Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Teším sa na veľkolepé divadlo

Peter Ölvecký si olympijskú miestenku v hokejovom mužstve vybojoval spoľahlivými výkonmi v bratislavskom Slovane. Kvalitní strední útočníci sú v slovenských pomeroch úzky profil, 28-ročný rodák z Nových Zámkov sa ponúka na tento post. "Prijmem akúkoľvek úlohu v tíme, som veľmi rád, že som sa doň dostal," pripomína center so skúsenosťami z NHL.

05.02.2014 11:00
Peter Ölvecký Foto: ,
Peter Ölvecký.
debata

Navodil pondelkový zápas proti výberu slovenskej extraligy v slovenskej reprezentácii už bojovú pohotovosť?
Takú ešte nie. Pred odchodom do Soči sme sa chceli zabaviť hokejom, rozlúčiť sa s divákmi. Videli v akcii nás i najlepších hráčov extraligy. Obom tímom to dobre padlo. Hralo sa vo výbornej atmosfére, padlo dosť gólov. Bol to príjemný večer.

Pociťujete predolympijskú nováčikovskú nervozitu?
Zatiaľ nie, ešte sme doma, do hokejového turnaja ostáva vyše týždňa. Možno sa dostaví v dejisku, spúšťačom môže byť otvárací ceremoniál. Nejde o nervozitu, skôr o očakávanie z dosiaľ nepoznanej atmosféry. V zápasoch nebývam nervózny, verím, že nebudem ani teraz.

Boli ste pred zverejnením 25-člennej olympijskej nominácie optimista, že v nej budete, alebo ste boli v napätí?
Vopred som si nebol istý, poriadne som to predýchal. Bol som veľmi rád, že som sa dostal do mužstva s vynikajúcimi hráčmi. Verím, že utvoríme výbornú partiu a pokúsime sa dosiahnuť pekný výsledok. Zo Slovana sa teraz preorientovávam na reprezentáciu. Hrať za národný tím je niečo iné herne i pocitovo. Je to veľká česť i úspech byť na najväčšom hokejovom i športovom podujatí.

Budete mať v dejisku do príchodu hráčov z NHL voľnejší program? Aké športy by ste prípadne chceli vidieť?
Našou prvoradou úlohou je čo najlepšie reprezentovať. Ideme hrať hokej, no ak sa nejaký voľný čas naskytne, rád by som si pozrel nejaké súťaže, napríklad skoky na lyžiach. Ale ešte som nad tým nerozmýšľal.

Ktoré zo zimných športov – okrem hokeja – sú vám blízke?
Keď som bol mladší, veľmi rád som lyžoval. Teraz to však máme zakázané, v sezóne ani nemám čas. Som však veľký fanúšik športu, v televízii si rád pozriem biatlon, skoky, zjazdy, čokoľvek.

Už sa vidíte na slávnostnom otvorení?
Zúčastniť sa na ňom je sen každého športovca. Celý svet otvorenie olympiády sleduje, teší sa na to. Verím, že to bude veľkolepé divadlo a že si to užijem.

Ruské mestá poznáte z pôsobenia v Kontinentálnej hokejovej lige. Aká olympiáda môže byť v Soči?
Idem na svoju prvú, nemám ju s čím porovnať, v Soči som ešte nebol. Verím však, že Rusi a Soči príležitosť, ktorú dostali, využijú a zorganizujú nezabudnuteľné hry. Soči je síce letovisko, no ani vo Vancouvri to veľmi nevyzeralo na zimnú olympiádu.

Veľa sa hovorí o bezpečnostných opatreniach. Nemáte obavy?
Ťažko na to nemyslieť. Bezpečnosť musí byť prvoradá. Verím, že sa nič zlé nestane. O bezpečnosti sa hovorí pred každými olympijskými hrami, spomínala sa aj pred Londýnom 2012 či Pekingom 2008. Organizátori všetko zvládli, verím, že to tak bude aj teraz.

Už ste si pozreli súpisku mužstva USA, prvého súpera Slovenska? Máte tam nejakých bývalých spoluhráčov?
Ešte som sa k tomu nedostal. Sú v nej najlepší hokejisti, akých USA má. Takmer všetko veľké hviezdy. Myslím, že tam nie je nijaký hráč, ktorého osobne poznám. Proti každému tímu nastúpime s odhodlaním vyhrať. Našou výhodou môže byť, že Američania v prvom zápase nebudú ešte zohratí, aj väčšie klzisko hrá pre nás. Musíme takéto maličkosti využiť v náš prospech.

Čo si pribalíte do batožiny na rozptýlenie?
Ako vždy, keď cestujeme za súpermi na viac dní, beriem si ipad, nejaké filmy a knižku.

Pri akom žánri si najlepšie oddýchnete?
Napozeraného mám veľa, aktuálne sledujem seriál Top Gear.

S kým budete v izbe?
S Tomášom Záborským. Zabor mi napísal, či môžeme byť spolu. Tvrdil, že spí potichu, čo je dôležité. Mohli sme si vybrať, kto s kým bude.

Zdravotne ste už fit?
V minulých dňoch som sa dostával z chrípky, namiesto účasti na olympijskom sľube na Bratislavskom hrade som ležal v posteli. V pondelok som bol po viróze prvý raz na ľade, čo aj bolo možno vidieť. Aj preto mi exhibičný zápas dobre padol, lepšie ako tréning. Trošku som sa dostal do tempa.

Marcel Hossa: Cítim sa lepšie

Útočník Marcel Hossa v pondelok trénoval na ľade so spoluhráčmi, ale večer na zápas nenastúpil. „Nebol dôvod, aby som hral. Po zranení som bol prvý raz na ľade, robil som si svoje veci. Môj stav sa lepší, sám som prekvapený, ako koleno drží. Dva týždne sme robili maximum pre to, aby sa čo najlepšie zahojilo. Zatiaľ to ide podľa plánu. Verím, že do prvého zápasu na olympijskom turnaji budem pripravený. Takéto zranenie som už mal, viem, ako mám rehabilitovať.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Ölvecký #Soči 2014