Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od smrti matky k bronzovej medaile

Najsilnejší príbeh krasokorčuliarskych súťaží na olympiáde vo Vancouvri mal šťastný - bronzový koniec. Kanaďanka Joannie Rochettová dokázala udržať na uzde silné emócie spojené s nedeľňajším úmrtím svojej matky a dotiahla obdivuhodné úsilie k zisku tretieho miesta v súťaži žien.

26.02.2010 09:51
Joannie Rochettová Foto: ,
Joannie Rochettová.
debata

Srdcia nielen domáceho publika si získala už po utorkovom krátkom programe, tretiu priečku a neoficiálny titul najstatočnejšej účastníčky potvrdila v štvrtkovej voľnej jazde. Dvadsaťštyriročná Québečanka si vyslúžila uznanie za heroický výkon aj od prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Jacquesa Roggeho.

Po tangu v krátkom programe si tentoraz Rochettová vybrala melódiu z opery Samson a Dalila od francúzskeho skladateľa Camilla Saint-Saënsa a hoci pri dvoch trojitých skokoch pristála na dvoch nohách, opäť sa dočkala aplauzu nadšeného 11-tisícového publika v Pacific Coliseum. Známka 131,28 bodu je jej kariérnym maximom, v súčte s krátkym programom získala 202,64 bodu.

Joannie Rochettová po voľnej jazde. Foto: SITA, AP
Joannie Rochettová Joannie Rochettová po voľnej jazde.

„Som hrdá bez ohľadu na výsledok. Z pódiového umiestnenia mám veľkú radosť. Na tomto životnom projekte som pracovala so svojou mamou, dokázali sme to,“ povedala po pretekoch držiteľka prvej kanadskej ženskej krasokorčuliarskej medaily od striebra Liz Manleyovej v Calgary 1998. Titul olympijskej šampiónky s priepastným náskokom viac ako 23 bodov získala Kim Ju-Na z Kórejskej republiky, striebro putuje zásluhou Mao Asadovej do Japonska.

Päťdesiatpäťročná Rochettovej matka Therese zomrela v nedeľu ráno krátko po tom, ako prišla do Vancouvru podporiť svoju dcéru. Zlyhalo jej srdce. „Bolo šesť hodín ráno, keď som sa to dozvedela. Nemohla som tomu uveriť. Vzali ma do nemocnice a ukázali jej telo. Dokázala som jej iba povedať zbohom,“ vrátila sa Joannie k smutnému momentu a k úvahám o štarte v súťaži: „Boli chvíle, keď som si hovorila: ´Veď ty to vlastne nechceš. Chceš odletieť prvým lietadlom domov, byť so starými rodičmi a celou rodinou.´ Ale potom som si predstavila, ako si o 10 rokov, keď sa stane moja kariéra minulosťou, budem želať, aby som mohla jazdiť. Takto ma mama vychovala – aby som bola verná človeku, akého zo mňa spravila, aby mohla byť na mňa hrdá.“

Joannie Rochettová s bronzovou medailou. Foto: SITA, AP
Joannie Rochettová bronz Joannie Rochettová s bronzovou medailou.

Rochettová nebola vo svojom smútku sama. V ťažkej situácii pomáhalo kanadskej reprezentantke niekoľko psychológov a taktiež bývalá akvabela Sylvie Fréchettová, ktorej sa počas olympiáde v Barcelone zabil snúbenec.

„Keď som sa o tom dozvedela, vrátila som sa o 17 rokov späť,“ povedala 43-ročná Fréchettová. Jej snúbenec spáchal samovraždu počas hier, na ktorých ona získala zlatú medailu. „Som presvedčená, že pre ňu teraz v živote existuje len krasokorčuľovanie. Keď si spomeniem na seba, tak v prvý deň som stále potrebovala dokazovať, že žijem,“ dodala.

debata chyba