludní nasadli slovenskí hokejoví olympionici do autobusu.

05.02.2014 18:24
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Tréner Vladimír Vůjtek sa lúči s manželkou Magdalénou počas odchodu hokejovej časti slovenskej výpravy do dejiska XXII. zimných olympijských hier v ruskom Soči..
debata (7)

V stredu večer z Viedne odleteli cez Kyjev do Soči, vo štvrtok si prvý raz vyskúšajú ľad v hale Boľšoj. Pani Vůjteková sa s manželom rozlúčila pusou, cesta za obhajobou štvrtého miesta sa začala.

Pár minút pred odchodom sa tréner Vladimír Vůjtek dotkol aj semifinálovej súvislosti. „Pred štyrmi rokmi malo Slovensko veľmi silné mužstvo. Korčuľovali v ňom viaceré hviezdy svetovéj úrovne. Máme ich aj v súčasnom tíme, ale menej. Spoliehame sa na vyrovnaný výkon celého tímu. Radi by sme potešili fanúšikov. To je jeden z dôvodov, prečo ideme do Soči. Pokúsime sa čo najviac vzdorovať silným súperom, chceme byť konkurencieschopní. Dôležité bude postúpiť do štvrťfinále. Ak to zvládneme, bude dobre, môžeme si dávať ďalšie ciele. Inak, teším sa na atmosféru v olympijskej dedine. Bude to pre mňa premiérová skúsenosť, veľká novinka,“ podotkol Vůjtek.

Priblížil i situáciu so zranenými hráčmi: „Marcel Hossa trénoval pred odchodom naplno, do dvoch dní by sa mal zo zranenia úplne vystrábiť. Verím, že bude schopný nastúpiť už na prvý zápas proti USA. U Branka Radivojeviča a Michela Miklíka je to podobné. Miklík dostal v stredu voľno, Branko trénoval. Stále čakáme na Mariána Gáboríka, musí sa vyjadriť klub. Do dvoch dní by sme chceli mať jasno. Obranca Ľubo Višňovský už pravidelne hráva, zvláda dvadsaťminútové porcie. Uňho nevidím problém.“

Vladimírovi Luptákovi, lekárovi hokejového tímu, pozvoľna ubúda práce.

„Bodaj by som v Soči nemal nijakú. Vyzerá to tak, že všetci hráči budú do začiatku turnaja v poriadku, nič ich nebude limitovať. Posledný otáznik visí nad Majom Gáboríkom, de facto nemáme ešte odobreného ani Ľuba Višňovského. Uňho to však vidím veľmi pozitívne. Columbus posúva rozhodnutie o Gáboríkovi, nevieme reálne povedať, kedy dostaneme očakávanú informáciu. S Mariánom som v kontakte. Dobrou správou je, že sa cíti sa stále lepšie a lepšie. Je blízko k tomu, aby mohol štartovať, ale či mu to vyjde, má v rukách lekár Columbusu. Od neho musí dostať povolenie na plnú záťaž. Osobne vidím najväčšie riziko v tom, aby bol doliečený. Aby sa mu zranenie po nejakom silnom náraze neobnovilo. Preto bude mať posledné slovo lekár.“

Útočníka Tomáša Záborského čaká olympijská premiéra. „Každý športovec túži hrať na olympiáde. Som rád, že sa mi to splní. Teším sa aj na iné športy, ale najviac na naše zápasy. Dúfam, že ich vyhráme čo najviac. Pamätám si, ako v roku 1998 v Nagane Česi vyhrali zlato. Aj my chceme príjemne prekvapiť. Nervozitu nepociťujem, som pripravený na sto percent. Keď športovec odovzdá sto percent, nemá byť prečo v strese. Najviac sa teším na zápas proti Rusom. Pokúsime sa im znepríjemniť život, nič im nedáme zadarmo.“

Prečo práve proti Rusku?

„Z Omska, kde som pôsobil pred výmenou do Ufy, je tam Alexander Popov. Z KHL poznám viacerých hráčov. Rusi majú veľmi kvalitný tím, vždy je to sviatok hrať proti nim. Ak by sme ich doma zdolali – to by bolo! Doma budú pod tlakom, uvidíme, ako sa stmelia tímovo. Človek nevie, čo od nich môže čakať. Za najväčších favoritov ich však nepovažujem, skôr Kanadu a Švédsko, no patria do najsilnejšej štvorky.“

Na koľko gólov si trúfa?

„Nebudem tipovať. Budem sa snažiť dať gól z každej šance, ako to robím stále. Dúfam, že nejakým gólom mužstvu pomôžem. Už aby sme tam boli, lietam nerád. Zdĺhavé čakanie na letiskách ma ubíja. No nič, musím to odtrpieť. Na počítači si pustím nejaký film, aby mi ušiel čas.“ Ďalší Tomáš, útočník Surový, zažil olympijskú atmosféru v Turíne 2006.

„Tam sme sa neboli pozrieť na iné športy, žili sme akosi oddelene. Verím, že teraz to bude iné. Zatiaľ šlo všetko normálne, v dejisku nabehneme na olympijský rytmus. Veľmi sa teším na otvárací ceremoniál. Olympijský turnaj je kvalitnejší než sú majstrovstvá sveta. Predstavia sa na ňom najlepší hráči, na to sa musíme perfektne pripraviť. Máme na to ešte pár dní. Verím, že aj v súvislosti s bezpečnosťou bude všetko v poriadku. Keď sa Rusi do niečoho veľkého pustia, dajú si na tom záležať. V ruskej Kontinentálnej hokejovej lige pôsobím už štyri roky, už ma sotva niečo prekvapí. Želám si, aby sme príjemne prekvapili my,“ želá si skúsený útočník Dynama Minsk.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Záborský #Vladimír Vůjtek #Soči 2014