Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na výsledok som sám zvedavý, vraví pred maratónom Bajčičák

Dva klasické bonbóniky ostávajú v programe olympiády v záverečný víkend. Klasické preto, že aj sobotňajšie preteky bežkýň na lyžiach na tridsať kilometrov trati aj nedeľňajší mužský maratón na päťdesiatke sa vo Vancouvri pôjdu klasicky a s hromadným štartom.

26.02.2010 16:48
Martin Bajčičák Foto:
Martin Bajčičák. Ako zvládne na olympiáde kráľovskú disciplínu?
debata

Kráľovská disciplína, ale vie byť neskutočne zradná, aj preto má vždy viac favoritov. Najčastejšie sa spomína meno Čecha Lukáša Bauera, klasický maratón však dáva šancu aj Nórom či Švédom, prípadne estónskym veteránom, 39-ročnému Andrusovi Veerpaluovi a o rok mladšiemu Jaakovi Maemu, či niekomu z nevyspytateľných Nemcov, Francúzov, Fínov, ale aj Talianov a Rusov. Päťdesiatka klasickou technikou s hromadným štartom bude mať dokonca na olympiáde svoju absolútnu premiéru, titul Turína obhajuje Talian Giorgio Di Centa, na majstrovstvách sveta v Liberci triumfoval Nór Petter Northug.

Z dvojice Slovákov Ivan Bátory – Martin Bajčičák by mal mať väčšie šance druhý, šiesty z majstrovstiev sveta 2007. ,,Pobeží sa päť desaťkilometrových okruhov, ktoré sú vlastne spojením klasickej a skejtovej trate, bude to v každom prípade veľmi ťažká päťdesiatka," vraví. ,,V štafete dobre vyzeral Francúz Gaillard, v mojich očiach sa stal spolufavoritom. Na druhom úseku mi samozrejme udrel do očí Lukáš Bauer, ktorý vyzeral suverénne najlepšie. Určite sa bude snažiť od takého dvadsiateho kilometra čo najviac trhať pelotón bežcov," prognózuje. ,,Budem sa snažiť ísť takticky a rozložiť si sily tak, aby som urobil ten najlepší výsledok, akého budem schopný. Na čo to bude stačiť? Sám som zvedavý. Po nie príliš výrazných výkonoch v predchádzajúcich štartoch určite do pretekov nejdem s veľkými očami."

Na dlhej trati rozhoduje často stratégia dopĺňania energie. ,,Približne každých päť kilometrov sa budem občerstvovať. Budem mať pripravené jontové nápoje a energetické gély rozpustené vo vode. Zatiaľ neviem, koľkokrát budeme mať takúto možnosť, predpokladám, že po každom desiatom kilometri."

Päťdesiatku absolvuje Bajčičák na olympiáde tretíkrát. V roku 2002 v Salt Lake City skončil dvanásty, pred štyrmi rokmi v Turíne po prebdenej noci pre bolesti zubov štrnásty.

Medzi ženami nebude mať Slovensko zastúpenie. Alena Procházková sa po zdravotných problémoch, ktoré sa s ňou ťahali od jej príchodu do Kanady, už začiatkom týždňa rozhodla pre návrat domov a doliečenie pred marcovými pretekmi Svetového pohára. Hlavnou favoritkou by mala byť Poľka Justyna Kowalczyková. Ak nastúpi aj Nórka Marit Björgenová, bude môcť prípadným ďalším úspechom definitívne potvrdiť pozíciu najväčšej hviezdy vancouverskej olympiády. V predchádzajúcich štyroch štartoch vybojovala tri zlatá a jeden bronz.

debata chyba