Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Postavia športovcom v Moskve gilotínu?

Plánovali medailovú žatvu a teraz sa chystajú stínať hlavy. Rusi sa budú s Vancouvrom lúčiť, ako so svojou najhoršou zimnou olympiádou. A ich prezident radšej nechce byť pri tom. Dmitrij Medvedev zrušil svoju cestu do Kanady, oznámili včera moskovské médiá. Nebude tak ani na ceremoniáli, na ktorom Vancouver odovzdá olympijskú vlajku ruskému Soči, hostiteľovi budúcej zimnej olympiády.

26.02.2010 17:01
Bykov Foto:
Viačeslav Bykov, tréner ruských hokejistov, ktorí vypadli vo štvrťfinále.
debata

Podľa honorárneho konzula vo Vancouvri Alexandra Bordina rozhodnutie šéfa Kremľa možno súvisí s porážkou hokejovej zbornej. Do dreem teamu okolo Alexandra Ovečkina Rusi vkladali nádeje, že ziskom medailí prekryje všetky ostatné neúspechy ich olympionikov. „Neviem, či sa skutočne hnevá,“ povedal konzul o Medvedevovi. „Ale myslím si, že ako väčšina Rusov aj on má zlú, veľmi zlú náladu,“ citovalo ho rádio Echo Moskvy.

Niekdajšia športová veľmoc má nábeh vo Vancouvri dopadnúť tak zle, ako ešte na nijakej zimnej olympiáde. V medailovom rebríčku národov, v ktorom doteraz nikdy neskončila horšie ako na šiestom mieste, sa včera motala na neslávnej desiatej priečke. Za dva týždne ruskí športovci stihli nazbierať 13 medailí, z toho iba tri zlaté. Vedenie výpravy pritom pred odchodom do Kanady plánovalo zisk až 31 medailí vrátane siedmich až jedenástich zlatých, čo by bolo viac ako pred štyrmi rokmi v Turíne. Tam Rusi vybojovali 22 medailí vrátane ôsmich zlatých.

„Celé Rusko je v šoku z výsledkov,“ priznáva trojnásobná olympijská víťazka Irina Rodninová. Legendárna krasokorčuliarka, zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov ako športovkyňa, ktorá neprehrala ani jedny preteky, tvrdí, že ruský šport je v hlbokej kríze. Funkcionári sa podľa nej venujú intrigám, športovci sú posadnutí peniazmi. „Ako môžeme byť úspešní, keď u športových funkcionárov, trénerov a športovcov nie je ani stopa po pravom olympijskom duchu?“ sťažuje sa v rozhovore pre Sovietskij sport.

V krasokorčuľovaní zaznamenali Rusi vo Vancouvri azda najpotupnejší ústup z pozícií. Z Kanady sa vrátia bez jedinej zlatej medaily, so ziskom jedného striebra a jedného bronzu. V kategórii mužov tak prerušili sériu piatich olympijských víťazstiev v rade a v športových dvojiciach dokonca dvanástich. Pravda, Jevgenij Pľjuščenko so svojím druhým miestom má „ospravedlnenie“ z najvyšších miest. Premiér Vladimir Putin sa stotožnil s krasokorčuli­arovým pocitom ukrivdenia, keď mu v gratulácii napísal: „Vaše striebro má cenu zlata.“

Sklamanie ruských fanúšikov však naplno dopadá na hlavy hokejovej reprezentácie, do ktorej vkladali najväčšie nádeje. Jej trénera, inokedy chladnokrvného Viačeslava Bykova, ohlasy po prehre s Kanadou tak rozčúlili, že vybuchol: „Postavme všade gilotíny alebo šibenice. V hokejovej zbornej máme 35 ľudí, poďme a na Červenom námestí sa s nimi všetkými porátajme,“ citovala ho agentúra Interfax.

Bykov podľa ruských médií možno chystané čistky prežije. Stínanie hláv však čaká mnohých ďalších funkcionárov a trénerov. Verejnosť si žiada obetných baránkov a ospravedlnenia odmieta počúvať. „Je jedna disciplína, v ktorej by sme mali zlatú medailu istú,“ ironizuje denník Moskovskij komsomolec. „Tou disciplínou je hľadanie výhovoriek.“

debata chyba