Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rýchlokorčuliarskemu oválu vládne kráľovná z rybníka

Váži len 52 kilogramov a z celej výpravy českých olympionikov vo Vancouvri je najľahšia. Rýchlokorčuliarka Martina Sáblíková však príde z Kanady ťažšia o 1,5 kg. Na krku totiž bude mať zavesené tri olympijské medaily. Dve zlaté a jednu bronzovú.

26.02.2010 07:09
Martina Sáblíková Foto: ,
Martina Sáblíková sa teší zo zlatej medaily na 5000-metrovej trati.
debata

Dvadsaťdvaročná usmievavá dievčina zo Žďáru nad Sázavou sa stala najúspešnejšou českou olympioničkou od čias fenomenálnej Věry Čáslavskej a jej medailovej žatvy na Hrách v Mexiku 1968. Sáblíková po triumfe na 3000 m, treťom mieste na 1500 m, uspela v stredu aj na svojej najsilnejšej päťtisícmetro­vej trati.

„Bolo to veľmi ťažké,“ komentovala Sáblíková pre idnes.cz. Išla v poslednej jazde. Pretekárky pred ňou sa nedali zahanbiť a postupne zlepšovali rekord olympijskej dráhy v Richmonde. Najprv domáca Kanaďanka Clara Hughesová o dve sekundy, maximum ktorej vzápätí prekonala Nemka Stephanie Beckertová. Ak chcela Sáblíková zlato, musela dosiahnuť čas pod 6:51,39 min.

„Pred pretekmi som si myslel, že na víťazstvo bude stačiť čas 6:54,“ priznal chybný odhad kouč úspešnej Češky Petr Novák. Sáblíková si však išla od štartu po zlato. Na každom medzičase bola rýchlejšia ako Nemka a v cieli sa zaslúžene tešila z druhého zlata. „Hovorila som si, že takto rýchlo ani nemôžem ísť. Išla som na doraz, na krv. Keby som mala pokračovať ešte sto metrov, už by som do cieľa nedošla,“ hovorila šťastná, no viditeľne unavená rýchlokorčuliarka. V pretekoch na 5000 m prehrala v uplynulých troch rokoch len raz. Inak má na konte 15 víťazstiev.

Martina Sáblíková. Foto: ČTK
Martina Sáblíková, rýchlokorčuľovanie Martina Sáblíková.

Z rybníka mohla zdupkať do zahraničia

Kto to vlastne ovládol olympijský ovál? Exotka. Veď v celom Česku nie je ani jedna umelá rýchlokorčuliarska dráha. To je akoby hokejový turnaj vyhrala partia nadšencov hrajúcich hokej len na betónovom ihrisku. Sáblíková si prvýkrát obula rýchlokorčuliarske korčule v desiatich rokoch. Nevedela, že najprv musí dať z nožov dole chrániče. Spadla a bola celá modrá. Trénovala ma zamrznutom hrboľatom jazere Krejcar. Aj preto si vyslúžila prezývku Kráľovná z rybníka.

Za jej úspechmi stojí tréner Petr Novák. Rýchlokorčuliarsky fanatik, ktorý mal pôvodne popri trénovaní ďalšie dve zamestania. Do rýchlokorčuľovania vrážal množstvo vlastných financií a tajomstvo prípravy si starostlivo strážil. Už v začiatkoch spolupráce so Sáblíkovou o nej tvrdil, že z nej urobí olympijskú víťazku. V Turíne sa ešte nedočkal. Vo Vancouvri si však úspechy zverenky naplno užil. Bol vďačným objektom pre kamery – radostne skákal, bozkával korčule, mával českou zástavou.

A to sa Novák ešte pred štyrmi rokmi vyhrážal, že Sáblíková prijme cudzie štátne občianstvo, lebo v Čechách nemá vytvorené dôstojné podmienky na prípravu. „Mám taký pocit, že Martina bude mať na ďalšej olympiáde medaily – ale nie za Českú republiku,“ uviedol po Hrách v Turíne.

Martina Sáblíková. Foto: ČTK
Martina Sáblíková, rýchlokorčuľovanie Martina Sáblíková.

Milionárke už rysujú nové zlaté plány

Hoci v kine bola naposledy pred šiestimi rokmi a na diskotéke dokonca nikdy v živote, je veľmi spoločenským tvorom. Rada povzbudzuje ostatných športovcov. Najväčšiu radosť mala z možnosti pogratulovať hokejistovi Jaromírovi Jágrovi k narodeninám. Vtipkár Jágr sa nezaprel a Sáblíkovej povedal, že autogram jej dá, až keď získa druhú zlatú medailu. Po slávnostnom dekorovaní a prebratí ďalšieho zlata utekala k televízoru sledovať záver mužskej bežeckej štafety, v ktorej získali Česi bronz.

Olympijský Vancouver z nej urobil milionárku. Na účet jej pritečie 3,4 milióna českých korún. Keby bola Ruskou, tak za dve zlaté by zinkasovala presne milión dolárov. „Martinu peniaze nezaujímajú. Tie zaujímajú mňa,“ uškrnul sa tréner Novák. On a jeho realizačný tím si rozdelia viac než milión českých korún.

Teraz sa môžu pustiť do ďalšej práce. Nasledujúca zimná olympiáda je v ruskom Soči. A Novák už ohlásil útok na zlato. „V Soči chceme bojovať o štyri medaily. Už teraz máme tri, takže by to mala byť naša povinnosť,“ vyhlásil sebavedome.

A možno už nebude musieť pre tréning opúšťať rodnú krajinu. Začiatok výstavby rýchlokorčuliarskej haly vo Veľkom Oseku je na spadnutie. Peniaze na 1,5 miliardový projekt už vraj sú.

O pár rokov tak bude z Česka rýchlokorčuliarska veľmoc. Možno. Tréner Novák by slovo možno vymazal a nahradil ho výrazom určite.

Martina Sáblíková (22)

Po prvýkrát stála na rýchlokorčuli­arskych korčuliach v desiatich rokoch. Pod vedením svojského trénera Petra Nováka sa stala jednou z najlepších rýchlokorčuliarok na svete. Je päťnásobnou majsterkou sveta (3000 m, 5000 m, viacboj).

Doterajší vrchol kariéry prišiel teraz na olympiáde vo Vancouvri, odkiaľ odíde s dvoma zlatými a jednou bronzovou medailou. Okrem medailí zbiera aj lienky.

Martina Sáblíková.
Martina Sáblíková.
debata chyba