Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Višňovský: Hovorili nám starci na chmeli

Jeho Edmonton prehráva v NHL jeden zápas za druhým. Aj preto obranca Ľubomír Višňovský pookrial, hneď ako vystúpil z lietadla vo Vancouvri. Tešil sa, že si so starými kamarátmi aspoň na pár dní zahrá hokej, aký má rád. ,,Nehovorme o Edmontone, bavme sa o niečom príjemnejšom. Teším sa na olympiádu, na starú partiu. Verím, že niečo dosiahneme," vravel.

26.02.2010 15:40
Ľubomír Višňovský Foto: ,
Ľubomír Višňovský.
debata

Je historický postup do semifinále olympiády splnením vašich túžob pred začiatkom turnaja?
Určite. Otvorene hovorím, že mojím snom bola pred olympiádou medaila. Je jedno aká, ale medaila. Teraz sme tam, už o ňu hráme a je to len v našich rukách. Budeme drieť a aspoň jeden z tých dvoch zápasov musí vyjsť. Chceme medailu a je jedno, ako sa k nej dostaneme.

Čo ste po sebe so spoluhráčmi kričali, keď ste po štvrťfinálovom víťazstve nad Švédskom naskákali na brankára Haláka?
Ani to presne neviem, len sme kričali, hučali, nadávali si. Bolo to také pekné. To sú najkrajšie okamihy, darček pre hokejistu. Ako sa hovorí – v takýchto chvíľach si uvedomíš, prečo hráš hokej. Je to zadosťučinenie za to, čo si robil, obetoval. Je to krásny pocit a vychutnávam si ho. Pre nás, pre túto partiu je to posledná akcia a som rád, že sme sa dostali tam, kam možno nikto neveril, že sa dostaneme. Veď nám hovorili, že na olympiádu idú starci na chmeli.

Majú ešte starci na chmeli dostatok síl na to, aby zvládli záver turnaja?
Síl je dosť. Na toto sa nájdu, aj keby čo bolo. Treba si len pred zápasmi dobre oddýchnuť.

Vďaka čomu ste sa dostali medzi najlepšie štyri tímy planéty?
Hráme kolektívne, máme systém a podľa neho sa všetci snažia hrať, nikto nevymýšľa. Akonáhle máme puk, snažíme sa čo najjednoduchšie dostať do súperovej tretiny. Celý dnešný hokej je o systéme, samé video, video, video. Každý sa snaží nájsť u súpera nejakú slabinu a využiť ju. Proti Švédom sme spravili tri chyby a dostali sme tri góly. Dnes je hokej taký, nie natoľko atraktívny pre diváka. Kedysi sa chodilo hore dole, aj Rusi tak chceli hrať proti Kanade, ale nevyšlo im to. Súčasný hokej je o systéme a kolektívnom poňatí hry. Som rád, že ako kolektív sme zabrali a dostali sa až takto vysoko.

Ale aj systém sa ľahšie dodržiava s partiou kamarátov, nie?
Samozrejme. Môžem sa len poďakovať chalanom, je krásne hrať v takomto tíme. Vyradili sme Švédov, zlatých medailistov z predchádzajúcej olympiády, a teraz si môžeme vychutnať boj o medaily. Už môžeme len prekvapiť, ale budeme hrať najlepšie, ako vieme.

Tušíte, ako to teraz vyzerá na Slovensku?
Brat mi hovoril, že doma to žije, ľudia nám držia palce, deti v školách namiesto prvej hodiny pozerajú v telocvičniach hokej. Je to krásny pocit, že nám ľudia veria, že sa znova celé Slovensko spojilo. Ďakujeme za podporu. Len škoda, že sme tak ďaleko od našich fanúšikov. Ale dúfam, že ich nesklameme.

Aké je vaše želanie pred vyvrcholením turnaja?
Priateľka Katka povedala nášmu malému synčekovi Maxovi, že mu donesiem medailu. Pre mňa je to veľká výzva a chcel by som ju splniť.

debata chyba