Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatá generácia Tre Kronor končí. Môžu za to Slováci a tréner

Zvažovali, či sa im o finále bude lepšie hrať s Rusmi, alebo s Kanadou, napokon ich zaskočili Slováci. Švédsko nesie prehru vo štvrťfinále ťažko, médiá ju zaradili medzi historicky najväčšie olympijské sklamania krajiny.

25.02.2010 20:24
Slovensko Švédsko Kopecký gól 2 Foto: ,
Kapitán Švédska, olympijský víťaz Nicklas Lidström sa pozerá na puk, ktorý do švédskej bránky poslal Tomáš Kopecký.
debata

Švédskej zlatej generácii slovenská zlatá generácia zahatala poslednú možnosť uchádzať sa o olympijské kovy.

„Je to jednoznačne jedna z najhorších prehier v mojej kariére,“ vyhlásila švédska hviezda Peter Forsberg. Spolu s Danielom Alfredssonom, Nicklasom Lidströmom a Mattiasom Öhlundom stál pri najväčších úspechoch švédskeho hokeja, teraz všetci zvažujú koniec reprezentačnej kariéry.

„V každom prípade si už nikdy nezahrám na olympiáde,“ citoval denník Aftonbladet v článku o rozpade hviezdneho mužstva kapitána Lidströma. „Je to trpký koniec. Ale Slováci si zaslúžia pochvalu.“ O poslednej olympiáde hovorí i Öhlund. ,,Slováci majú veľmi talentované mužstvo, využili svoje šance, boli veľmi efektívni a hrali rozumne v obrane," komentoval pre Norbotten Kuriren dôvody prehry Švédska obranca, ktorý má zlato z olympiády i z majstrovsti­ev sveta.

Švédska tlač chválou na výkon Slovenska šetrila, slovnú muníciu míňala skôr na domácich hráčov. „Fiasko!“ komentoval neúspech obrovským titulkom bulvárny denník Expressen. „Sen o ďalšom zlate sa skončil!“ píše Expressen a nielen tento denník pripomína Bielorusko – hanebnú prehru, ktorá poslala Švédov domov z olympiády vo štvrťfinále pred ôsmimi rokmi.

„Som strašne sklamaný,“ netajil sa svojimi pocitmi ani útočník Henrik Sedin. „Ale môžeme viniť len sami seba. Príliš sme sa nechali vylučovať a to nám prehralo zápas,“ tvrdí.

Pred zápasom si pritom Švédi možnosť prehry nepripúšťali. „Švédsko má lepšie mužstvo ako Slovensko. Súdržný švédsky stroj pripustil len dva góly v troch zápasoch, je to mužstvo s takmer bezchybnou obranou,“ analyzoval ešte v stredu šance žlto-modrých športový komentátor denníka Aftonbladet. Hoci vo svojom článku upozorňoval, aby Švédi Slovákov nepodcenili, o výsledku mal jasno. „Dúfajme, že Kanaďania zdolajú Rusov, ich hra nám lepšie vyhovuje,“ sústredil sa už na semifinálový zápas, ktorý sa neuskutoční.

„Prišli sme sem vyhrať,“ povedal pre Göteborgs-Posten švédsky tréner Bengt-Ake Gustaffson s tým, že mu je jedno, či bude jeho tím hrať semifinále s ruskou reprezentáciou, alebo domácou Kanadou. Práve Gustaffson je však podľa švédskych médií hlavnou príčinou neúspechu Troch koruniek a tlač žiada jeho hlavu. Nedokázal vraj z hviezd dostať to najlepšie, predviedol zastaranú taktiku a nevedel improvizovať v čase, keď to mužstvo potrebovalo.

Trénera vinil aj komentátor švédskej televízie. „Mal mať plán B,“ tvrdil Niklas Wikegard po odpískaní konca zápasu. „Mám slzy na krajíčku.“

debata chyba