Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mr. G.S. krotí očakávania. Tri zlaté v Soči sú nereálne

Ak si chceli tipujúci cez víkend pridať na svoj tiket jednu tutovku, mohli pokojne staviť na triumf Teda Ligetyho. Americký zjazdár vyhral v nedeľu večer obrovský slalom Svetového pohára v Beaver Creeku s veľkým náskokom pred krajanom Bodem Millerom. Preteky Made In USA.

09.12.2013 19:04
Ted Ligety Foto:
Američan Ted Ligety na trati.
debata

Ligety je suverénom tejto točivej disciplíny v bielom cirkuse, ako sa seriálu SP hovorí. Z posledných desiatich podujatí vyhral osem, vo zvyšných dvoch skončil tretí. Aj vďaka tomu si vyslúžil prezývku Mr. G.S. (Pán obrovského slalomu). Takúto dominanciu predvádzal na svahoch naposledy Švéd Ingemar Stenmark, ktorý vyhral v sezóne 1978–79 všetkých desať pretekov v obrovskom slalome.

Namiesto hodnotenia vlastného výkonu vyzdvihol rodák zo Salt Lake City výsledok veterána Millera. Tridsaťšesťročný borec vynechal celú minulú sezónu pre operáciu kolena. „Je skvelé, že sa Bode vrátil. Konečne na mňa v tréningu i na pretekoch tlačí ďalší Američan,“ citovali Ligetyho zámorské médiá.

Ako chlapec navštevoval lyžiarsku akadémiu v Park City, no medzi rovesníkmi príliš nevynikal. Po skončení strednej školy mu rodičia zaplatili miestenku v americkom rozvojom tíme, aby si overili, či má pred sebou športovú budúcnosť. Bola to dobrá investícia.

V roku 2004 získal Ligety na svetovom šampionáte juniorov striebro v slalome a o rok neskôr už bol členom seniorskej reprezentácie. V Turíne 2006 patril k najsenzačnejším olympijským víťazom, keď mu na krk zavesili zlatú medailu z kombinácie.

Aj do Vancouvru 2010 šiel s medailovými ambíciami, no v žiadnej disciplíne neskončil lepšie než piaty. Neúspech ho však motivoval k tvrdšej práci. Na tohtoročných majstrovstvách sveta v Schladmingu ukázal, že je všestranným lyžiarom. Vyhral tri disciplíny (obrovský slalom, superkombináciu i super G), čo naposledy zvládol pred 45 rokmi francúzsky fenomén Jean-Claude Killy.

Zopakovať podobný kúsok aj o dva mesiace v Soči však považuje Ligety za takmer nereálne. „Lyžovanie nie je plávanie. Tam keď ste najlepší, skočíte do vody a vyhráte. Na svahoch to neplatí. Najlepší často nevíťazia. Lyžovať musíte s trúfalou nonšalantnosťou a veriť, že to vyjde,“ dodal 29-ročný zjazdár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ted Ligety