Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vydarený a Jurčina nahradia na ZOH zranených Graňáka a Sersena

Dvojicu zranených Michala Sersena a Dominika Graňáka nahradil tréner slovenskej hokejovej reprezentácia Vladimír Vůjtek v nominácii na blížiace sa ZOH v Soči inými obrancami - Reném Vydareným a Milanom Jurčinom.

26.01.2014 14:47 , aktualizované: 16:55
jurčina Foto:
Milan Jurčina.
debata

Informáciu priniesol Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) na svojom webe. Pre Vydareného to bude premiéra pod piatimi olympijskými kruhmi, Jurčina sa predstaví už na tretích ZOH – predtým bol aj v Turíne 2006 a Vancouveri 2010.

„Strata každého hráča z pôvodnej nominácie je veľkým sklamaním. S oboma sme počítali na kľúčové miesta našej defenzívy, ale stalo sa žiaľ to, čo nikto z nás nechcel. Na miesta Michala a Dominika sme sa rozhodli vziať Reného Vydareného a Milana Jurčinu. V oboch prípadoch ide o medzinárodne skúsených hokejistov, od ktorých čakáme, že si zastanú svoje posty. Už aby bola prestávka a všetci hráči aspoň v takej situácii, ako sú teraz. V zámorí ešte stále čakáme na správy o zdravotnom stave Ľubomíra Višňovského a Mariána Gáboríka,“ cituje portál HockeySlovakia.sk trénera Vladimíra Vůjtka.

Definitívna olympijská stopka pre Graňáka aj Sersena

Slovenská hokejová reprezentácia sa na zimných olympijských hrách v ruskom letovisku Soči bude musieť s definitívnou platnosťou zaobísť bez dvojice obrancov Dominika Graňáka a Michala Sersena.

V nedeľu popoludní o tom informoval lekár slovenskému mužstva a zároveň primár športovej kliniky Sportclinic Vladimír Lupták, ktorý hneď po prílete z Moskvy vyšetril Dominika Graňáka. Bek Dinama Moskva sa zranil v piatkovom domácom zápase proti Dinamu Riga, Michal Sersen nútene pauzuje pre zdravotnú indispozíciu od polovice decembra.

„Môžem povedať, že informácie sme mali už od Domina, keď nám poslal kontrolné röntgenové snímky priamo po úraze. Teraz sme si spravili kontrolné röntgenologické vyšetrenie, ktoré je priaznivé. Postavenie zlomeniny je prakticky ideálne na to, aby sa to zahojilo. V tejto chvíli je však členok veľmi opuchnutý a je tu možnosť, že o niekoľko dní sa môže zlomenina posunúť a budeme musieť uvažovať aj o operačnom zákroku. Nechcem však predbiehať. Podstatné je to, že nález nám dáva vieru, že sa zahojí stopercentne a v žiadnom prípade to neovplyvní Dominovu kariéru,“ referoval po vyšetreniach Vladimír Lupták a vzápätí dodal: „Na druhej strane vzhľadom na čas, ktorý nám zostáva do olympiády, bolo by obrovským rizikom skúšať zaťažiť Domina na to, aby šiel do Soči. Mohlo by mu to poškodiť zdravie a to si nemôžeme dovoliť.“ Skúsený 30-ročný obranca, ktorý má na svojom konte už deväť účastí na majstrovstvách sveta, sa tak nepredstaví na svojich premiérových ZOH.

Dominik Graňák na jednom z reprezentačných zrazov. Foto: Ľuboš Pilc
Dominik Graňák Dominik Graňák na jednom z reprezentačných zrazov.

