Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Soči bez Vonnovej. NBC stratilo divácky magnet

Zvesť o neúčasti dlhodobo najlepšej svetovej zjazdárky Lindsey Vonnovej na zimných olympijských hrách v Soči sa dostala až do Hollywoodu.

09.01.2014 13:35
Lindsey Vonnová Foto: ,
Lindsey Vonnová.
debata

„Škoda, že nepôjdeš na olympiádu, ale aj tak si naša hrdinka. Veď ty si už v minulosti pobrala všetko zlato, čo sa len dalo,“ snažila sa odľahčiť situáciu herečka Kirstie Alley v reakcii na Twitteri.

Dvadsaťdeväťročná Vonnová mala v Soči obhajovať zlato v zjazde spred štyroch rokov z Vancouveru. Napokon usúdila, že jej operované koleno po páde na minuloročných MS v Schladmingu ešte nie je dostatočne silné, aby podstúpilo olympijskú záťaž. Jej rozhodnutie nezúčastniť sa na športovom vrchole štvorročného súťažného obdobia vyvolalo v USA rôzne reakcie.

„Len ťažko som strávila túto novinku. Obdivujem ju však za odvahu priznať takto verejne, že si netrúfa,“ napísala v reakcii Mikaela Shiffrinová. Osemnásťročná slalomová kométa je momentálne spolu s Tedom Ligetym asi najväčšou adeptkou na zlato zo ZOH 2014. Vonnovej slávna predchodkyňa, bývalá majsterka sveta 1996 v zjazde a zlatá olympionička zo super G zo ZOH 1998 Picabo Streetová adresovala povzbudzujúce slová pre svoju krajanku. "Drž sa a nevzdávaj to! Budeme držať palce, aby si sa vrátila na budúci rok silnejšia.“

Olympijský šampión v krasokorčuľovaní Evan Lysacek v reakcii na sociálnej sieti podotkol, že veľmi dobre vie, čo Vonnová prežíva. Svoje zlato z Vancouveru rovnako ako ona nebude obhajovať. Stopli ho chronické problémy s bokom. Ak by šiel na ZOH, mohlo to mať pre neho trvalé následky. „Veľmi dobre viem, čo všetko si podstúpila, aby si v Soči mohla súťažiť. Verím, že v budúcnosti nájdeš inšpiráciu pre návrat. Ja som to tiež ešte nevzdal,“ komentoval Lysacek.

Nad neúčasťou najväčšej americkej hviezdy zimných športov v Soči nariekajú zástupcovia televíznej spoločnosti NBC, ktorí prišli o najväčší divácky olympijský magnet s výnimkou hokeja. Partnerka golfistu Tigera Woodsa im už vopred garantovala vysoké kvóty sledovanosti napriek tomu, že súťaže v Soči sa budú odohrávať s osemhodinovým časovým posunom v porovnaní s východným pobrežím Spojených štátov.

„Lindsey pre nás poskytuje veľkú reklamnú hodnotu a ponúka nevšedný príbeh. Musíme sa teraz poobzerať po ďalších zaujímavých športovcoch v Soči,“ priznal prezident NBC Sports Gary Zenkel. „Najväčšia americká hviezda bude chýbať. Iba snoubordista Shawn White sa približuje k statusu športovej celebrity Vonnovej,“ píše Sports Illustrated.

Neboli by to však Američania, ak by neverili, že budú v Soči úspešní aj bez Vonnovej. V tejto súvislosti server ORF cituje slová prezidenta Americkej lyžiarskej a snoubordovej asociácie Billa Marolta. „Máme silný lyžiarsky tím aj bez Lindsey. Máme zjazdárov a zjazdárky výborne pripravené na túto najväčšiu výzvu. Taká Julia Mancusová môže získať aj tri medaily,“ povedal Marolt.

Vonnová pred pár dňami avizovala, že podstúpi ešte jednu operáciu kolenných väzov. Po nevyhnutnej dobe rehabilitácie potom sústredí všetku svoju pozornosť na to, aby bola úspešná na majstrovstvách sveta v roku 2015. Tie sa budú konať v americkom Vaile, čiže na domácom snehu. „Som pevne presvedčený, že Lindsey bude v budúcej sezóne naspať v najlepšej športovej forme,“ doplnil Marolt.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBC #Soči 2014 #Vonnová