Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára si pred Soči zaspomínal na komunizmus

Vlajkonosič výpravy SR na zimných olympijských hrách v Soči Zdeno Chára sa v súvislosti s návratom do Ruska myšlienkami vrátil do svojich detských liet v Trenčíne, keď v krajine vládla Komunistická strana Česko-Slovenska.

27.01.2014 13:29
Zdeno Chára Foto:
Zdeno Chára.
debata (300)

Ako pripomenul denník Boston Globe, ako chlapec sa súčasný kapitán hokejového Bostonu v kanadsko-americkej NHL musel učiť ruštinu, sľubovať vernosť, akceptovať obmedzenia vtedajšieho režimu.

„To bola jeho tienistá stránka. Niektoré veci sa jednoducho nesmeli robiť. Vždy ste sa museli riadiť pokynmi iných ľudí nad vami, respektíve krajinou nad vami. Nemali sme však na výber. Ako deti sme netušili, že existuje aj niečo lepšie,“ rozhovoril sa 36-ročný obranca, ktorý v minulosti nechýbal v sprievodoch, kde deti spievali a salutovali. „Ľudia boli do určitej miery stotožnení s režimom. Nepoznali však slobodu slova, cestovania, nemohli spoznávať svet. Museli ste si dávať pozor na jazyk, lebo ľahko ste mohli dostať do problémov nielen seba, ale aj celú rodinu. Neustále vám prízvukovali: ‚Hej, len drž hubu a krok‘. Keď sa však obzriem, tento režim nás naučil disciplíne a pokore. Občas si prajem, aby aj súčasná slovenská generácia detí aspoň nachvíľu zažila komunizmus a videla tie rozdiely. Ale som rád, že sovietsky diktát je minulosťou a Slovensko poskytuje ľuďom omnoho väčšiu slobodu,“ pripomenul Chára.

V Soči sa bude na otváracom ceremoniáli týčiť slovenská vlajka najvyššie, keďže Zdeno Chára meria vyše dva metre. „Je symbolické, že som vyrastal v režime pod nadvládou krajiny, kde teraz budem vlajkonosičom,“ dodal trenčiansky rodák.

300 debata chyba
Viac na túto tému: #komunizmus #spomienky #chára