Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jurčo: Olympiáda bude ešte lepšia než premiéra v NHL

Prežíva skvelú sezónu. Stal sa jedným z lídrov farmárskeho Grand Rapids, po prvý raz okúsil atmosféru prestížnej NHL, v drese Detroitu strelil premiérový gól v súťaži a teraz sa dostal do slovenskej nominácie na zimné olympijské hry v Soči.

07.01.2014 20:52
Tomáš Jurčo Foto: ,
Tomáš Jurčo.
debata

„Som veľmi rád, nesmierne ma to potešilo. Teraz je len na mne, aby som sa na olympiáde ukázal v čo najlepšom svetle a pomohol Slovensku dosiahnuť dobrý výsledok,“ vravel napoludnie zo šatne Grand Rapids talentovaný útočník Tomáš Jurčo, ktorý je najmladším hráčom v kádri Vladimíra Vůjtka.

Boli ste pred oznámením nominácie optimista?
V kútiku duše som veril, že sa tam dostanem, ale príliš som sa tým nezaťažoval. Snažil som sa na to vôbec nemyslieť, aj tak som to nemohol ovplyvniť. Počkal som si, aká informácia ma ráno zobudí.

Kedy ste sa dozvedeli pozitívnu správu?
O siedmej ráno mi začal svietiť a vibrovať telefón. Prichádzali správy a e-maily, jeden za druhým. Keďže toho bolo naraz naozaj veľa, bolo mi jasné, že idem na olympiádu. Veľmi rád spím a obyčajne mám problém vstať aj o pol deviatej na ranný tréning, teraz ma to však výborne naladilo a so vstávaním nebol žiadny problém. Hneď som bol čerstvý.

Čo vám ako prvé povedala sestra Petra, ktorá hrala na olympiáde pred štyrmi rokmi vo Vancouvri?
S najbližšími sme si zatiaľ len písali, na telefonát nebol čas. Všetci sú veľmi radi a tešia sa spolu so mnou. Mal som tréning, teraz idem domov a všetky gratulačné telefonáty ma ešte len čakajú.

Ako reagovali spoluhráči v Grand Rapids prípadne z prvého tímu Detroitu?
Z vedenia Red Wings sa mi ešte neozvali, písal som si len s niektorými chalanmi, ktorých dobre poznám, ale tu v Grand Rapids mi všetci blahoželali. Prvé dojmy sú ozaj skvelé.

Predstaví sa okrem vás v Soči aj iný hráč z AHL?
Áno, za Švajčiarsko bude hrať Simon Moser, ktorý si oblieka dres Milwaukee, farmy Nashvillu. Dozvedel som sa to v pondelok od mamy.

Už dávnejšie ste vraveli, že štart na olympiáde by pre vás znamenal viac než premiéra v NHL. Prečo?
V NHL reprezentuje hokejista klub a najmä sám seba. Ale keď nastúpite v drese svojej vlasti, navyše na takom veľkom podujatí, uvedomíte si, že reprezentujete milióny ľudí doma. Mám šancu ich potešiť a urobiť ich hrdých na Slovensko. Je to niečo úplne iné hrať za svoju krajinu. Nehovorím však, že v NHL nebolo super. Na prvý zápas nezabudnem, ale olympiáda bude ešte lepšia.

Ako ste prijali fakt, že vás v závere decembra poslali Red Wings po siedmich stretnutiach späť na farmu?
Predovšetkým som rád, že som dostal šancu ukázať sa v prvom tíme. Škoda len, že to bolo zle načasované, nestihol som ani jeden zápas pod holým nebom. Do Grand Rapids som totiž prišiel až po ich zápase vonku. Nič sa nedá robiť. Musím naďalej tvrdo pracovať v Grand Rapids, aby som dostal ďalšiu šancu ísť hore.

Pozreli ste si Winter Classic aspoň v televízii?
Priznám sa, že nie. Videl som len nejaké zostrihy najlepších akcií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Jurčo #Soči 2014