Zlé správy v nedeľu zvestoval Vladimír Lupták aj v prípade ďalšieho beka Michala Sersena, ktorého návrat do zostavy Slovana sa očakával v najbližších dňoch. „Michal Sersen sa zotavoval z dvoch zranení – v oblasti dolnej končatiny aj spodnej časti trupu. Počas týždňa sme ho zaťažili a individuálne tréningy toleroval veľmi dobre, ale v piatok pri kontaktnom tréningu, v ktorom skúšal obraty, výpady a rýchle štarty, sa mu obnovila bolesť v dolnej časti trupu. Bolo by veľmi rizikové uvažovať o tom, že by sme ho mohli zaťažiť do zápasu. Jeho stav bude pravdepodobne vyžadovať ešte dlhší čas liečenia a tým pádom je jeho štart na olympiáde nereálny,“ informoval lekár slovenskej hokejovej reprezentácie.

Detaily o možnom štarte zdravotne indisponovaných hráčov zo zámorskej NHL Vladimír Lupták nechcel príliš špecifikovať. „Máme o nich informácie približne každý druhý deň. Aktuálne o tom budeme hovoriť niekedy začiatkom februára, keď by mali obaja dostať verdikt od klubových lekárov,“ povedal a vyjadril sa aj k ďalšiemu maródovi z olympijskej hokejovej nominácie: „Marcel Hossa je v štádiu liečenia a v tejto chvíli si nedovolím vysloviť názor ohľadom jeho možného štartu. Zhodnotiť liečbu budeme môcť prakticky najskôr až koncom nasledujúceho týždňa. Časový faktor je v jeho prípade obrovsky hraničný.“

Sklamaný Graňák o zranení: „Bol to taký zvláštny súboj“

Veľká smola postihla iba dve stretnutia pred prestávkou v KHL obrancu Dominika Graňáka, ktorý sa v piatok v zápase proti Dinamu Riga zranil a prišiel o šancu na premiérový štart na olympijskom turnaji. „Beriem to ako skutočnosť. V podstate som už na to bol pripravený. Teraz ide o to, aby som sa s pánom doktorom poradil o spôsobe liečby a potom sme vybrali tú najvhodnejšiu. Je to smola, že sa to stalo akurát teraz, času do olympiády zostáva veľmi málo. Soči nestihnem a teraz sa musím sústrediť na to, aby som sa vyliečil stopercentne a čo najskôr sa mohol vrátiť do zápasov,“ povedal rodák z Havířova pred odchodom domov z lekárskej opatery. „Keď som odchádzal z Moskvy, tréner mi hovoril, že potrebuje, aby som bol pripravený na play-off. Dúfam, že to stihnem. Jedna vec je vyliečiť zlomeninu, druhé dostať sa do rytmu a späť do formy. Po prestávke zostáva už len pár zápasov základnej časti. Verím, že aspoň play-off budeme hrať dlho,“ pokračoval účastník deviatich turnajov MS Dominik Graňák.

Skúsený bek sa v nedeľu vrátil aj k piatkovému duelu, v ktorom si privodil zdravotnú indispozíciu. „Bol to taký zvláštny súboj. Nebol úplne bežný a nevyzeral ani extra nebezpečne. Chcel som pomôcť spoluhráčovi, ktorému puk preskočil hokejku. V momente, keď som ho obchádzal, z druhej strany prišiel protihráč a trochu ma potlačil pred mantinelom. Ja som bol v rýchlosti a súboj som nečakal, pretože som ešte nemal puk. Stratil som rovnováhu a v rýchlosti narazil nohami do mantinelu,“ opísal vicemajster sveta z Helsínk 2012 situáciu zo zápasu proti Dinamu Riga.

Keďže Dominik Graňák definitívne nestihne olympijský turnaj, zápasy slovenského mužstva môže sledovať len doma pred televíznou obrazovkou. „Asi sa mi na to nebude pozerať ľahko. Určite si však nenechám ujsť, ako budú hrať chalani a jednoznačne im budem držať palce,“ zdôraznila defenzívna opora dvojnásobného víťaza Gagarinovho pohára, ktorý v súčasnosti nerozmýšľa nad tým, či si neúčasť na ZOH nahradí na májových majstrovstvách sveta. „Teraz vo mne v prvom rade rezonuje sklamanie a potom to, aby som sa dokázal pripraviť na play-off. Od toho sa to bude odvíjať,“ priznal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák #Soči 2014 #Michal Sersen